blog

Víkend v Žiline bude v znamení animovaného filmu. Začína sa Fest Anča.

streda 27. júna 2012 23:54
St 27.06. 2012 23:54

K letu na Slovensku neodmysliteľne patria festivaly. Samozrejme, aj tie filmové. Okrem toho najznámejšieho v Trenčianskych Tepliciach sa ich nájde viac. Jeden, ktorý rozhodne stojí za zmienku, začne už vo štvrtok 28.6.2012. Reč je o medzinárodnom festivale animovaného filmu – Fest Anča.

Tento, v poradí už piaty ročník, prinesie svetoznáme filmárske mená, ktorých diela boli nominované na Oscara. Viaceré boli uvedené na festivaloch v Cannes, Sundance či Annecy a získali prestížne ocenenia.

Kde?

Bohatý program si budeme môcť vychutnať prakticky po celej Žiline. Už tradičným festivalovým miestom je známa umelecky ladená Stanica Žilina-Záriečie. Viete, že naozaj ide o vlakovú stanicu? V programe je ale zahrnutá aj Považská galéria, Mestské divadlo Žilina či miestne multikino.

Čo?

O hlavnú cenu festivalu bude súperiť až 38 krátkych animovaných filmov. Do finálového kola sa prebojovali z celkového počtu, ktorý činil až 496 prihlásených! Novinkou tohto ročníka je cena Anča Student Award, ktorú získa jeden z prihlásených študentských filmov. 33 animovaných videoklipov bude súťažiť v samostatnej kategórii.

Na medzinárodnú porotu čaká ťažké rozhodovanie, keďže do finále sa dostali napríklad na Oscara nominované filmy Argentínčana Juana Pabla Zaramellu Luminaris a Dimanche Kanaďana Patricka Doyona, Maska bratov Quayovcov, s ktorou vlani bodovali v Annecy, či Tram Michaely Pavlátovej, ktorý bol tohto roku uvedený v Cannes. Aj Slovensko bude mať v súťaži silné zastúpenie – Posledný autobus žne jednu cenu za druhou, no nedávna Grand Prix na Trickfilme v Stuttgarte ho okrem iného automaticky radí na oscarový shortlist budúceho roka a európsku cenu Cartoon d´Or.

Veľkým prínosom festivalu je, že uvedie mnohé zo zaujímavých titulov, ktoré máme možnosť vidieť len na Anči, keďže sa nedostanú do distribúcie. Workshopy či večerné hudobné vystúpenia sú samozrejmosťou. Tak čo, zavítate vo štvrtok či cez víkend do Žiliny?