blog

DVD novinky: Nádielka pre obe pohlavia

streda 8. septembra 2010 11:41
St 8.09. 2010 11:41

Všetci to poznáme – muži nechápu ženskú logiku a  ženy sa hnevajú, že mužom nedôjde, čo od nich chcú. A aj vkus oboch pohlaví vie byť dosť odlišný. Občas je dosť náročné preklenúť tieto rozdiely. Našťastie nie vždy je to nutné :-). Touto myšlienkou sa riadia aj tohotýždňové DVD novinky, pre dámy máme kolekciu Brada Pitta a pre pánov napríklad Lov na exmanželku či skvelé filmové spracovanie komixu. A to zďaleka nie je všetko.

Dámy majú prednosť, takže prichádza príťažlivý Brad Pitt a kolekcia jeho troch filmov, ktoré urobili dieru do sveta. Ktorá dáma by nepoznala Tróju, kde Brad stvárňuje svalnatého nepremožiteľného a príťažlivo nahnevaného Achillea, ktorý navyše odhalí svoje pozadie. A nie je jediným miláčikom ženského publika – veď vo filme hrá i Orlando Bloom a Eric Bana. A dobrá správa pre pánov – film rozpráva príbeh trójskej vojny, takže ani o akciu núdza nie je (a teda keď vás partnerka donúti pozerať ho, nebude to taký bolestný zážitok). Ďalší film v kolekcii je Podivuhodný prípad Benjamina Buttona. “Narodil som sa za neobyčajných okolností.” Tak začína film, inšpirovaný poviedkou F. Scotta Fitzgeralda o mužovi, ktorý sa narodil ako osemdesiatročný a starol pospiatku. Benjaminova cesta, ktorá začala v New Orleans v roku 1918 a viedla cez šíre more, bombardovanie Pearl Harboru až naspäť domov, je rovnako pozoruhodná ako obyčajná. David Fincher režíroval Brada Pitta a Cate Blanchett v úlohách Benjamina a Daisy, spriaznených duší míňajúcich sa v čase, a jeho snímka je dobrodružnou epickou cestou časom za radosťami života, smútkom smrti a za láskou, ktorá pretrvá naveky. A do tretice Dannyho parťáci, kde je Bratt zas príťažlivý zlodej. A opäť nie je jediným miláčikom ženského publika – v snímke hrá i George Clooney, ktorý by charizmu mohol rozdávať. Vo filme nabitom hviezdami sa spolu rozhodnú vykradnúť takmer nepreniknuteľný sejf kasína a zachrániť jeden vzťah.

A teraz čosi pre pánov – Lov na exmanželku. Na Mila Boyda (Gerard Butler, zhodou okolností tiež obľúbenec mnohých dám), smoliarskeho lovca odmien, sa usmeje šťastie, keď dostane za úlohu vystopovať a odovzdať spravodlivosti svoju bývalú manželku, reportérku Nicole Hurleyovú (Jennifer Aniston). Mimochodom, vôbec sa s ňou nemazná a zavrie ju do kufra. Domnieva sa, že ho čaká ľahká odmena, ale keď mu Nicole zmizne, aby sledovala stopu vražedného spiknutia, uvedomuje si, že nič, čo sa týka jeho a Nicole, nie je jednoduché. Možno sa domnievali, že splniť manželský sľub vernosti bola úloha nad ich sily, no teraz ich čaká boj o prežitie. Spoločný.

Teenager Dave Lizewski (Aaron Johnson) nevyniká žiadnymi zvláštnymi schopnosťami. Jediné, čo ho baví, sú komiksy. A tie ho inšpirujú natoľko, že sa rozhodne stať superhrdinom. Nedostatok nadprirodzených schopností ho nemôže odradiť a ako každý správny superhrdina si vyberá prezývku, Kick-Ass ( čo je zároveň názov filmu). Dave ale nie je jediným superhrdinom v meste – nebojácne a dobre vycvičené duo otca s dcérou – Big Daddy (Nicolas Cage) a Hit Girl (Chloe Grace Moretz) taktiež bojuje s kriminálnymi živlami a postupne sa im darí obmedzovať kráľovstvo miestneho zločinca Franka D’Amica. Film je doslova nadupaný akciou, drsnými vtipmi, iróniou a čiernym humorom.

Historická komédia, trochu nezvyčajné no nie raritné spojenie. Film Moliere vás uchváti svojím vtipom, hviezdnymi výkonmi a nádherným spracovaním. Hlavnú rolu stroskotanca, herca a autora divadelných hier v jednej osobe, ktorý sa topí v dlhoch, stvárnil francúzsky herec Romain Duris. Zámožný Jourdain Moliérovi ponúkne, že zaňho dlhy zaplatí, ale na oplátku musí Moliére využiť celý svoj um a pomôcť mu získať srdce jednej ovdovelej markízy. Zábava môže začať. Moliére sa v prevlečení za kňaza ocitá v Jourdainovom paláci a snaži sa svojho hostiteľa naučiť hereckému umeniu. Jourdainovej žene (áno, vidíte dobre) sa to najskôr nepáči, ale do počiatočných konfliktov medzi ňou a Moliérom sa čoskoro vkradne flirt. A zápletka je na stole.

A napokon lahôdka, čosi vyslovene zaujímavé – dokument o Warner Bros. Bratia, ktorých filmové štúdio dodnes okúzľuje milíony ľudí po celom svete. Spoznajme ich príbeh.

Tak to vidíte. Napokon sa i rozdiely pohlaví dajú preklenúť. A ak aj nie, ako hovorí reklama na známy nápoj: “Rozdiely láske pristanú.”

Zdroj foto: internet