blog

DVD novinky: Hviezdy každého žánru

streda 12. mája 2010 00:00
St 12.05. 2010 00:00

Skvelá správa! Tento týždeň sa na nás valí to najlepšie z azda každého žánru sveta filmov. Presne tak, stretneme staré i nové legendy – tie staré sa konečne dočkali svojej DVD podoby a tie nové boli dozaista netrpezlivo očakávané. Poďme sa na to spoločne pozrieť.

Amadeus. Legendárny film ovenčený 8 Oscarmi, legendárny príbeh o legendárnom hudobníkovi Wolfgangovi Amadeovi Mozartovi, ktorého hudba preskočila dobu a on bol preto nepochopený. A aby toho nebolo málo, jeho smrť sa spája so záhadou maskovaného muža. Vráťme sa spolu do cisárskych časov, do Viedne – mesta hudby, zažime premiéru Mozartovej opery, stretnime jeho lásky a zblížme sa s jeho osudom. A to všetko pod režisérskou taktovkou skvelého Miloša Formana.

Keď už sme spomenuli českého režiséra, pozrime sa na ďalšieho. Po debute Čas sluhů nakrútila režisérka Irena Pavlásková podobne ladený film Corpus Delicti, ku ktorému napísala scenár spoločne so svojou matkou Nelly Pavláskovou. Prostredníctvom prelínajúcich sa osudov troch nesúrodých a zvláštnych dvojíc v ňom evokuje tuzemský život pred revolúciou v novembri 1989, zaťažený dusivou atmosférou neslobody, i po revolúcii, keď sa relatívne nič nezmenilo, pretože sa nezmenili ľudia… Pre predstaviteľku hlavnej role Lenku Kořínkovou bolo obsadenie v tomto filme hereckým come-backom po osemročnej emigrácií, pre Jiřinu Bohdalovou paralelou k jej životnej roli v „trezorovém“ Uchu, pre Šimona Pánka, jedného zo študentských vodcov zamatovej revolúcie, skúsenosťou v hereckom obore, pre Jitku Asterovou vybočením zo zavedenej kategórie povrchných krásavíc, pre Karla Rodena expresívnou variáciou ukrivdeného neschopného intelektuála, pre Michala Dočolomanského zmenou v jeho zozname nestarnúcich sympaťákov. A vedľa nich sa vo filme viac či menej mihnú rôzni režiséri – clav Křístek, Jan Němec, Milan Šteindler, Július Matula, Jan Bonaventura.

Teraz niečo naozaj aktuálne. Modernej literárnej (a i filmovej tvorbe) v poslednom čase vládnu upíri. A tak prichádza film Upírov pomocník nakrútený podľa knižného bestselleru. Obyčajný teenager navštívi napriek zákazu Strašidelný cirkus. Trest, ktorý nasleduje, je veľmi neľudský. Stane sa upírom a tým i súčasťou desivej show zloženej z rozprávkových šialencov, ktorých predstavujú napríklad Salma Hayek a Willem Dafoe. A keď sa blíži vojna medzi upírmi a ich diabolskými protivníkmi, jeho odvaha je poslednou nádejou ľudstva.

A ďalšia legenda. Tentokrát stará len pár mesiacov. Pokračovanie filmu Batman začína s názvom Temný rytier. Film spracovaný podľa slávnej komixovej predlohy znovu spojil režiséra Christophera Nolana a hviezdu Christiana Balea, ktorý si zopakoval rolu Batmana/Brucea Wayna v nekončiacom boji so zločinom. S pomocou poručíka Jima Gordona a nepodplatiteľného Harveyho Denta Batman vyráža do ulíc Gothamu, aby odtiaľ vyhnal organizovaný zločin raz a navždy. Vzniknutý triumvirát je veľmi efektívny. Ale čoskoro sa všetci stanú lovnou korisťou v šialenej hre zločineckého génia, známeho ako Joker, ktorý rozpúta v Gothame skutočnú anarchiu a dotlačí Batmana blízko k prekračení tenkej hranice medzi hrdinom a zloduchom. Heath Ledger ako kráľ zločincov Joker a Aaron Eckhart v role Denta. Maggie Gyllenhall uvidíme v úlohe Rachel Dawesovej. Vracají sa taktiež známe tváre z filmu Batman začínaGary Oldman v úlohe Gordona, Michael Caine ako Alfred a Morgan Freeman si zahral Lucia Foxa.

A napokon legendárny thriller. Harrison Ford a Tommy Lee Jones v strhujúcej filmovej štvanici Utečenec. Ford predstavuje trestanca Richarda Kimblea, chicagského chirurga neprávom odsúdeného za vraždu svojej manželky a odhodlaného dokázať svoju nevinu tým, že svojich prenasledovateľov privedie k jednorukému mužovi, ktorý zločin v skutočnosti spáchal. Jones (víťaz Oscara a Zlatého glóbusu za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej role za rok 1993) hrá Sama Gerarda, šerifa, prenasledujúceho svoj cieľ s neúprosnou vytrvalosťou loveckého psa. Korisť a lovec. V réžii Andrewa Davise (Prepadnutie v Pacifiku) uvidíme strhujúci thriller plný napätia a zvratov.

Zdroj foto: internet