blog

DVD tipy: Prečo by dobrý film musel byť z Ameriky?

streda 28. septembra 2011 01:41
St 28.09. 2011 01:41

Niekto má rád komédiu, niekto holduje drámam. Niekoho poteší romantický film plný objatí a sĺz, inému stačí veľa výbuchov a krvi. Skrátka, každý sme iný, no jedno máme rovnaké – chceme, aby film, ktorý pozeráme, stál za to. Keďže každý týždeň vychádzajú nové a nové snímky, je ľahké stratiť sa v ponuke. Naša rubrika DVD tipy vyberie tie najzaujímavejšie filmy pre každého.

  • Francois Ozon – Profesionální manželka

    Rok 1977, mestečko Sainte-Gudule na severe Francúzska. Suzanne Pujole je žena v domácnosti a oddaná manželka továrnika Roberta Pujola, ktorý svoj podnik na výrobu dáždnikov vedie železnou rukou. Zdá sa byť rovnako neprístupný a despotický ako kú svojim robotníkom, tak ku deťom a k žene. Po štrajku a zosadení manžela sa Suzanne nečakane ocitá vo vedení továrne a ku všeobecnému prekvapeniu sa ukazuje ako žena činu a zdravého rozumu. Ale Robert sa rozhodne nechystá vzdať… Francúzska komédia s hviezdnym obsadením presvedčí nejedného diváka, že francúzsky humor má stále čo povedať. (Viac info)

  • Véra Belmont – Přežít s vlky

    Pravdivý príbeh sedemročného židovského dievčatka, ktoré sa samo uprostred zúriacej vojny vydá z Belgicka smerom na východ, kam Nemci odviezli jej rodičov. Obrovské útrapy, aké na neuveriteľnej ceste prežije, ju poznamenajú na celý život. V najťažších chvíľach jej pomáhajú prežiť vlci, na druhú stranu stretnutie s ľuďmi jej zakaždým prinesie len stres, bolesť a sklamanie. Neobyčajný a mimoriadne pôsobivý pohľad na vojnu očami dieťaťa, ktoré všetko intenzívne prežíva, ale nič úplne neporozumie, dokázala autorka stvárniť tak presvedčivo aj preto, lebo ho zakúsila osobne… (Viac info)

  • Kazuaki Kiriya – Goemon

    Robin Hood je známy po celom svete. Jánošík je známy minimálne nám. Vedeli ste, že podobný príbeh napísal život aj v Japonsku? Na konci 16. storočia je krajina zmietaná nepokojmi a bojmi o moc v najvyšších kruhoch. Ľud prestal mať dôveru k šlachticom a ich sľubom o ukončení večných vojen. Ľudia sú nadšení jednaním ninju Goemona. Okráda bohatých a dáva chudobným. Má ale veľmi bolestivú minulosť, ktorá sa začína čím ďalej tým viac prejavovať v jeho súčasnom živote. Bez toho, aby chcel, zapletie sa do boja o moc medzi šľachticmi. Odhaľme, ako táto japonská legenda skončí. (Viac info)

  • Fernando Velázquez – Spanish Movie

    Kto si myslí, že len Američania vedia točiť bláznivé komédie? Táto bláznivá paródia zo Španielska si berie na mušku filmové hity španielskej produkcie z posledných rokov. Ak si myslíte, že španielsku filmovú produkciu prakticky nepoznáte, tento film vás rýchlo vyvedie z omylu. Veď si uťahuje z tak legendárnych snímkov, ako sSú napríklad Faunov labyrint, Tí druhí, Sirotinec, Volver, Hlas mora a mnoho ďalších. Ukážu sa nám v netradičnom poňatí plnom tých najšialenejších gagov, zápletiek a pobláznených situácií! Pre všetkých milovníkov streleného humoru je to priam povinná jazda! 🙂 (Viac info)

  • Ar-wai Wong – Stvořeni pro lásku

    Štylisticky bravúrny film o nenaplnenej láske, premlčaných slovách a odvrátených pohľadoch. Príbeh sa začína roku 1962 v Hong Kongu, kam sa do jedného domu nasťahujú dva mladé manželské páry: Chowovci a Chanovci. Keďže pani Chowová a pán Chan trávia väčšinu času na zahraničných služobných cestách, ich polovičky sa počas osamelých večerov často náhodne stretávajú na spoločnej domovej chodbe. Prehodia zopár zdvorilostných slov, ktoré viac zatajujú, ako hovoria, letmo sa dotknú…
    Režisér Wong Kar-Wai týmto filmom nadviazal na svoju ťažiskovú tému (ne)komunikácie medzi mužom a ženou, ktorí sú odsúdení na večné stretávanie a míňanie sa. Film sa vyznačuje čistým vizuálnym štýlom, dokonale zladeným s hudobným soundtrackom. Získal si taký vplyv na divákov na celom svete, že ovplyvnil medzinárodné hitparády i štýl obliekania. Na MFF Cannes získal cenu za najlepší mužský herecký výkon a Grand Prix technique, Cézara za najlepší zahraničný film a mnoho iných. (Viac info)

  • Sofia Coppola – Odnikud někam

    Na záver sa predsalen pozrieme do Hollywoodu. Ale trochu inak. Film Odnikud někam získal v roku 2010 cenu Zlatý lev na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach. Držiteľka Ceny Akadémie, scenáristka a režisérka Sofia Coppola, vo svojom filme vtipným, dojemným a vnímavým spôsobom nazrela do života herca – Johnnyho Marca (Stephen Dorff). Johnny žije v legendárnom hollywoodskom hoteli Chateau Marmont. Po okolí sa prechádza vo Ferrari a v zásobe má vždy dostatok krásnych dievčat i rôznych piluliek. Obklopený prepychom si užíva svoj sladký život. Potom sa ale v hoteli nečakane objavuje jeho jedenásťročná dcéra Cleo (Elle Fanning), jediný úspech jeho nepodareného manželstva. Vďaka nej začína Johnny premýšľať o svojom živote a kladie si otázku, ktorej sa nevyhne nikto z nás: Akou životnou cestou ísť ďalej? (Viac info)