blog

Letom knižným svetom: Horúce júlové novinky

štvrtok 28. júla 2022 09:31
Št 28.07. 2022 09:31

Slnko, voda a pustená klimatizácia. Možno práve takto vyzerajú vaše letné dni a jediné, čo vám chýba k ešte väčšej pohode, je dobrá kniha. Nebojte sa, opäť sme pre vás pripravili výber noviniek, ktoré vám spríjemnia júlové dni.

Všetky júlové knižné novinky nájdete už tradične na našom Youtube kanáli:

Pre zobrazenie tohto obsahu potrebujeme sušienky.
Povoliť cookies a zobraziť

Konečne prichádza dlhoočakávané nové vydanie knižky Končí sa to nami od spisovateľky Colleen Hoover. Ide o výnimočnú knihu, pri písaní ktorej siahla autorka do vlastných bolestných spomienok. Hlavná hrdinka Lily si v detstve vytrpela svoje. Po otcovej smrti odchádza z rodného Mainu do Bostonu, mesta, kde by malo byť všetko lepšie. Stretáva ambiciózneho lekára Ryla, pre ktorého nie sú vzťahy a rodina prioritou, pri Lily však urobí výnimku. Tá sa po čase začíta do svojich starých denníkov, čím otvorí staré rany. Niekedy však aj bolestné spomienky dokážu pomôcť správne sa rozhodnúť. 

konci_sa_to_nami

Ak hľadáte perfektnú oddychovku na prázdniny, práve ste ju našli! Letná stávka rozpráva príbeh Augustusa Everetta, uznávaného autora náročnejšej prózy, a January Andrewsovej, autorky ľúbostných bestsellerov. Jej knihy končia happy endom, jeho postavy zas zasiahne tragický osud. Oboch však spájajú nasledujúce tri mesiace, ktoré strávia v susedných plážových domoch pri jazere a aj to, že trpia spisovateľským blokom. Jedného večera však spolu uzatvoria stávku, ktorá ich z krízy vytrhne – Augustus strávi leto písaním romantiky a January sa zas pokúsi napísať seriózny román. Ich plán je geniálny. Obaja píšu a nikto sa do nikoho nezamiluje. Možno.

letna_stavka

Kniha Prekliata vás zaujme svojou neprehliadnuteľnou obálkou. Dej sa odohráva v roku 1612, keď v Anglicku vrcholí hon na čarodejnice. Sedemnásťročná šľachtičná Fleetwood Shuttleworthová je už štvrtýkrát tehotná, ale jej manžel Richard sa stále nedočkal vytúženého dediča. Fleetwood si nájde od doktora list, kde jej predpovedá ťažký pôrod, ktorý neprežije. Rozrušená sa náhodne stretáva s Alice, ktorá o sebe tvrdí, že je pôrodná babica a pomôže jej donosiť zdravé dieťa. Krajina je však posadnutá honom na čarodejnice a obvinená môže skončiť ktorákoľvek žena, tak je to aj v prípade Alice a Fleetwood musí dokázať jej nevinu.

Titul Shuggie Bain nás prenesie do glasgowského sídliska osemdesiatych rokov minulého storočia a predstaví nám Hugha „Shuggieho“ Baina, milého a osamelého chlapca. Dielo predstavuje veľkolepú fresku o živote pracujúcej vrstvy, dojímavý obraz sexuality, závislosti a lásky, ale predovšetkým silný a dôležitý príbeh, v ktorom sa autor vracia do spomienok na vlastné detstvo.

shuggie_bain

Krásni ľudia je slovenský debut o vyhorení zo stavov úzkosti a závislostiach, s ktorými bojujú aj tí najúspešnejší z nás. Vanda má dokonalý život – je krásna, mladá a úspešná. Jedného dňa si však uvedomí, že sa stratila pod tlakom povinností a očakávaní. Z vrcholu sa prepadne až do prostredia nemocnice, kde bojuje so stavmi úzkosti. Na psychiatrii spoznáva Adama a spoločne sa snažia nestratiť v zákutiach sedení. Vanda však najskôr musí nájsť cestu hlavne k sebe, a až potom k iným ľuďom a svetu.  

krasni_ludia

Moja čínska dekáda je vtipná, ale aj smutná, prekvapujúca a niekedy až šokujúca knižka. Ponúka zaujímavé zážitky sinológa, tlmočníka čínštiny a YouTubera Pavla Dvořáka z viac ako desiatich rokov života medzi Číňanmi. 

Medzi júlové novinky sa dostala aj knižka o zdraví s názvom Telo si pamätá, v ktorej priekopnícky vedec mení naše pochopenie traumy a prináša novú paradigmu uzdravenia. Doktor Bessel van der Kolk, ktorý patrí medzi najlepších odborníkov na traumu na celom svete, viac ako tridsať rokov pracuje s tými, ktorí prežili. V knihe skúma inovatívne prístupy k liečbe – od neurofeedbacku a meditácie k športu, divadlu či joge –, ktoré ponúkajú nové cesty k uzdraveniu.  

telo_si_pamata

Tohtomesačný výber uzavriem informáciou o novom vydaní mojej obľúbenej knižky, ktorá bola dlhodobo vypredaná, a je to dielo Na konci samoty. Ak hľadáte knižku, ktorá vás chytí za srdce, aj si pri nej poplačete, aj sa potešíte, určite si ju prečítajte.



Monika Floreková

copywriterka

Monika Floreková má v Martinuse na starosti písanie textov, vymýšľanie kampaní a iných hravých aktivít, ktoré pre vás s láskou robíme :-) Na našom Youtube kanáli pre vás pravidelne pripravuje výber knižných noviniek.

Články autora