blog

Kniha mesiaca máj: Slovník stratených slov

utorok 17. mája 2022 12:51
Ut 17.05. 2022 12:51

V máji sa v Čitateľskom klube Martinus spoločne začítame do výnimočnej knihy. Slová majú veľkú moc. Dokážu zraniť, potešiť, ale aj formovať svet. Presvedčí vás o tom aj najnovšia Kniha mesiaca s názvom Slovník stratených slov.

Slovník stratených slov je originálna očarujúco napísaná kniha. Hlavnou hrdinkou je Esme, ktorá sa narodila do sveta slov. Detstvo strávila v Skriptóriu, záhradnom domčeku v Oxforde, kde jej otec spolu s tímom lexikografov zbierajú slová pre prvý Oxfordský slovník anglického jazyka.

Počas dospievania si Esme uvedomí, že niektoré slová sú podľa lexikografov menej dôležité, a preto ich do slovníka nezaznamenajú. Ide o slová týkajúce sa žien a skúsenosti obyčajných ľudí. Pustí sa preto do vyhľadávania slov pre svoj vlastný slovník: Slovník stratených slov. Aby splnila túto úlohu, musí opustiť bezpečný svet univerzity a vydať sa za bežnými ľuďmi, ktorí jej chýbajúce slovíčka doplnia. Dej príbehu sa začína na konci viktoriánskej éry, pokračuje snahami sufražetiek o volebné právo žien až k prvej svetovej vojne. 

slovnik_stratenych_slov

Je možné, že sme práve objavili jeden z najlepších historických románov tohto roka. Získa si vás krásne vykreslenými postavami, pohlcujúcim dejom a príbehom. Slovník stratených slov je nádherná, lyrická a hlboko podnetná oslava slov a sily jazyka formovať svet. Knižka sa dokonca dostala aj do Knižného klubu obľúbenej herečky Reese Witherspoon.

Knižku kúpite počas mája s 25 % zľavou a s kódom ESME máte poštovné zadarmo.

Úryvok z knihy:

Premýšľala som nad slovami v kufri. Niektoré som nikdy predtým nepočula ani nečítala, kým som ich neuvidela na papieriku. Mnohé z nich neboli ničím zaujímavé, ale niečo na tom papieriku či rukopise si ma získalo. Boli tam kostrbaté slová so zle napísanými citáciami, ktoré by sa do slovníka nikdy nedostali, a potom tam boli slová, ktoré existovali v jednej vete, ale v druhej už nie: príležitostné slová, ktorým sa to nepodarilo dotiahnuť do slovníka. A všetky som ich ľúbila.

Bezprávna však príležitostné slovo nebolo. A jeho význam ma mátal. Lizzie mala pravdu. Definovalo ju rovnako, ako definovalo rímsku otrokyňu.

Znovu som pocítila hnev doktora Murraya, no zároveň som cítila, ako rastie aj moja zlosť. Toto slovo by ani nemalo existovať. Jeho význam by mal byť neznámy a nepredstaviteľný.

Čo o knižke hovoria naši knihomoli

Adriána: „Úchvatná, citlivá, krásna a dôležitá kniha podložená skutočnými udalosťami. Mapuje život Esme – od malého dievčatka skrytého pod stolom v skriptóriu, rodisku prvého Oxforského slovníka, až po vydanie dvanásteho zväzku a jej smrť. Kniha sa pokúša dať odpoveď na otázku či sú mužské slová iné ako ženské. Či ovplyvnilo ženy to, že sa na slovníku podieľali takmer výlučne muži. Odpoveď už musíte nájsť medzi riadkami knihy.
Tá je mimochodom napísaná krásne. Akčné scény by ste tam hľadali len ťažko, no i tak sa od nej nie a nie odtrhnúť. Jemne podaný príbeh plný emócií, ktorý stojí za prečítanie.
P.S.: Lepíky na všetky tie krásne myšlienky, ale aj poburujúce pasáže týkajúce sa ženského práva nebudú na škodu 🙂
P.S.II: Tá obálka je wow!“



Monika Floreková

copywriterka

Monika Floreková má v Martinuse na starosti písanie textov, vymýšľanie kampaní a iných hravých aktivít, ktoré pre vás s láskou robíme :-) Na našom Youtube kanáli pre vás pravidelne pripravuje výber knižných noviniek.

Články autora