blog

Filmové tipy: ako zabiť letnú nudu?

streda 29. júla 2009 18:58
St 29.07. 2009 18:58

priperexeMilí Martinusáci, milovníci dobrých filmov. Počas dlhých (a hlavne horúcich) letných dní (a nocí) sa určite nájde čas na dobrý film, ktorým môže byť práve jedna z našich noviniek vychádzajúcich koncom mesiaca júl.

Spomedzi filmov, ktoré sa čoskoro dostanú na pomyselné pulty nášho online obchodu, by som určite, ako najväčšiu senzáciu, vybral dlho očakávaný, napínavý film Valkýra, rozprávajúci skutočný príbeh plukovníka Clausa von Stauffenberga (zahral si ho Tom Cruise), ktorý stál na čele rozsiahleho protinacistického sprisahania. Na strane nemeckého odboja, vyzbrojeného rafinovanou stratégiou použiť Hitlerov vlastný núdzový plán pre stav ohrozenia – známy ako operácia Valkýra – sa rozbieha akcia s cieľom zavraždiť vodcu a zvrhnúť jeho nacistickú vládu. S dokonalým plánom a s niekoľkými odhodlanými dôstojníkmi sa z von Stauffenberga, ktorý bol dosiaľ jeden z mnohých, stane ten, ktorý musí Hitlera zlvalkyra1ikvidovať sám. Film vychádza zo skutočných historických udalostí – do pokusu o prevrat bolo zainteresovaných množstvo významných osobností ako napr. Ludwig Beck, Erich Hopner, Erwin Ropmmel, Hans Speidel a Hellmuth Stieff. Stauffenberger chcel pri atentáte spolu s Hitlerom zlikvidovať tiež Heinricha Himmlera a Hermana Goringa. Tento dôvod donútil v dvoch prípadoch (11. a 15. júla) ustúpiť od plánu. Konečný dátum nakoniec padol na 20. júla 1944. Atmosféru naliehavosti a paranoie vo vnútri nemeckého odporu pomohol režisérovi Bryanovi Singerovi vytvoriť tím jeho stálych spolupracovníkov – oscarový scenárista Christopher McQuarrie, kameraman Newton Thomas Sigel a mnoho ďalších.

Veľkou zaujímavosťou je však fakt, že na tvorbe Valkýry, drámy z vojnového prostredia, sa podieľali viaceré osobnosti dobre známe vo svete filmov, no, paradoxne, ich denným chlebíčkom boli snímky z úplne iného súdka. Veď uznajte – režisér Bryan Singer a kameraman N. T. Sigel v minulosti nakrútili také blockbustery ako X-men či Superman sa vracia, Tom Cruise je známy najmä vďaka trilógii Mission Impossible, Bill Nighy (v tejto snímke ako generál Friedrich Olbricht) sa preslávil hlavne ako kapitán Davy Jones zo série filmov Piráti z Karibiku a Terence Stamp (v snímke ako Ludwig Beck) si zahral vo filme Wanted či v komédii Dostaňte agenta Smarta. Tím tvorcov teda stál pred veľkou výzvou a, treba uznať, ťažkou skúškou prešli pomerne ľahko, o všetkom svedčí skvelý plod ich práce a kladné hodnotenia tisícov užívateľov internetových filmových databáz. Je teda zrejmé, že temná atmosféra z konca druhej svetovej vojny vás doslova pohltí.

O nič menšiu pozornosť si zaslúži i ďalšia DVD novinka – konkrétne ide rovno o celú trilógiu o Šialenom Maxovi (Šialený Max, Šialený Max: Bojovník ciest, Šialený Max: Dóm Hrómov). Práve táto sága filmov z madmaxfuturistického prostredia Austrálie budúcnosti vyniesla Mela Gibsona, vtedy ešte neznámeho herca, medzi hviezdy hollywoodskeho neba. Snímka je určená pre milovníkov akčnejších filmov – Mel Gibson si v nej zahral policajta, ktorý veľmi túži po pomste, pretože gang zločincov vyvraždil jeho rodinu. Drsné motorky, utopická krajina Austrálie, výbuchy a napätie – presne to sú hlavné črty trilógie. Druhý diel dokonca, zdá sa, prekonal svojho predchodcu a dosiahol ešte lepšie hodnotenia. Niet divu, veď režisér George Miller, pod ktorého taktovkou celá trilógia vznikala, je zárukou kvality – ide predsa o držiteľa Oscara. A, podľa najnovších informácií, jeho Šialený Max neostane len piesňou minulosti – v blízkej dobe má totiž do kín s veľkou slávou doraziť štvrté pokračovanie tejto série. Ostáva nám len dúfať, že ďalší diel nesklame. Zatiaľ si ale môžeme s radosťou (a napätím) užiť tie prvé tri.

Napokon by som ešte spomenul kolekciu 4 DVD s filmami, v ktorých hlavná úloha patrí Bruceovi Willisovi, ktorého medzi milovníkmi akčných filmov vôbec netreba predstavovať.

Je jasné, že spomínané novinky potešia hlavne milovníkov akčnejších filmov, no výber je pestrý – i tí, čo holdujú drámam či historickým filmom si prídu na svoje.

Zdroj foto: internet / martinus.sk