blog

Kniha mesiaca júl: Sága z Keflavíku

štvrtok 14. júla 2022 10:58
Št 14.07. 2022 10:58

Ryby nemajú nohy a Veľké asi ako vesmír. To sú hneď dve knihy, ktorým sa tento mesiac venujeme v Čitateľskom klube Martinus na Facebooku. Oba romány sú už vypredané, ale práve v týchto dňoch opäť vyšli ako súborné dielo pod názvom Sága z Keflavíku.

Jón Kalman Stefánsson si získal naše čitateľské srdcia poetickými opismi drsnej islandskej prírody, nežnými úvahami o tom, čo je to láska, ale aj bolestivými osudmi. Jeho knihy prečítate za pár dní alebo až hodín. V knihách Ryby nemajú nohy a Veľké asi ako vesmír vás vtrhne do príbehu Ariho, muža v strednom veku, a niekoľkých generácií jeho rodiny. Stránkou po stránke odkrýva veselé, ale aj smutné osudy jeho predkov. Príbehy sú poetické, živelné a v rytme prílivu a odlivu vás sprevádza islandskou históriou 20. storočia. 

Sága z Keflavíku je melancholická a plná úvah o živote, láske, víne, ale aj spoločenskej kritiky. Pri čítaní si prídu na svoje fanúšikovia a fanúšičky náročnejšej literatúry, pretože štýl a samotné prevedenie nemusí baviť každého čitateľa či čitateľku. 

saga z keflaviku

Ak sa s nami chcete vydať na dobrodružstvo do krajiny, kde poznajú iba tri svetové strany – vietor, more a večnosť, počas celého mesiaca júl nájdete knihu a e-knihu Sága z Keflavíku s 25 % zľavou. Stačí, ak vo svojej objednávke zadáte kód JULNAISLANDE a získate poštovné zadarmo.

Úryvok z knihy:

„Pri pohľade zhora, z perspektívy bohov, hory nie sú hrozbou ani závratnou krásou, sú fialovými bylinami, ktoré zimný sneh premenil na ľadové kvety, na pradávne ruže, dar pre nebo nad Islandom a lietadlo, kde sedel Ari pri okienku na sedadle 19A, jeho polámané srdce sa vášnivo rozbúšilo, až sa zahanbil, búšilo tak od chvíle, keď sa mraky zrazu rozostúpili a odhalili Island s jeho pradávnymi ružami, ľadovcami a čiernym južným pobrežím. Ari si pomasíroval hruď, akoby si chcel upokojiť srdce, to zvieratko, ktoré sa s nami dokáže tak tvrdo zahrávať, zatvoril oči, aby lepšie pochopil pocit, ktorý ho zalial, horlivé spomienky, neznesiteľnú túžbu a niečo, čomu nerozumel.

Čo o knižke hovoria naši knihomoli

Jana: „Stefánsson je úžasný. Keď sa ma minule pýtali, čo je posolstvom jeho kníh, nevedela som úplne odpovedať, ale myslím, že je to pokoj. Spomalenie. Ticho. Láska. Dobro. To všetko v tých knihách je. Je tam aj Island a jeho drsnosť, ale toto prevažuje. Myslím, že Stefánsson bol hygge dávno predtým, ako to začalo byť cool. Jeho písanie je jedinečné. Jeho vety sú krásne. Tak skladať slová vie len výnimočný umelec. A klobúk dole pred prekladateľkou. Čítajte Stefánssona a bude vám lepšie ?? A zoberte si k nemu ceruzku!“

Adam: „Nečítal som prvý diel, možno preto som mal chvíľku problém sa v knihe a postavách vyznať. Avšak čím ďalej som v knihe bol začítaný, tým viacej ma chytili za srdce osudy postáv z tohto krutého no nádherného islandského prostredia. Mojim želaním je celá kniha z Margrétinho pohľadu, veľmi ma jej postava zaujala.“

Loránt: „Táto kniha ma milo prekvapila krásnymi a hlbavymi myšlienkami o živote, samote či o láske. Taktiež sa mi páčili netradičné krásne metafory, ktoré obohacujú celý príbeh tejto knihy. Kniha nebude asi zaujímavá pre všetkých čitateľov, ale ak máte radi melancholické príbehy s príchuťou hlbších myšlienok, ktoré sa v tejto knihe nachádzaju pomaly na každej strane tak by Vás mohla osloviť.“

Monika Floreková

copywriterka

Monika Floreková má v Martinuse na starosti písanie textov, vymýšľanie kampaní a iných hravých aktivít, ktoré pre vás s láskou robíme :-) Na našom Youtube kanáli pre vás pravidelne pripravuje výber knižných noviniek.

Články autora