blog

Keď niekto prekročí hranice, ktoré sa neprekračujú

streda 2. marca 2022 17:02
St 2.03. 2022 17:02

Putinov režim prekročil hranice, ktoré sa neprekračujú. Obrazne, aj doslovne. Bezprostredne ohrozil nášho suseda, životy miliónov ľudí a mier v celej Európe.

V Martinuse sme – podobne ako množstvo ďalších firiem a organizácií – hneď spustili zbierku na pomoc Ukrajine, kde všetky vyzbierané peniaze zdvojnásobíme a pošleme tým, ktorí to najviac potrebujú.

Rusko však nezaútočilo len na Ukrajinu, rozpútalo vojnu aj našim hodnotám a humanite. Toto je jeden z tých momentov, kedy sa nedá stáť uprostred. V Martinuse vyznávame slobodu ako najvyššiu hodnotu a preto, hoci neraz niekto volal po ich stiahnutí, v našej ponuke nájdete aj knihy, ktoré vyvolávajú kontroverzie alebo nereprezentujú náš osobný svetonázor. Teraz sa však dva hodnotové svety dostali do otvoreného konfliktu a my musíme dať najavo, v ktorom z nich skutočne chceme žiť.

Pre nás je to svet slobody, rešpektovania ľudských (aj medzinárodných) práv, svet demokracie, svet mieru. Nie je to dokonalý svet, a nie je jednoduchý, pretože vyžaduje neustálu snahu od každého z nás. Ale stojí za to a nesmierne si vážime, že na ňom môžeme neustále spoločne pracovať. Nenecháme si ho zobrať tými, ktorí volia agresiu, alternatívnu realitu a svoje “fakty”.

Preto úplne odstraňujeme z našej ponuky knihy, ktoré ich autori využívajú ako nástroj na šírenie dezinformácií či zneužívajú na ospravedlnenie vojnovej agresie. Týka sa to konkrétnych kníh, ako aj celej ponuky niektorých vydavateľstiev, ktorých podstatnú časť produkcie tvoria práve takéto tituly.

Svet opísaný vyššie pre nás nie je viazaný na konkrétny národ. Patria doňho Slováci, Ukrajinci, Rusi, Američania, Bielorusi, ktokoľvek – patria doňho všetci ľudia, ktorí odmietajú vojnovú agresiu a chcú mier, veria hodnotám a myšlienkam demokracie, vrátane tých, ktorí za ne musia bojovať aj vo svojej vlastnej krajine, neraz v boji za slobodu riskujúc tú vlastnú.

Nie, neodstraňujeme všetko ruské, ani neodstraňujeme nepohodlné názory. Naďalej u nás nájdete velikánov ruskej literatúry, naďalej u nás nájdete aj knihy, ktoré vyvolávajú kontroverzie, naďalej u nás nájdete nekonečnú paletu názorov a pohľadov na najrôznejšie témy. Ale nenájdete u nás knihy, ktoré priamo alebo nepriamo obhajujú režim, ktorý agresívne zaútočil na Ukrajinu a tým na nás všetkých.

A nie, nie je to cenzúra, ani totalita, ako to radi niektorí prekrúcajú. Nie sme štátna inštitúcia, ani politik platený z našich daní. Sme slobodná firma, žijúca čisto vďaka našim zákazníkom. S tým súvisí aj naša sloboda rozhodnúť sa, čomu a akým spôsobom budeme dávať priestor – a aj zodpovednosť, ktorú naše rozhodnutia so sebou nesú. To v slobodnom svete platí vždy, ale teraz špeciálne.

Ďakujeme za vašu dôveru.

Mišo Meško a Vaši Martinusáci