blog

Osobné drámy dramatikov: Záhadný William Shakespeare

streda 16. júna 2010 00:01
St 16.06. 2010 00:01

O spisovateľoch sa traduje mnoho kuriozít. Niektoré milé, niektoré menej lichotivé. Sú však aj takí, pri ktorých toľko klebiet koluje jednoducho preto, že nik nemá ani potuchy ako to vlastne bolo so životom toho a onoho spisovateľa. No a tá posledná kategória patrí tým, o ktorých si literárna veda nie je ani len istá, či vôbec existovali. Presne do tejto kategórie patrí aj William Shakespeare. Toľko nejasností a protichodných teórií tak skoro nenájdete.

Pre tých, podľa ktorých nebol W. Shakespeare iba vymyslený, sa narodil 23. apríla 1564 v Stradforde nad Avonom.  Väčšina záznamov o jeho živote, ktoré sú nejako overiteľné a možno ich považovať za dôveryhodné, patrí práve k farským záznamom. Ďalší overiteľný záznam po narodení  je z roku 1582, kedy mu biskup z Winchestru vydal povolenie, aby sa mohol oženiť s o osem rokov staršou Anne Hathawayovou. Sobášu však predchádzali roky dospievania v Stratforde. Väčšina informácií, z ktorých možno vyskladať život mladého Williama pochádza z informácií o jeho otcovi. Ten sa do Stratfordu prisťahoval ako rukavičkár a obchodu sa podľa všetkého dobre darilo. Po čase si kúpil dom na Hanley Street. O rok sa zosobášil s Mary Ardenovou a ako tretie dieťa na svet prišiel William. Časom sa John Shakespeare vypracoval z mestskej rady až na starostu obce. Rodina budúceho slávneho dramatika si tak nežila vôbec zle. Problémy prišli, keď obchod s rukavičkami prestal prekvitať a otec prestal chodiť do mestskej rady. Vtedy sa meno Shakespeare prepieralo v nejednom súdnom procese. A to bol zhruba čas, kedy sa William osamostatnil.

S hereckou skupinou známou ako Lord Chamberlain ´s Men odišiel do Londýna. Začínal najprv ako herec, no neskôr začal výhradne písať. To, že sa o Shakespearovi veľa ako o hercovi nehovorí, nie je zrejme len tak. Údajne patril k tým nevýrazným, priemerným hercom. O jeho spisovateľskom nadaní však začali kolovať chýry mimoriadne skoro. Starší kolegovia neboli veľmi nadšení skutočnosťou, že sa im niekto nový mieša do remesla. To malo za následok niekoľko útokov na Shakespearovu osobu. Najčastejšie výčitky boli, že: „ je to drzý nevzdelanec, ktorý si myslí, že blankversom vládne rovnako dobre ako starí harcovníci.“

Shakespeare začínal najprv s komédiami a historickými hrami. Už tými si vyslúžil nemalý úspech. Po napísaní Hamleta však jeho hviezda stúpla ešte vyššie a od začiatku 17. storočia sústredil svoju energiu predovšetkým na tragédie. Vyplatilo sa. Kto by nepoznal príbeh šialenca – nešialenca Hamleta? Aj tí najväčší ignoranti museli chtiac – nechtiac zakopnúť o príbehy ako Rómeo a Júlia, Othello, Macbeth, Kráľ Lear. Všetko nesmierne známe názvy hier a pri všetkých jeden a ten istý autor.

Práve Hamlet je jednou z najdiskutovanejších Shakespearových hier. Čo inšpirovalo dramatika k napísaniu tejto hry? Niektorí zastávajú názor, že inšpirácia prišla pri študovaní historických kroník, ktoré sa zmieňovali o princovi menom Amlothi. A niektorí zas tvrdia, že to bola práve séria osobných tragédií, ktoré Shakespeara odviedli od komédií. Smrť otca a smrť syna Hamnetta. Nuž podoba mien je zarážajúca a tak úplne náhodná asi nebude. Ak to však bolo skutočne, vie len Shakespeare sám. Historici sa ale predsa len v niečom zhodujú, a síce v tom, že je to údajne najväčšia tragédia napísaná v anglickom jazyku. Táto tragédia láka mnohých režisérov. Bol to človek, ktorý sa zbláznil od žiaľu? Obeť dvorných ťahaníc? Alebo to bol vypočítavý „hajzlík“, ktorý presne vedel, čo robí?

Hamlet, dánsky princ, je priamy následník trónu. Do doby, kým je jeho otec na žive, sa venuje štúdiu vo Wittenbergu. O kráľovstvo sa nejako zvlášť nezaujíma. Situácia sa však zmení. Potom, čo jeho otec zomrie, je nútený vrátiť sa späť do Dánska. Za normálnych okolností by sa teda mal stať následníkom trónu Hamlet. No namiesto toho, aby sa stal kráľom, stáva sa nevlastným synom vlastného strýka. Ani nie dva mesiace po pohrebe otca, sa Hamletova matka Gertrúda vydala za strýka Claudia. Matkina veľká láska k otcovi, k ideálu múdreho a mocného kráľa, je vystriedaná láskou k niekomu, kto mu, podľa Hamleta, ani po členky nesiaha. Hamlet je po zjavení ducha svojho otca zaviazaný sľubom pomsty.

Hra plná úvah o živote a smrti. Neustále spochybňovaný zmysel života a jeden úder za druhým a to všetko napísané brilantným blankversom. Vysnívaná úloha mnohých hercov, sen a zároveň nočná mora mnohých režisérov a položka na zozname povinného čítania na strednej škole. Aj to všetko je Hamlet.  Necháte sa aj vy uniesť blankversom?