blog

Dokonalé stopy – kniha mesiaca máj

štvrtok 11. mája 2023 15:47
Št 11.05. 2023 15:47

Našou knihou mesiaca máj v Čitateľskom Klube Martinus sú Dokonalé stopy. Prečo by ste si ju mali prečítať aj vy?

Prečítala som stovky trilerov, krimi a detektívok, vďaka čomu som pochytala tucty vrahov, zlodejov a často aj nevinných, prizerala som sa desiatkam vrážd s prísľubom, že príbeh neodložím, kým ho nedočítam do konca a nepostavím tak páchateľa pred spravodlivosť. Helen Fields som objavila asi pred rokom a odvtedy sa pre mňa stala srdcovou záležitosťou. Jej Dokonalá séria veru nie nadarmo nesie prívlastok dokonalá, nájdete v nej totiž všetko – napätie, ktoré by sa dalo krájať, litre krvi, nenávideného záporáka alias stelesnenie vašich najhorších nočných môr a, samozrejme, sympatické duo vyšetrovateľov, v ktorom to len tak iskrí.

Viete si predstaviť niečo horšie, ako ocitnúť sa úplne bezmocní kdesi v tmavej pivnici bez kontaktu s okolitým svetom vydaní napospas neľútostnému monštru v ľudskej koži? Nech už je vaša odpoveď akákoľvek, z nasledujúcich slov sa tak skoro nespamätáte – vaše ostatky už boli dávno nájdené a nikto sa vás nechystá zachrániť. Odteraz ste to len vy a vrah, od ktorého nemôžete čakať nič dobré.

„V pozadí mrmlal hlas po španielsky. Napokon ho vypol. Dnes je taký veľký deň, prečo by si pre zmenu nemohol oddýchnuť? Doma ho čaká dáma, ktorá potrebuje značnú starostlivosť a pozornosť. Istý čas nebude schopná hovoriť, možno bude potrebovať rečovú terapiu. Má šťastie, že on je v mnohých oblastiach nadaný učiteľ. S veľkým potešením jej pomôže.“

Nemusíte sa ale (až tak veľmi) báť, o váš život zabojuje inšpektor Luc Callanach, vtipný, inteligentný a, v neposlednom rade, odvážny Francúz so srdcom na správnom mieste, a Ava Turner, tvrdohlavá vyšetrovateľka odhodlaná dotiahnuť každý jeden prípad do konca. Ťažko sa len tak rozhodnúť, ktorý z týchto dvoch výnimočných ľudí mi prirástol k srdcu viac, oboch som si zamilovala natoľko, až mi za nimi bolo po dočítaní knihy smutno.

Helen Fields dáva veľký priestor aj vedľajším postavám, do popredia sa dostávajú nielen ostatní vyšetrovatelia povolaní k prípadu, ale aj samotný páchateľ, ktorého zastúpenie v knihe je viac než časté. Dokonca nazrieme aj do hláv obetí, vytvoríme si k nim puto a v zatuchnutej pivnici budeme trpieť spolu s nimi. Práve vďaka svojmu štýlu písania je pre mňa autorkina tvorba taká výnimočná. U nej skutočne človek nevie, čo má očakávať, čoho sa má najväčšmi obávať a čo naňho vyskočí spoza rohu, keď práve nebude dávať pozor. 

Autorkina zručnosť sa prejavila nielen v opisoch postáv, ale aj v gradácii napätia. Zaručujem vám, že od tejto knihy sa nepohnete. Chytí vás a nepustí, až kým bez dychu neotočíte poslednú stránku, no aj tak vám bude málo. Dej je nepredvídateľný a originálne vystavaný, nemusíte sa obávať žiadneho deus ex machina na záver, ako to v trileroch býva zvykom. Rovnako sa netreba strachovať o nedostatok nápadov či hluché miesta, autorka veľmi dobre vie, čo na čitateľa funguje a svoje znalosti šikovne uplatňuje v praxi. 

Môžete sa tak tešiť na skoro 350 strán kvalitného čítania plného desu, úzkosti a stresu, no verte mi, že každá minúta vám bude naozaj stáť za to. Tak sa pohodlne usaďte a pripravte sa na novú závislosť. 

Katka Pecháčková

Katka už niekoľko rokov vystupuje na Instagrame pod menom @laska_ku_kniham. Je veľkou milovníčkou kníh vo všetkých možných formách a toto jej najmilšie hobby postupne prerástlo do aktívneho recenzovania, fotenia a hlavne tešenia sa z každej novinky, ktorá jej pristane na stole.

Články autora