blog

DVD novinky: Potešenie na koniec leta

streda 1. septembra 2010 00:01
St 1.09. 2010 00:01

Školské dni sa blížia závratne rýchlo a spolu s “krásnym” a “teplým” počasím to (nielen) každému školákovi dozaista “dvíha” náladu. Našťastie máme liek – nádielku dobrých filmov, hlavne komédií. Avšak, koniec-koncov, potešiť môže aj thriller či česká klasika. Výber je pestrý, hor sa preč z reality :-).

Na úvod si doprajme trošku lásky, romantiky a úsmevných chvíľ, ktoré sa so zvádzaním neodmysliteľne spájajú. Predstavujem film Pán Dokonalý. Ambiciózna mladá Newyorčanka Beth (Alexis Bledel). Je vám meno herečky povedomé? Veru áno, jej meno sa spája so seriálom Gilmore girls. Alexis si teraz zahrala Beth, ktorá chce všetko: dobrú prácu, skvelé kamarátky a dokonalého priateľa. Beth sa bezhlavo zamiluje do nádejného finančníka z Wall Streetu Tommyho (Scott Porter), potom ale stretne Tommyho plachého kolegu Daniela (Bryan Greenberg) a pochopí, že milostná hra sa veľmi podobá Wall Streetu – vysoké riziká prinášajú vysoký zisk. A každý má svoje fígle.

A pri tých fígloch ešte ostaneme. Čaká nás Umenie klamať. Ricky Gervais a Matthew Robinson sa ujali scenára a réžie tejto neskutočne vtipnej komédie, ktorá se odohráva v alternatívnej realite, kde neexistuje lož. Každý, vrátane politikov i reklamných tvorcov, hovorí pravdu (a nič len pravdu). Keď ale smoliar menom Mark (Gervais) objaví lož, čoskoro spoznáva, že nepoctivosť nesie svoje plody. Vo svete, kde je všetko považované za absolútnu pravdu, si Mark svojím klamaním buduje cestu ku sláve a bohatstvu. Ale veci sa veľmi skoro vymknú kontrole, keď ľudia začnú jeho klamstvá považovať za slovo božie. Obyvatelia celého sveta doslova hltajú každé jeho slovo – a on do toho chce získať srdce ženy, ktorú miluje.

A teraz čosi úplne iné. Majstri ázijskej kinematografie spojili svoje sily a nakrútili dokonalý nadprirodzený thriller. Réžie sa ujal slávny Fruit Chan, za kamerou stál vizionár Hang-Sang Poon a špeciálne efekty pochádzajú z dielne Creature FX (300: Bitka u Thermopyl a Ja, legenda). Nepozeraj sa hore opisuje desivý príbeh režiséra Marcusa Reeda, ktorý sa rozhodol nakrútiť remake prekliateho hororu. Čoskoro po začiatku natáčania sa ale na filmovom materiály objavuje rozmazaný obraz podivnej postavy a samotného režiséra prepadajú zlovestné vízie. Natáčanie filmu ohrozuje jedna tajomná udalosť za druhou a Marcus v sebe začína pociťovať zúrivú nadprirodzenú túžbu po nových obetiach.

A nastupuje sľúbená česká klasika. Film Hvězda zvaná Pelyněk vznikol podľa námetu a scenára Jiřího Procházky a rozpráva o vzbure, ku ktorej došlo na konci 1. svetovej vojny v piatej rote siedmeho pešieho pluku rakúsko-uhorskej armády v Rumburku. V rumburských kasárňach sú umiestnení vojaci, ktorí strávili niekoľko dní v ruskom zajatí. Keď sa miestni dôstojníci zabávajú v kabinete, prichádza rozkaz, ktorý povoláva zálohy na taliansky front. Dôjde k vzbure viac živelnej než organizovanej, ktorá je potlačená a päť hlavných vzbúrencov je v posledných mesiacoch vojny popravených. Martin Frič sa obrátil k téme, ktorá by ponúkala patričné ideologicky ladené poňatie. Lenže tento skúsený režisér sa zámerne vyhol zložitej interpretácií dejín a zaujímal sa skôr o osobné osudy jednotlivých postáv. K tomu si vybral vynikajúcich hercov (posúďte sami kliknutím sem alebo na názov filmu), ktorých dokázal nasmerovať. A tak prepojil drámu vzbury, akt pomsty nad jej vodcami po potlačení a osobné vzťahy so zábavnými prvkami. A dielo upútalo náležitú pozornosť.

I love you Phillip Morris je ťažko uveriteľný (ale pravdivý) príbeh o veľkolepej životnej ceste malého podvodníka, ktorý sa opakovane dostáva do stretu so zákonom, a ktorému sa celkom štyrikrát podarí utiecť z texaskej väznice – a zakaždým v mene lásky. Steven Russell (Jim Carrey) je ženatý s Debbie (Leslie Mann) a vedie zdanlivo obyčajný život. Všetko sa ale zmení po niekoľkých autonehodách, keď Steven zistí, že je gay. Z pokľudného Stevena sa vďaka jeho novému extravagantnému štýlu života stáva podvodník a príležitostný zlodej a tak sa niekoľkokrát ocitá v nápravnom ústave, kde stretáva svoju životnú lásku Phillipa Morrisa (Ewan McGregor). Jeho odhodlanie oslobodiť Phillipa z väzenia a začať s ním žiť nový spoločný život mu dodáva silu k uskutočneniu niekoľko len ťažko uveriteľných (ale úspešne prevedených) podvodov. I love you Phillip Morris je výstredný príbeh o tom, čo sa stane, keď spojíme nesmrteľnú lásku, odvážneho ducha a právny systém.

Zdroj foto: internet