blog

SFS: X-men

nedeľa 16. augusta 2009 23:59
Ne 16.08. 2009 23:59

SFS11Milí Martinusáci, milovníci dobrých filmov. Týmto článkom štartuje nový miniseriál o slávnych filmových ságach (SFS), ktorých je naozaj neúrekom. Vždy tu nájdete rozobrané zaujímavosti o jednotlivých snímkach a taktiež ich recenzie. Ako prvú som zvolil pôvodnú trilógiu X-men. Pohodlne sa usaďte a na pár chvíľ sa so mnou ponorte do sveta neďalekej budúcnosti, kde sa schyľuje k vojne medzi geneticky pozmenenými jedincami a ostatnými ľuďmi.

Ako je veľmi dobre známe, séria filmov o mutantoch vznikla na báze celosvetovo známych komiksov z dielne spoločnosti Marvel. Mnohí fanúšikovia preto s napätím očakávali príchod tejto legendy na strieborné plátna. O réžiu prejavil záujem samotný James Cameron, avšak nakoniec sa na režisérsku stoličku posadil Bryan Singer (režíroval prvé dva diely, ten tretí vznikol pod taktovkou Bretta Ratnera). SFS16Veľkou zaujímavosťou je fakt, že Bryan Singer nebol fanúšikom samotného komiksu, ale veľmi ho nadchýnala téma predsudkov, ktoré boli veľmi originálne a i preto tak zaujímavé. Prvá klapka padla 22. septembra 1999.

Dej prvej snímky X-men (a v konečnom dôsledku aj všetkých ostatných, vrátane najnovšieho dielu X-men Origins: Wolverine) je zameraný práve na postavu Wolverina – mutanta, ktorému v tele koluje zvláštny, nezničiteľný kov adamantium a on si nepamätá, ako sa ku kovu dostal – trpí stratou pamäti. Túto zaujímavú postavu priam bravúrne stvárnil Hugh Jackman (jeho ironické poznámky, hnev, odhodlanie a i láska ku ďalšej mutantke pôsobia neskutočne autenticky a filmom dodávajú potrebnú iskru). Ďalšou významnou postavou prvého dielu je Rogue (zahrala si ju držiteľka Oscara Anna Paquin). Rogue spolu s Wolverinom musia čeliť veľkej výzve – ich osudy sú zmietané medzi dvoma organizáciami – medzi X-menmi profesora Charlesa Xaviera (Patrick Stewart) a Bratstvom mutantov pod vedením Magneta (Ian Mckellen). Kým profesor Xavier verí v diplomatické riešenie mutantského problému diskriminácie ľuďmi, Magneto hovorí o nadradenosti nad ľudí a, aby konečne dal veci do pohybu, chystá sa zorganizovať teroristický útok na najvýznamnejších svetových politikov. Nechce ich však zabiť, chce ich premeniť na mutantov použitím Rogue, ktorú, hoc je mutantka, Magneto hodlá obetovať. Jedinou nádejou politikov sa potom stávajú práve Xavierovi mutanti. Jedná sa naozaj o výborné naštartovanie trilógie.

SFS13

V druhej snímke (X2: X-Men United) sa nám predstavia (okrem nováčikov) tí istí herci, čo v prvom diele (a to je len dobre). Znovu teda uvidíme Halle Berry ako Storm, Famke Janssen ako Jean Grey, Jamesa Marsdena ako Scotta Summersa, Rebeccu Romijn ako Mystique a, samozrejme, už spomínanú štvoricu – Jackman, Paquin, Stewart a Mckellen. Okrem týchto hercov sa ešte predstaví Shawn Ashmore ako Iceman – nový priateľ Rogue a SFS12John Allerdyce ako ich kamarát Pyro. Dej je opäť zaujímavý – bol inšpirovaný komiksom s názvom X-men: God Loves, Man Kills (Boh miluje, Muž zabíja). Hneď prvá scéna filmu vyzerá veľmi pôsobivo – špeciálne efekty znovu o čosi pokročili a útok na prezidenta USA bol (a stále je) značne atraktívnou témou. Práve táto udalosť vyburcuje napätie medzi mutantmi a ľuďmi a tu do hry vstupuje nová postava – armádny vedec William Stryker (Brian Cox), ktorý sa chystá vyriešiť mutantskú otázku. No jeho riešenie je dosť svojské a, zdá sa, jeho osud je spojený s osudom Wolverina. Ťažké časy si vyžadujú ťažké rozhodnutia – spôsob, ako zastaviť Strykera, je zjednotenie. Magnetovi a Xavierovi mutanti preto bojujú bok po boku a vďaka tomu sa dočkáme prekvapivých zvratov v deji – koniec filmu je naozaj veľkolepý. Singer sa v oboch snímkach na mutantov pozerá ako na tých, ktorí síce majú zvláštne schopnosti, no vnútri sú to stále ľudia so svojimi radosťami a starosťami, niektorí veria v Boha, iní majú svoje rodiny, ďalší túžia, aby sa u nich mutačný gén nevyskytoval.

Tretí film rieši práve otázku liečby mutácie. To, samozrejme, predstavuje pre niektorých mutantov príležitosť žiť normálne životy, pre iných (na čele s Magnetom) je to však veľká hrozba. Dokonca ani Xavierovi mutanti nechcú, aby sa ich zvláštne schopnosti považovali za chorobu. Veľkým paradoxom je, že liek proti mutácií pochádza práve z jedného mutanta, ktorého schopnosť spočíva v tom, že neguje schopnosti všetkých ostatných mutantov v jeho blízkosti. Prvé dva filmy boli naozaj dobré, no tretí film ich dokonca prekonáva. V radoch hercov znovu nedošlo ku zmenám, akurát na režišérsku stoličku zasadol, ako som už uviedol, Brett Ratner a odviedol výbornú prácu. Snímka je vyvrcholením celej trilógie – dozvedáme sa viac o Jean Grey, ktorej skutočné schopnosti boli doteraz potláčané a ona prechádza zo Xavierovej skupiny ku Magnetovi, zaujímavé je taktiež napätie medzi Icemanom a Rogue, pretože vďaka Roguinej schopnosti je ich ľúbostný vzťah temer nemožný a liek proti mutácií by túto situáciu vyriešil a ostatní mutanti si musia vybrať stranu, na ktorej vykonajú Posledný vzdor (práve toto slovné spojenie je názvom filmu). ČSFS17akajú nás veľkolepé momenty – spomeniem azda scénu, pri ktorej Magneto dvihne a presunie celý Golden Gate Bridge, bojovú scénu na začiatku filmu či veľký finálny boj, ktorý je znovu plný paradoxov – Xavierovi mutanti bránia chlapca-mutanta (väzneného ľuďmi vďaka tomu, že jeho schopnosť dokáže vytvoriť spomínaný liek) pred Magnetovým Bratstvom mutantov, ktoré chce chlapca zabiť. Xavierovi mutanti teda v konečnom dôsledku bránia i ľudí, ktorí sa ich boja. Bojová scéna je veľkolepá a rozuzlenie celého príbehu sa približuje každou sekundou.

Ako som už spomínal, veľkú zásluhu na kvalite celej trilógie má práve Hugh Jackman, no i Ian McKellen v roli Magneta zasluhuje veľkú pozornosť – veď predstavuje záporného hrdinu, ktorý nie je až tak záporný – hoci je ochotný obetovať i život najlepšieho priateľa či odvrhnúť najvernejšiu spolubojovníčku, vždy pri tom myslí na ostatných mutantov a snaží sa robiť to, čo je podľa neho pre nich najlepšie. Ďalším veľkým plusom trilógie je fakt, že jednotlivé diely spolu súvisia a pozvoľna na seba nadväzujú a vďaka tomu i vďaka využitiu tematického potenciálu sága o X-menoch nepochybne patrí medzi najlepšie ságy vôbec a mnohí filmári by si z nej mali brať príklad.

Zdroj foto: internet