blog

DVD novinky: Kultové a dlho očakávané filmy

streda 3. marca 2010 00:04
St 3.03. 2010 00:04

Presne tak, prinášam skvelú správu – tento týždeň sú DVD novinky zamerané hlavne na filmy, ktorým prischol prívlastok kultové. A opäť hovorím o najrozličnejších žánroch, vyberú si aj tí naozaj nároční filmoví diváci. Prezradím azda toľko, že sa stretneme s filmovou esejou známeho Pavla Barabáša, s legendárnou dvojicou českých komikov, ale natrafíme i na slávneho upíra či na príbeh skazy našej planéty.

Začnime pekne doma. Pavol Barabáš – známe meno spájajúce sa s cestopisnými filmami. Opäť nám vyrazí dych, tentokrát spolu s hudobníkom Maokom. DVD Ticho nad oblakmi je ich najnovšia dvojdisková eídicia, ktorú možno nazvať skôr esejou ako filmom, pretože je meditatívnym pásmom, ktoré sa sústreďuje na imagináciu a zážitok tých, ktorí sa nechajú unášať obrazom. Naplno odráža poetiku autora, pretože najdôležitejšími prvkami v ňom sú hory a divák. Edícia Ticho nad oblakmi obsahuje samostatne nepredajné bonusové CD s hudbou z filmov Pavla Barabáša. Film obsahuje štyri meditatívne časti. Režisér nás vedie naprieč prírodou Vysokých Tatier a dômyselne nám podáva svoju horskú filozofiu. V Plynutí hovorí o tom, že hory učia hľadať. Je to dialóg človeka s prírodou o poznaní seba. Je to tajomný zápas plný vášne. Hory nám kladú otázky, no nie všetky sú zodpovedané. Cítime pásmo ticha a mlčania. V horách hľadáme Cestu domov. Spoznávame svoje vnútro, svoju mladosť. Skláňame sa pred veľkosťou skalných masívov a tak sa učíme pokore. Hľadáme pravdu o sebe samých. Pomaly plávame, všetko zanechávame dolu, trháme povrazy, čo nás spájajú s majetkami. Nachádzame skutočné bohatstvo. Nachádzame vnútorný Pokoj a uvedomujeme si skutočné hodnoty. Pavol Barabáš je autor širokej škály horských a dobrodružných filmov o ľuďoch v extrémnych podmienkach. Nakrúcal v neprístupnej divočine, dravých riekach, na ľadových štítoch i hlbokých jaskyniach ďaleko od civilizácie. Rád vyhľadáva príbehy, v ktorých hrdina ide až na hranicu svojich možností. Fascinuje ho každé stretnutie s cudzou kultúrou. Priťahujú ho územia tibetského budhizmu, ale i prírodných ľudí ukrytých hlboko v džungli. Jeho filmy sú o tom, ako by sa človek mal správať k tejto Zemi. Martin Tesák, multiinštrumentalista komponujúci pod umeleckým pseudonymom MAOK, sa autorsky podpísal už pod niekoľko projektov Pavla Barabáša a spolupracoval i na hudbe k filmu Bathory režiséra Juraja Jakubiska. Okrem filmovej a scénickej hudby je časť jeho tvorby zameraná na študentské filmy a divadlo. Vydal niekoľko vlastných CD. Jeho hudba je spojená s vnútorným rytmom človeka, dokáže umelecky vnímať a zachytiť aj rytmus prírody a života.

Teraz sa presuňme pár krokov na západ, ku českým susedom. Duo Kaiser-Lábus si pre nás pripravilo poriadnu nádielku ich tvorby. Kultový nekonečný seriál Tlučhořovi tejto autorskej dvojice sa objavil po prvý raz v roku 1991. Pôvodný rozhlasový seriál má od mája 2009 nové pokračovania na internete, na oficiálnych stránkach pánov Kaisera a Lábuse: www.kaiser-labus.cz. Ale až teraz prichádza to najdôležitejšie. Po prvýkrát od vzniku seriálu (v súčasnej dobe má seriál už viac ako 830 dielov), mali fanúšikovia skutočnú príležitosť zažiť návštevu “U Tlučhořů”. Herci totiž zorganizovali predstavenie, počas ktorého sa fanúšikovia stali nielen svedkami jedinečného vystúpenia autorov, ale dostali sa do role spolutvorcov niekoľkých dielov. Na Letnej scéne divadla Ungelt herecké duo na prianie divákov priamo na mieste vytvorilo niekoľko dielov nekonečného seriálu. Veľké množstvo postáv, ktorým herci prepožičiavajú neuveriteľným spôsobom svoje hlasy, tak ožilo priamo pred očami divákov. A atmosféra tohto stretnutia je zachytená práve na novom DVD. Súčasťou predstavenia, pochopiteľne, nie sú len scénky, ale aj komunikácia s divákmi a spevácke vystúpenia autorov. DVD obsahuje aj bohatý bonusový materiál, napr. film o predstavení, fotogalériu a niekoľko nových básní jednej z hlavných postáv – básnika Mirka Hýlu.

Teraz poteším milovníkov akčných a dramatických thrillerov. Smrť čaká všade – tak sa volá film, ktorého dej sa odohráva počas vojny v Iraku. Stretávame elitnú jednotku vojakov špecializovanú na výbušniny, ktorá sa snaží obsadiť mesto. Spolu s nimi sa ocitneme uprostred krvavých bojov, ale zároveň spoznáme aj ich osudy. A veľkou zaujímavosťou je fakt, že film s takýmto zameraním nakrútila žena – americká režisérka Kathryn Bigelow.

A teraz sa pozrieme na dva očakávané kultové bestsellery. Prvým je pokračovanie Twilight ságy – Nov. Príbeh lásky mladého dievčaťa a jej upírskeho priateľa, medzi ktorých sa zamieša jej kamarát vlkodlak. Opäť sa nám predstavia herci, ktorí práve vďaka Twilight ságe patria medzi najobľúbenejších na celom svete. Hoci film nedosahuje kvalít predošlej snímky a taktiež ani kvalít knižnej predlohy, do kín prilákal nespočet divákov a získal si srdcia mnohých mladých slečien. A príslušníkov opačného pohlavia iste poteší fakt, že film je analýzou dievčenskej duše. Na tento filmový počin sa môžeme tešiť už začiatkom tohto leta.

A napokon dlho očakávaný katastrofický film z dielne svetoznámeho a tak trochu kontroverzného režiséra Rolanda Emmericha. Len jedno číslo – 2012. A hneď azda všetkých z nás napadne mayský kalendár a predpovedanie skazy sveta. Nemecký režisér sa tohto proroctva chopil vyslovene po svojom a opäť nám podáva klasickú emmerichovsky ladenú deštrukciu a na jej pozadí ľudské osudy. Špeciálne efekty nám doslova vezmú dych a tak môžme s napätím sledovať, ako sa ľudia podľa Emmericha vyrovnajú s katastrofou gigantických rozmerov. Film dorazí na DVD taktiež začiatkom leta 2010.

Zdroj foto: internet