blog

DVD novinky: Dramaticky dramatické

streda 4. augusta 2010 13:39
St 4.08. 2010 13:39

Výber nových filmov na tento týždeň bude trochu nevšedný  – všetky dvd novinky sú drámy, no predsa sa líšia svojimi žánrami. Ako je to možné? Jednoducho. Čaká nás dráma vojnová, sci-fi, romantická, akčná a detektívna.

Film s hviezdnym obsadením a dramatickou zápletkou Bratia bol natočený podľa príbehu dánskeho filmu Br?dre z roku 2004. Jeden – americký vojak (Tobey Maguire) zmizne kdesi v Afganistane a je považovaný za mŕtveho. Jeho mladší brat (Jake Gyllenhaal), ktorý bol vždy braný za čiernu ovcu rodiny sa musí postarať o jeho ženu (Natalie Portman) a deti. Po čase k sebe nájdu cestu a zamilujú sa do seba. Zvrat nastáva vo chvíli, keď sa ich brat nájdený živý, vracia z Afganistanu domov. Režisér Jim Sheridan sa nám týmto remakom snaží priblížiť, aký vplyv môže mať vojna na lásku a na vzťah medzi bratmi.

Pred dvadsiatimi ôsmimi rokmi mimozemšťania po prvýkrát kontaktovali Zem. Ľudia očakávali útok alebo technologický prevrat, či revolúciu. Nič sa ale neudialo. Ukázalo sa, že sú to utečenci z ich vlastného sveta. Tieto tvory boli umiestnené do provizórneho domova v Južnej Afrike s názvom District 9. Kontrola nad mimozemskou komunitou bola pridelená Multinárodnej únii (MNU). Ich jediným cieľom bolo to, aby sa zmocnili ich zbraní a zistili ich funkčnosť. MNU išlo len po moci a bohatstve. Ale nepodarilo sa im zistiť, ako zbrane fungujú, lebo na aktiváciu je potrebná mimozemská DNA. Napätie medzi oboma stranami vyvrcholí v momente, keď sa pracovník MNU Wikus van der Merwe dostane do kontaktu so záhadným vírusom meniacim jeho DNA. Stáva sa lovenou zverou, a jediným kľúčom k poznaniu neznámej technológie. Jeho útočiskom sa stáva ľuďmi nenávidený Sektor 9.

Hlavným hrdinom romantickej drámy Nezabudni na mňa je mladý muž menom Tyler Roth (Robert Pattinson), ktorého rodičia sa rozídu po samovražde jeho brata. Tyler sa zamiluje do Ally Craig (Emilie de Ravin), ktorá bola svedkom vraždy svojej matky a vďaka tomu si uvedomí, že si musí vážiť čas, ktorý jej zostal. Film prináša zaujímavý zážitok – vidieť Pattinsona ako skutočného herca.

A teraz ďalšia akčne ladená filmová lahôdka – Rozorvané objatia. Pred štrnástimi rokmi sa jeden muž stal obeťou vážnej autonehody, pri ktorej stratil nielen zrak, ale aj ženu svojho života, Lenu. Tento muž má dve mená. Prvé je Harry Caine – pseudonym, ktorý používa pre literárnu tvorbu. Druhé je Mateo Blanco – jeho skutočné meno, ktorým sa podpisuje pod filmy, ktoré natáča. Po nehode sa Mateo stáva Harrym. Vzhľadom k tomu, že už nemôže režírovať filmy, nechá Matea umrieť so ženou, ktorú miloval.

A nakoniec detektívny film Joela Schumachera so Sandrou Bullock, Kevinom Spaceym, Matthewom McConaugheym a Samuelom L. JacksonomČas zabíjať. Film je adaptáciou prvého z rady bestsellerov autora súdnych príbehov a bývalého právnika Johna Grishama (nar. 1955), ktorého k jeho napísaniu inšpirovalo vypočutie výpovede dvanásťročnej obete znásilnenia. Pridal si motív otca, berúceho spravodlivosť do vlastných rúk, a dal sa do písania.

Zdroj foto: internet