blog

DVD tipy: Nové trháky i staré klasiky

streda 5. októbra 2011 00:01
St 5.10. 2011 00:01

Niekto má rád komédiu, niekto holduje drámam. Niekoho poteší romantický film plný objatí a sĺz, inému stačí veľa výbuchov a krvi. Skrátka, každý sme iný, no jedno máme rovnaké – chceme, aby film, ktorý pozeráme, stál za to. Keďže každý týždeň vychádzajú nové a nové snímky, je ľahké stratiť sa v ponuke. Naša rubrika DVD tipy vyberie tie najzaujímavejšie filmy pre každého.

  • Duncan Jones – Zdrojový kód

    Keď sa kapitán Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) prebudí v sedadle prímestského vlaku, netuší, kde sa tam vzal. Oproti nemu sedí Christina (Michelle Monaghan). Colter ju vidí po prvý raz v živote, ale Christina ho očividne dobre pozná. A to nie je všetko. Vlak čoskoro vybuchne, čo bude potom? Ďalší a hrozivejší teroristický útok je už naplánovaný. A Colter, hoci vo vlaku zomiera, prebúdza sa na úplne inom mieste. To je námet tohto prekvapivo dobrého filmu, ktorý len nedávno upútal v kinách svojou relatívne krátkou minutážou ale inteligentnou a napínavou zápletkou s nečakaným rozuzlením. Skúste si tipnúť, čo to je Zdrojový kód? (Viac info)

  • Alfred Hitchcock – Muž, který věděl příliš mnoho

    Teraz niečo trošku staršie. Ben a Jo MacKennovci so synom Hankom si užívajú prázdniny v Maroku. Potom, čo v jednom marakéšskom obchode zomrie v Benovom náručí francúzsky špión, dozvedajú sa, že ich syn bol unesený do Anglicka. Než sa obaja manželia spamätajú, sú až po uši zamotaní do medzinárodnej špionáže, vrážd a teroru. Ako sa postupne snažia zistiť pravdu, ich životy visia na vlásku, zatiaľčo sa blíži vyvrcholenie v dnes už slávnej mrazivej scéne v londýnskej Royal Albert Hall. Tento remake spravil Alfred Hitchcock, ktorí je aj autorom pôvodného filmu. Okrem toho, dnes už svetoznáma pieseň Qué Sera Sera, použitá v jednej vypätej scéne, bola v roku 1956 ocenená Oscarom za najlepšiu skladbu. (Viac info)

  • Kevin McDonald – Orel deváté legie

    Dobrodružná dráma z dôb rímskeho impéria so stúpajúcou hviezdou strieborného plátna Channingom Tatumom v hlavnej úlohe. V roku 140 n. l. sa dvaja muži, rímsky vojak Marcus (Tatum) a jeho otrok Esca (Jamie Bell), vydávajú na nebezpečnú cestu na sever za hranice doposiaľ známeho sveta. Dvadsať rokov pred osudnou výpravou sa rímska Deviata légia pod vedením Flavia Aquilu vydala dobývať divoký Sever. Žiadny z päť tisíc vojakov slávnej légie sa z vojenskej výpravy nevrátil. Spolu s nimi sa stratil aj zlatý Orol, ich emblém a odznak sily. Teraz sa začína hovoriť, že Orol Deviatej légie bol videný v divošskej svätyni ďaleko na severe. Flaviov syn, ktorým je práve Marcus, neváha a spolu so svojim otrokom vyráža do rozľahlých a nepreskúmaných končín kaledónskych hôr (dnešné Škótsko) s jasným cieľom: postaviť sa divokým severským kmeňom, obnoviť česť zmiznutého otca a získať naspäť posvätného Orla. (Viac info)

  • O. Solum – Biely medvedí kráľ

    Zlá čarodejnica premení pekného princa Valemona v ľadového medveďa za to, že si ju odmietol vziať za ženu a bok po boku s ňou vládnuť svetu. je odsúdený stráviť sedem rokov v medvedej podobe, ďaleko od ľudí, v zimnej ríši. Najmladšia dcéra kráľa zimnej ríše však mala v noci zvláštny sen, videla v ňom, ako sa s princom Valemonom v jeho ľudskej podobe prechádza po záhrade. Druhý deň sa stretne s ľadovým medveďom a v dobrote jeho očí uzrie onoho princa zo sna, a preto súhlasí, keď ju požiada o ruku. Podarí sa zlej čarodejnice zmariť svadbu princeznej a princa alebo bude jej kliatba zlomená? (Viac info)

  • Břetislav Pojar a kolektív – Autopohádky

    Filmové Autopohádky vychádzajú z najlepších tradícií českej animácií. Okrem toho majú aj literárnu históriu, pochádzajú z pera Jiřího Mareka, autora úspešných seriálov a filmov (napr. Hříšní lidé města Pražského). Je im vlastný láskavý humor, vtip, milé a nevtieravé výtvarné riešenie. Každá zo štvorice rozprávok je iná štýlom i príbehom. Hlasy animovaných postáv nahovorili poprední českí herci: Pavel Liška, Miroslav Táborský, Lucie Bílá, Viktor Preiss ale i Michal Malátný zo skupiny Chinaski, ktorá pre Autopohádky zložila a nahrala hudbu i titulnú pieseň. (Viac info)

  • Régis Wargnier – Indočína

    Eliane Devries (Catherine Denevue) narodená vo francúzskej kolónií vedie so svojím otcom a svojou adoptívnou dcérou Camillou (Linh Dan Phan), domorodou princeznou, luxusný život vrchnej vrstvy kolónie. S povstaním proti kolonizátorom však po 30 rokoch idylický život na kaučukových plantážach končí. Camilla sa zamiluje do Jeana-Baptistu (Vincent Perez), francúzskeho dôstojníka, vďaka ktorému pozná biedu prostého obyvateľstva. Tu príbeh ale zďaleka nekončí. (Viac info)