blog

DVD novinky: Čísla

štvrtok 11. februára 2010 08:55
Št 11.02. 2010 08:55

a1Zima je v plnom prúde, a tak aj povianočná sezóna – na trh prichádzajú stále nové a nové filmy na DVD. Ide naozaj o veľké čísla, no nie preto som článku dal takýto prívlastok. Dosť zbytočných slov, poďme sa pozrieť na nové filmové skvosty, ktoré sú úzko späté s číslami.

Hneď na úvod prinášam skvelú správu pre všetkých milovníkov filmovejh1 klasiky – v podobe DVD totiž vychádza (poprosím famfáry) kolekcia filmov o cisárovnej Sissi! Teraz máme možnosť mať vo vlastnej obývačke všetky tri časti tohto pôvabného príbehu, ktorý preslávil mladú Romy Schneiderovú (mala len 17) nielen v Rakúsku a Nemecku, ale aj v celej Európe. Tri filmy – Sissi I., Sissi II. (Mladá cisárovná) a Sissi III. (Osudové roky cisárovnej) – patria medzi skvosty romanticko-dramatického žánru.

Kefalénia – 8. september 1943 – prvá a druhá časť. Vojnová dráma ako vyšitá. September 1943. Oznámenie, že Taliansko podpísalo separátny mier soh2 spojeneckými silami privádza talianske jednotky na území Grécka do eufórie. Ale nádeje rýchleho návratu domov sú čoskoro zmarené talianskym predošlým spojenectvom s Treťou ríšou, ktorá požaduje, aby sa jej vzdali alebo naďalej bojovali. Vojnou vyčerpaný seržant Saverio, ktorý dúfa, že nájde svoj vlastný mier s Feriou, pôvabnou Taliankou, ktorá sa prisťahovala do Grécka, keď ju opustil manžel a odišiel do Ameriky, je nútený šoférovať nákladné auto, ktoré prepravuje talianskych dôstojníkov k trestu smrti pred nemeckou popravnou čatou. Saverio, pôvodne zamietajúci odpor, preberá aktívnu rolu…

Napokon nás čaká dokumentárny cyklus Najväčšie vojny 20. storočia I., II. a III. V prvej časti sa pozrieme na priebeh španielsko-americkej vojny, veľmocenskú politiku USA a cestu Ameriky od izolacionizmu k 1. h3svetovej vojne. V druhej časti sa pozrieme na náš svet, keď sa nachádzal na okraji priepasti – bol zachvátený 2. svetovou vojnou. Uvidíme začiatok vojny a počiatočné úspechy Osy, ďalej Bitku o Britániu, ktorá zostala v tomto boji osamotená a reakciu Spojených štátov na nebezpečie ďaleko od ich hraníc. Pozrieme sa ako napadnutie Pearl Harboru Japonskom Spojené štáty zaskočilo a ako sa s týmto napadnutím dokázali vyrovnať. Prevezieme sa ruským frontom, bojmi v Afrike a celým víťazným odvetným ťažením spojeneckých vojsk. Tretí diel nás prevedie mrazivou vojnou v Kóreji, mokrou džungľou Vietnamu a vyprahnutou púšťou v oblasti Perzského zálivu. Svet sa spamätával z druhej svetovej vojny a Amerika, netúžiaca po ničom inom než po mieri, rýchlo demobilizovala. Tento stav trval do doby, než armáda Severnej Kóreje prekročila hranice s úmyslom obsadiť svojho suseda na juhu. Ďalej uvidíme postupný rast americkej angažovanosti v najdiskutovanejšej a najkontroverznejšej vojne v histórii USA – vietnamskej vojne. Uvidíme konflikt od jeho samých počiatkov, až po konečný pád juhu. Vojna v Zálive z roku 1990 je zachytená od momentu zoskupenia spojeneckých vojsk.

Zdroj foto: internet