blog

Letom knižným svetom: Reportáž, fantasy a aj romantika

utorok 31. mája 2022 11:54
Ut 31.05. 2022 11:54

Najnovší diel série Letom knižným svetom je už tradične plný knižných noviniek, ktoré prišli alebo ešte len prichádzajú do našich kníhkupectiev počas mája, mesiaca lásky.

Výber noviniek nájdete v našom najnovšom videu, a ak neradi čítate ušami, objavíte ich aj v tomto článku.

Pre zobrazenie tohto obsahu potrebujeme sušienky.
Povoliť cookies a zobraziť

Výber odštartujeme absyntovkou Ostrov kľúč, v ktorej nás poľská reportérka Małgorzata Szejnert zoberie na ďalekú cestu až k legendárnemu Ellis Island pri pobreží New Yorku. Od konca devätnásteho storočia až do päťdesiatych rokov dvadsiateho storočia sa tu nachádzala imigračná stanica, ktorou prúdili do Ameriky davy ľudí. Väčšina z nich tu strávila najviac pár hodín, ale tí, ktorí nemali toľko šťastia, tu prežili aj niekoľko mesiacov, dlhú karanténu a nekonečné vyšetrenia. A niektorí z nich sa museli vydať aj na cestu späť.

road trip

Viete si predstaviť cestovať v jednom aute s bývalým? Pre niekoho nočná mora, pre iného zas pohoda. V knihe Road trip zažije túto situáciu na vlastnej koži Addie, ktorá sa so sestrou vyberie na svadbu do Škótska. Len čo vyštartujú, niekto do nich zozadu narazí. Addie s veľkým prekvapením zistí, že za volantom sedí jej bývalý priateľ Dylan, ktorému sa vyhýba a ako naschvál, cestuje na tú istú svadbu. Jeho auto je nepojazdné a Addie sa rozhodne, že posádku zvezie svojím autom. Maličké auto tak nebude plné iba batožiny, ale aj spomienok a tajomstiev.   

Všetkých fanúšikov a fanúšičky fantasy série Fablehaven určite poteší kniha Dragonwatch: Dračia hliadka. Ide o voľné pokračovanie tejto úspešnej série, v ktorej kráľ drakov ukrytý v dračej svätyni kuje odplatu. Už veľmi dlho sú preňho dračie svätyne väzením a túži len po tom, aby zvrhol svojich väzniteľov a rozpútal vek drakov.

Ďalším tipom je kniha Ameliina dobrodružná cesta. Hlavnou hrdinkou je 18-ročná Amelia Griffinová, ktorá je posadnutá slávnymi Ormanskými kronikami, ktoré napísal mladý a záhadný autor N.E. Endsley. Vďaka jeho knihám sa zoznámila so svojou najlepšou kamarátkou Jennou. Spoločne navštívia knižný festival a dostanú tak príležitosť stretnúť autora naživo. Všetko sa však pokazí. Jenna sa s Endsleym stretne, no Amelia nie. Pohádajú sa ako nikdy predtým a keď chce Amelia spor urovnať, je neskoro. Jenna zahynie pri tragickej autonehode. Keď Amelii príde tajomné, vzácne vydanie Ormanských kroník, je presvedčená, že jej ho poslala práve Jenna.

dezorientálka

Vydavateľstvo Inaque vydalo v máji knižku Dezorientálka. Kimiâ Sadrová ako 10-ročná utiekla spolu s matkou a sestrami z Iránu za otcom do Francúzska. Stretávame ju v momente, keď sa vrhá do budúcnosti a doliehajú na ňu spomienky a príbehy predkov. Kimiâ je milovníčka punku, výnimočná rozprávačka, no predovšetkým moderná žena, ktorá rozpráva príbeh o rodinných tradíciách a vlastnej „dezorientácie“.

Bavilo vás minulý rok sledovať napínavé súperenie Hamiltona a Verstappena? Ak máte radi svet Formuly 1, potom je kniha Mechanik určená práve vám. Bývalý mechanik McLarenu, Marc „Elvis” Priestley, nám odhalí škandály, tajomstvá a rivalitu pilotov a tímov tohto adrenalínového športu.

z neba spadli tri jablka

Už ubehlo niekoľko rokov, odkedy začalo Artforum vydávať knihy v edícii –klad, ktorá je zameraná na kvalitnú súčasnú prekladovú beletriu. V máji vydali knižku Z neba spadli tri jablká, ktorej autorka nás pozýva do malej horskej dediny. Jej obyvatelia sa domnievajú, že dedičné prekliate im prináša skazu a smrť. Ochrannú silu majú dlhé ženské vlasy, ktoré si miestne ženy roky nestrihajú. Čo sa však stane, keď násilnický muž utne Anatólii jej dlhé vrkoče?

Dnešné knižné tipy uzavriem knihou Quo Vadis od Henryka Sienkiewicza. Ide o jeho najslávnejší román, ktorý vychádza v novom slovenskom vydaní a dej sa odohráva na pozadí vlády cisára Nera. Sienkiewicz opisuje ľúbostný príbeh rímskeho patricija a vojaka Vinicia a kresťanky Lýgie. Mladík sa nie úplne šťastným spôsobom uchádza o priazeň mladej barbarky a dôsledkom toho končí Lýgia na dvore pološialeného Nera. Podarí sa Viniciovi zachrániť ženu, ktorá ho zmenila?

Ak chcete vedieť o knižných novinkách medzi prvými, nezabudnite kliknúť na odber našich Youtube videí alebo sa pridajte na odoberanie newslettra 🙂

Monika Floreková

copywriterka

Monika Floreková má v Martinuse na starosti písanie textov, vymýšľanie kampaní a iných hravých aktivít, ktoré pre vás s láskou robíme :-) Na našom Youtube kanáli pre vás pravidelne pripravuje výber knižných noviniek.

Články autora