blog

Hulič Shakespeare?

štvrtok 21. júla 2011 08:01
Št 21.07. 2011 08:01

Aký by bol William Shakespeare, keby žil v dnešnej dobe? Alebo aký vlastne skutočne bol v dobe, kedy žil? Presne to sa snaží zistiť tím vedcov pod vedením Francisa Thackeraya z Inštitútu pre ľudskú evolúciu, ktorý oficiálne požiadal anglikánsku cirkev o exhumáciu pozostatkov slávneho spisovateľa. Dôvod? Thackeray chce zistiť príčinu smrti Williama Shakespeara a napríklad aj to, či vo voľných chvíľach nepofajčieval marihuanu.

“Feťák” Shakespeare

K tomuto záveru ho viedol objav, ktorý spravil pred desiatimi rokmi, kedy sa mu v spolupráci s forenzným vedeckým laboratóriom juhoafrickej polície podarilo objaviť stopy marihuany a niečoho “čo vykazuje znaky ako kokaín” v hlinenej fajke, ktorá bola objavená v záhrade starého domu, v ktorom kedysi býval sám veľký Shakespeare.

Otvoríme hrob a uvidíme. Doslova.

Ešte predtým, než by sa mohla začať literárna obec pohoršovať, začal Thackeray upozorňovať, že exhumáciu si netreba predstavovať ako niečo invazívne, alebo znesväcujúce. Ako povedal pre FoxNews.com: “Máme k dispozícii neuveriteľnú techniku.” Všetky použité metódy budú neinvazívne, s pozostatkami dokonca nebude nutné ani pohnúť. Thackeray plánuje použiť skener, pomocou ktorého vytvorí kompletnú 3D rekonštrukciu, ktorá mu má pomôcť zistiť Shakespearovu anamnézu. Tá by odhalila všetky jeho choroby, stravovacie návyky a “drobné neduhy” ako je fajočka kanabisu alebo nejaký ten kokaín.

Zatiaľ nie je isté, či Thackeray dostanie povolenie na exhumáciu, ktorá je potrebná pre ďalší výskum. Jedno je však isté. Ak ho aj dostane, bude veľmi opatrný. Veď nie nadarmo je na Shakespearovom hrobe napísané: “Požehnaný buď ten, kto moje kosti ochráni, prekliaty nech je ten, kto nimi pohne.”

Zaujímavé linky:

Bol Shakespeare alebo nebol Shakespeare?

Osobné drámy dramatikov: Záhadný William Shakespeare

Britský farmár vzdal hold Harry Potterovi. Bludiskom.

Vzácny rukopis Jane Austenovej sa predal za rekordnú sumu

Harryho Pottera si za peniaze nekúpite!