blog

DVD novinky: Plejáda hviezd

streda 24. februára 2010 00:01
St 24.02. 2010 00:01

Tento týždeň sa na nás valí pár kúskov DVD noviniek, ktoré môžem kľudne označiť za silnú kávu. A hneď napoviem čosi viac – na DVD prichádza film Jamesa Camerona (jeho meno teraz zbadáte azda v každom kine v súvislosti s trhákom Avatar), dámy (a nielen tie) poteší Meryl Streep (tento film patrí k jej najlepším), naskytne sa nám príležitosť nahliadnuť do hlbín tvorivej duše jedného z najlepších celosvetových režisérov – Miloša Formana – a ešte oveľa viac! Vstúpme preto opäť do sveta dobrých filmov.

Takže pekne poporiadku. James Cameron a jeho Pravdivé lži. Vynikajúci film s inteligentnou zápletkou, ktorý sa tak trochu vysmieva akčným a špionážnym filmom. A kto sa predstaví v hlavnej úlohe? Arnold Schwarzenegger osobne. Ako tajný agent, ktorého manželku zvádza chlapík, čo sa za agenta len vydáva. Arnold v roli žiarlivého manžela a záchrancu rodiny i Ameriky naozaj zažiaril a čaká nás úžasná zmes romantiky, akcie a komédie.

Teraz prichádza na rad film Meryl Streepovej, ktorý spôsobil, že medzi bestsellery sa dostala kuchárska kniha stará takmer 50 rokov, v ktorej sa bez okolkov používa samá masť, maslo, soľ a iné pochutiny, ktoré nám dnešní kuchári zakazujú. A to nie je všetko. Za týmto filmom sa skrýva ešte hlbší príbeh. V roku 2002 sa nešťastná americká blogerka Julie Powellová rozhodla, že „revitalizuje svoje manželstvo, obnoví svoje ambície a zachráni svoju dušu“ a to pomocou drastického plánu. Za 365 dní uvarí všetkých 524 receptov z legendárnej kuchárskej knihy Mastering the Art of French Cooking, Volume I (Zvládnutie umenia francúzskej kuchyne, časť prvá), ktorú pred 48 rokmi napísala Julia Childová. Svoj neustály boj s takmer pol storočia starými receptami popisovala na svojom blogu, ktorý sa stal tak úspešným, že na jeho základe jej bolo umožnené napísať knihu Julie & Julia. No a táto kniha sa stala základom pre film, v ktorom si postavu Julie Childovej zahrala práve Meryl Streepová. Film je propagovaný ako „natočený podľa dvoch skutočných životov“ – paralelne opisuje kuchárske pokusy Julie Powellovej, ktoré sa samozrejme občas podobajú na cielený pokus zapáliť dom, a zároveň opisuje aj osudy Julie Childovej, ktorá sa k vareniu dostala, keď sa šialene nudila vo Francúzku, kam odišla spolu so svojím manželom zamestnaným v diplomatických službách. Čaká nás nevšedný a zaujímavý príbeh, film Julie & Julia vás dostane.

Svet teraz žije olympiádou, Slovensko žne jeden úspech za druhým (čo nás všetkých veľmi teší) a znovu sa prebúdza hokejový ošiaľ. Skrátka, tohtoročná olympiáda je pre nás skutočne výnimočná. Ale takú olympiádu, aká sa nám predstaví v tomto filme, sme ešte naozaj nevideli. Stačia dve slová – legendárny pes, alebo, ak chcete, Scooby Doo. A vo filme Scooby Doo na Olympiáde si so sebou berie aj ďalšie legendárne postavičky, ktoré sú obľúbené už po celé generácie.

Úspech kráčajúci ruka v ruke s krutosťou detstva, vzburou proti totalitnej moci a to všetko prenesené ľahkosťou umelca na strieborné plátna. To sú základné piliere tvorby Miloša Formana. Teraz, vďaka novému dokumentu Miloš Forman: Čo ťa nezabije… sa dozvieme, prečo musel tento skvelý režisér natočiť niektoré filmy tak, ako ich natočil, pozrieme sa do hlbín jeho minulosti a znovu prežijeme nádherné filmové momenty. Začneme v detstve, keď prišiel o rodičov a skončíme v súčasnosti, keď si užíva prítomnosť svojej rodiny. Okrem toho si užijeme úryvky z jeho filmov, stretneme známe osobnosti, prežijeme oscarový večer… Dokument vznikal v priebehu piatich rokov a natáčal sa v New Yorku, Connecticute, Paríži, Valencii, Madride, Prahe a v mnohých ďalších mestách. A predstavia sa nám i jeho kolegovia a priatelia: Michael Douglas, Natalie Portmanová, Javier Bardem, Annette Beringová, Woody Harrelson, F.Murray Abraham, Luise Fletcherová, Saul Zaentz, Jean-Claude Carriere a ďalší, režisérovu rodinu nevynímajúc.

A napokon tu máme Davida Jamesa Elliotta známeho zo seriálu JAG. Tentokrát si zahral v katastrofickom filme o Vesmírnej hrozbe – Zemi hrozí zrážka s Mesiacom a to znamená jediné – milovníci katastrofických filmov si isto prídu na svoje. Myslím, že nič viac dodať netreba.

Zdroj foto: internet