blog

Martinusáčky odporúčajú

utorok 7. marca 2023 18:40
Ut 7.03. 2023 18:40

Ženy. Krásne, inšpiratívne, nežné, láskavé, ale aj silné a odvážne. Je ich plná literatúra. Prehovárajú k nám zo stránok kníh už od nepamäti a ukazujú nám, ako si stáť za svojím a nevzdávať sa, keď to za to stojí.

Vedeli ste, že dnešná oslava Medzinárodného dňa žien sa spája práve so silnými nebojácnymi ženami? Konkrétne newyorskými krajčírkami, ktoré v roku 1908 štrajkovali a bojovali za lepšie pracovné podmienky. Bolo ich až 40 000! A na to netreba zabúdať. Tak sme si dnes pre vás aj na ich počesť spolu s Martinusáčkami pripravili výber kníh, v ktorých silné a odvážne ženy hrajú hlavnú úlohu.

Kvapky na kameni

Táto knižka je pre mňa veľkým symbolom ženstva. Opisuje príbehy 50 žien slovensko-českej histórie, prevažne z posledných 100 rokov. Sú v nej komplexne vyobrazené životy rôznych inšpiratívnych príbehov, od aktivistiek cez spisovateľky až po lekárky. Či už malá alebo veľká žena číta knižku, určite si nájde v nejakom príbehu inšpiráciu. Krásne na tejto knižke sú aj ilustrácie, na ktorých sa podielalo okolo tridsať ilustrátoriek.

Viki, kníhkupkyňa

Tvoja neprítomnosť je tma

Môže článok o dážďovke a odhodlanie jednoduchej ženy z konca sveta zmeniť tok niekoľkých generácií? Gudrídur nie je hlavná postava – vlastne by mohla pri iných silných postavách a príbehoch aj trochu zaniknúť. No pre mňa je tá najdôležitejšia – jej odhodlanie prelomiť predsudky voči nevzdelanej žene, odvaha napísať slová, ktoré štekajú ako psy a túžba po tom, ktorý si píše s mŕtvym básnikom. Táto kniha ma rozbila na kúsky, preplakala som pri nej mnoho večerov, aby ma potom zase poskladala dohromady a ja som len ľutovala, že už skončila.

PS: Ak sa do nej plánujete pustiť, nahliadnite najskôr na koniec knihy, autor tam nechal prekvapenie v podobe playlistu 🙂

Miška, grafická dizajnérka 

Tajomstvo islandských žien

Úprimné a intímne skúmanie toho, čo všetko môže naučiť svet malá krajina o rodovej rovnosti. Kniha Tajomstvo islandských žien je ako závan čerstvého islandského vzduchu! Intímny a inšpiratívny pohľad do lepšieho sveta pre ženy – a pre nás všetkých.
Island Elizy Reidovej je očarujúci.

Katka, marketingová špecialistka 

Civilizovaná žena – Ideál i paradox prvorepublikové vizuální kultury

Vizuálne nádherne spracovaná publikácia nadchne každého, kto sa zaujíma o témy spojené s ženskou emancipáciou, modernitou a vizuálnou kultúrou primárne medzivojnového obdobia Československa. Skrz desiatky dobových fotiek, ilustrácií, reklamných plagátov či novinových článkov sa vďaka nej vraciame do obdobia, keď sa z ženy stala sebavedomá aktérka spoločenského, politického, kultúrneho a umeleckého diania. Za mňa kniha, ktorá je nielenže neuveriteľne krásna, ale plná zaujímavých informácií a kontextov a budem sa k nej často vracať!

Peťa, HR špecialistka

V ženskom rode

Kniha nabitá ženskou energiou vo všetkých spoločenských aj osobných oblastiach. Rozhovory s tridsiatimi hrdinkami zo skutočného sveta vám vnuknú inšpiráciu, nový pohľad, povzbudia na duchu, ako aj pripomenú na čom skutočne záleží, a že na to nikdy nie sme samé. “Lebo tú ženskú silu všetci dobre poznáme,…hoci niekedy je skrytá pod povrchom každodennosti.” Ponorte sa do jej čara a uvidíte, čo vám zrovna v danom období prinesie.

Evka, projektová špecialistka

Kukolka

Príbeh priebojného dievčatka, ktoré muselo prirýchlo dospieť. Ukrajina v 90. rokoch a nálož ťažkých tém ako vyrastanie v detskom domove, pouličné žobravé gangy, drogy, krádeže, hrubé zaobchádzanie so ženami a podobne. Autorka, Lana Lux, však aj napriek týmto témam dokázala knihu napísať tak výborne, že vás absolútne pohltí a malú Samiru, prezývanú Kukolka si nadlho zapamätáte.

Aďka, HR špecialistka

Neviditeľný život Addie LaRueovej

Príbeh Addie, dievčaťa z malého mesta s veľkými snami, predstavuje hlavnú hrdinku, ktorá sa odmietla poddať svojmu ťažkému osudu. Nástrahy a skúšky, ktorými si Addie prechádza, ukážu jej neskutočnú mentálnu odolnosť. Túži po vedomostiach, po umení, láske a slobodnom živote, v ktorom by mohla zanechať aspoň nejakú stopu – veci, ktoré pre niektoré ženy ani dnes nie sú samozrejmosťou. Začítajte sa do tejto krásnej knižky a presvedčte sa sami o výnimočnej sile hlavnej hrdinky.

Evka, kníhkupkyňa

Jeleň v Paríži

Príbeh, pri ktorého prečítaní “ucítite” vôňu koláčikov, dobrého jedla a tej najlepšej kávy. Skutočný príbeh, v ktorom mladá Slovenka Jana bojuje za svoj sen a aj napriek prekážkam, ktoré Paríž prináša, si otvorí tú najútulnejšiu bezlepkovú reštauráciu v Paríži. Jana nás zavedie do kuchyne, kde nekysne len bochník chleba, ale kde rastie ženské odhodlanie niečo vo veľkom meste dokázať.

Sima, exekutívna špecialistka

Zuzanin dech

Katalpe sa pre mňa podarilo vzkriesiť tému druhej svetovej vojny a priniesla knihu, ktorá je síce stále ťažká, no prečítate ju na jeden nádych! Naša hlavná hrdinka Zuzana v príbehu začína ako dcéra cukrovarníka v predvojnovom Československu, ktorá má nakročené k tomu, aby mala všetko, čo by si kedy len mohla želať vrátane kamarátstva a neskôr lásky dvoch chlapcov zo susedstva. Zdanlivo nerozlučnú trojicu ale pomaly rozdeľuje najskôr neopätovaná láska, potom vojna a koncentračný tábor, do ktorého je Zuzana spolu s rodinou deportovaná, a z ktorého sa jej podarí vrátiť domov. To je ďalšia a posledná vec, s ktorou sa Zuzana musí popasovať a rozhodnúť sa ako žiť ďalej.

Ľubka, dátová analytička

Čo robia pocity

Táto kniha, ktorá je určená primárne pre rodičov a deti, mňa osobne však úplne dostala od prvej chvíle, ako som ju prelistovala. Krásnymi ilustráciami vás dokáže previesť rôznymi pocitmi. Autorka v knihe poňala spojenie obrázkov a krátkeho textu pútavým spôsobom, ktorý vás núti sa na chvíľku v tomto rýchlom svete zastaviť a zamyslieť, čo vlastne pocity s nami robia. Úžasná kniha pre akýkoľvek večer, ktorá pohľadí dušu, stačí prelistovať 🙂 Viete, čo má spoločné elektrikár a láska? Odpoveď nájdete v knihe 😛

Natália, manažérka regiónu 

Katka Kubalová

Katka je v Martinuse marketingová špecialistka, ktorá sa stará o hladký chod všetkých kampaní. Keď sa potrebuje odreagovať, nájdete ju v lese s knihou v ruke vymýšľať nové nápady - za podpory lesných škriatkov.

Články autora