blog

DVD tipy: Nádielka pozoruhodných filmov

streda 8. februára 2012 00:01
St 8.02. 2012 00:01

Niekto má rád komédiu, niekto holduje drámam. Niekoho poteší romantický film plný objatí a sĺz, inému stačí veľa výbuchov a krvi. Skrátka, každý sme iný, no jedno máme rovnaké – chceme, aby film, ktorý pozeráme, stál za to. Keďže každý týždeň vychádzajú nové a nové snímky, je ľahké stratiť sa v ponuke. Naša rubrika DVD tipy vyberie tie najzaujímavejšie filmy pre každého.

  • Andrew Niccol – Vyměřený čas

    Začneme filmom, ktorý opäť priniesol čosi nové. A predsa známe. Skrýva v sebe metaforu na zvrátené fungovanie dnešného sveta – úzka skupina ľudí ovláda peniaze celého sveta a ostatní živoria. A keďže peniaze sú čas, vitajte vo svete času! Ten funguje ako univerzálne platidlo. Vedci totiž vynašli spôsob, ako zastaviť starnutie, samozrejme, pokiaľ máte dosť veľký vplyv. Môžete teda žiť večne alebo prežívať zo dňa na deň v strachu, či zarobíte ďalších pár hodín. Justin Timberlake a Amanda Seyfried žiaria v tomto akciou nabitom závode s časom, chcú zvrhnúť skorumpovaný systém. Vyjdú ľudia do ulíc a pomôžu im? (Viac info)

  • Roman Polanski – Rosemary má děťátko

    Ako nevinne znie názov tohto filmu. Roman Polanski do príbehu ale zabalil samotného diabla. Rosemary a Guy sú čerství novomanželia. Kto by si pomyslel, že ich idylické súžitie speje k desivému koncu? Ambiciózny, ale nie príliš úspešný herec Guy sa rozhodne uzavrieť obchod s diablom – výmenou za okamih slávy vydá svoju dušu a ženu napospas temným silám zla. Keď Rosemary krátko nato zistí, že je tehotná, začne sa správať podivne nielen Guy, ale taktiež ich dotieravo starostliví susedia. Ako Rosemary postupne odhaľuje tajomstvo života, ktorý nosí pod srdcom, mení sa jej doposiaľ normálna existencia v surrealistickú nočnú moru. (Viac info)

  • Oliver Parker – Johnny English se vrací

    Rowan Atkinson je legendou komického žánru. Okrem spomínaného groteskného chlapíka Mr. Beana s medvedíkom sa s ním spája aj druhá postava – tajný agent Johnny English. A ten sa teraz vracia, stále vtipný, ešte viac šarmantný a originálny. Musí odhaliť sprisahanie proti čínskemu premiérovi, samozrejme ako vydedenec z vlastných radov. Ako sa to prejaví? Napríklad útekom na vozíku pre postihnutých cez rušné ulice Londýna, bojom so zúrivou vraždiacou upratovačkou (ktorú si je ľahké pomýliť s anglickou kráľovnou) či zúrivým rúžom na pery. (Viac info)

  • Christopher Nolan – Sledování

    Aj Christopher Nolan je dnes legendou. Ale ako začínal? To nám pomôže odhaliť film o tom, ako bol mladý muž kvôli svojej posadlosti sledovaním ľudí vtiahnutý do temného podsvetia. Hlavný hrdina Bill je fascinovaný každým, kto sleduje náhodných cudzincov na ulici. Cobb, muž, ktorého sleduje sám Bill, ho chytí pri čine. Bill je tak vtiahnutý do Cobbovho sveta, v ktorom je bežné vkradnúť sa do bytov a strkať nos do súkromia obetí. Cobb sa pre mladého chalana stáva učiteľom, dôverníkom a tiež diabolským hrdinom. To všetko v dômyselnom spracovaní zahŕňajúcom pohľad do budúcnosti a test nášho povedomia a porozumenia hlavnému hrdinovi. (Viac info)

  • Róbert Šveda – Démoni

    Nevídaný autorský československý počin tiež stojí za pozornosť. Debutový film režiséra Róberta Švedu zachytáva príbehy troch žien počas vianočných sviatkov. Napriek tomu, že sa hrdinky nepoznajú a nikdy sa nestretli, majú niečo spoločné. Banálna náhoda ich zavedie do situácií, ktoré im znemožnia prežiť tradičnú pohodu Vianoc. Namiesto toho zápasia s vlastnými démonmi túžby a sebaklamu a ich zúfalé hľadanie lásky sa zdá byť zbytočné. Démoni sú filmom pre vnímavého diváka, ktorý ocení jeho úprimnosť, intimitu, ale aj zaujímavý humor. Je jedným z mála autorských počinov poslednej doby, ktorý si aj za cenu nekomerčného rozprávania uchováva vlastnú poetiku. (Viac info)

  • Craig Gillespie – Noc hrůzy

    Predstavme si nového sexy suseda, Jerryho (Colin Farrell). Má až nebezpečnú charizmu, je úplne smrtiaci. Asi to bude tým, že je upír, ktorý potrebuje krv. Plno krvi. Charley, študent posledného ročníka strednej školy, si spojí rastúci počet zavraždených a Jerryho podozrivé správanie. Rozhodne sa, že teroru odzvonilo. Lenže na to sám nestačí. Jedinou nádej tak pre neho predstavuje Peter, kúzelník a zabijak upírov z Las Vegas. Táto podivná dvojka sa pokúsi zastaviť krvavé šialenstvo. Ale že sa Jerry bude brániť, je jasné…(Viac info)