blog

DVD novinky: Svet filmu imaginárne, šialene a v podaní tých najlepších

štvrtok 12. augusta 2010 00:01
Št 12.08. 2010 00:01

Opäť sú tu nové filmy, ďalší sviatok pre nadšencov umenia strieborného plátna. Prenesieme sa na miesta až za hranicu reality, samozrejme v podaní skvelých hercov. Heath Ledger, Johnny Depp, Ralph Fiennes, Sandra Bullock, Jeff Bridges i Woody Allen – máme sa na čo tešiť.

Buď mladý. Buď slobodný. Buď niekto. Začali roky 70-te. Časy sa menia. Mesto Reading nie. Pripravte sa na novú, vtipnú a dojemnú komédiu o troch priateľoch, ktorí snívajú o tom, že uniknú zo všedného sveta v malom meste. Pitie piva, bitky a neustále vtípky im už nestačia a túžia po zmene. Nič však nie je tak ľahké, ako sa na prvý pohľad zdá, zvlášť vo chvíli, keď sa jeden z nich zamiluje do dcéry ich šéfa, ktorá je navyše zasnúbená. Aby získali, čo ccú, budú musieť porušiť kopec pravidiel. Skvelá hudba a herci ako Ralph Fiennes a Emily Watson zaručujú úžasný zážitok (aj filmoví kritici prijali film s nadšením 🙂 ). Cemetery Junction.

Sandra Bullock predvedie jeden z najlepších výkonov svojej kariéry v dojemnom a povzbudivom príbehu o hľadaní miesta v živote a ceste za hlasom svojho srdca. Znie to ako klišé? Možno, ale ako to býva zvykom, za pozláktom sa môže skrývať čosi úplne iné. Birdee (Bullock) má život, ktorý by jej väčšina ľudí závidela. Ale keď jej manžel v celoštátnej televízií v talk show prizná neveru, dokonalý život sa razom ocitá v troskách. Birdee sa spolu s dcérkou vydáva domov, do malého mesta, ktoré kedysi opustila. Nič nečakané sa nestane – obe majú problém zapadnúť. Ale postupom času sa mesto stáva novým útočiskom – Prístavom nádeje.

Film Terryho Gilliama hovorí o cestovaní divadelnej skupiny vedenej doktorom Parnassom (Christopher Plummer), ktorý sa prostredníctvom zmluvy s diablom (Tom Waits) stal nesmrteľným. Divadelná skupina ponúka svojim divákom veľkolepý zážitok. Každý, kto má odvahu, môže prejsť magickým zrkadlom do hlbín svojej vlastnej predstavivosti. A práve s pomocou tohto zrkadla a svojej vernej skupiny musí doktor Parnassus zachrániť svoju dcéru Valentin (Lily Cole), ktorú si diabol chce vziať v deň ich šestnástich narodenín ako odmenu. Imaginárium Dr. Parnassa je nabité skvelými hercami – posúďte sami tu.

Držiteľ Ceny Akadémie Jeff Bridges predvádza svoj životný herecký výkon vo filme Crazy Heart, strhujúcom príbehu countryového speváka na strastiplnej ceste zo zatratenia. Bridges predstavuje Bada Blakea, večne opitého a zatrpknutého speváka, ktorý sa s pomocou novinárky Jean (Maggie Gyllenhaal), ktorá za jeho hudbou objavila živého a skutočného človeka, snaží dostať von zo začarovaného kruhu závislostí. Príde kvôli svojmu divokému životnému štýlu a srdcu šialenca (Crazy Heart) o svoju poslednú šancu na návrat?

Vo filme Annie Hallová svojim prepracovaným scenárom a réžiou rozbíja Woody Allen všetky pravidlá a podsúva divákovi pocit, že sa môže stať čokoľvek. Allen z nás robí účastníkov svojho filmu tým, že hovorí do kamery, rozpráva nám vtipy a diskutuje s nami o svojom názore. Používa animácie, fantáziu, titulky, vysvetľujúce, čo si postavy myslia. A príbeh? Neurotický a romantický Alvy Singes sa zamiluje do dedinského dievčaťa zo stredozápadu – Annie Hall, ktorá túži po kariéry speváčky. Tak jednoduchý a prostý príbeh sa rozvinie do neuveriteľnej série vtipov, postrehov zo života, ktoré sa týkajú azda každého z nás. Annie Hall získala Oscara za najlepší film, ženský herecký výkon, réžiu, scenár a bola nominovaná na mužský herecký výkon.

Zdroj foto: internet