blog

HBO sfilmuje román Neila Gaimana Americkí bohovia

štvrtok 23. júna 2011 10:01
Št 23.06. 2011 10:01

Keby sme boli v anglicky hovoriacej krajine, tak už píšem, že “HBO is on fire!” Americká televízna spoločnosť najskôr natočila mega úspešný seriál Game of Thrones na motívy fantasy ságy George R.R. MartinaPieseň ľadu a ohňa a teraz sa chystá na podobne ambiciózne dielo. Scenáristi už pracujú na filmovom spracovaní slávneho románu Americkí bohovia, za ktorým stojí ikona fantasy literatúry Neil Gaiman.

Napriek tomu, že sa jedná “len” o jeden román, celý seriál je rozvrhnutý na minimálne šesť sérií s 10-12 dielmi v každej. Žiadne skracovanie deja a vynechávanie postáv tak očividne nehrozí. A bola by to veru večná škoda. Veď Americkí bohovia sú (právom) považovaní za jeden z najlepších románov, aké Gaiman napísal. Príbeh sa točí okolo bohov starého a nového sveta, ktorí sú nútení nejako prežívať v dnešnej dobe, ktorá bohom jednoducho nepraje. Nevraviac o tom, že mnohí vlastne ani v Amerike nemajú čo robiť a dostali sa tam len vďaka imigrantom, ktorí ich tak vytrhli z ich prirodzeného prostredia. Pridajme do toho novodobých bohov internetu, celebrít a rôznych opiátov, ktorí sa snažia starých bohov vyvraždiť a máme zápletku, ktorá nám nedá dýchať po mnoho večerov.

Produkciu celého seriálu má na starosti spoločnosť Playtone, ktorú založil Tom Hanks a Gary Goetzman. Na jej konte nájdeme také vizuálne silné diela ako Polárny expres, Bratstvo neohrozených alebo Stroskotanec. S rozpočtom približne 40 miliónov dolárov na jednu sériu nás pravdepodobne čaká veľmi pôsobivé vizuálne divadlo umocnené silným príbehom. Ešte zvládnuť casting a herecké výkony a môžeme začať slintať blahom. Ale opatrne! Slintať až do roku 2013, kedy seriál najskôr uzrie svetlo sveta, by mohlo byť nezdravé! 😉

Zaujímavé linky:

Noviny New York Times ponúkajú sviečku s vôňou novín

Ani filmový Harry Potter netuší, o čom bude tajomná stránka Pottermore.com

Autorka Harryho Pottera chystá niečo veľké! Už čoskoro…

Alarmujúce správy: Jedno z troch detí v Londýne žije v domácnosti bez jedinej knihy