blog

Aká je vaša najobľúbenejšia kniha?

utorok 4. mája 2010 00:01
Ut 4.05. 2010 00:01

Už len do konca týždňa máte možnosť hlasovať za svojho kandidáta – vašu najobľúbenejšiu knihu v ankete Moja naj kniha. je kultúrno-vzdelávacím projektom STV, ktorého cieľom je zvýšenie záujmu o literatúru zo strany detí, mládeže aj dospelých, pričom vyvrcholí vyhlásením najobľúbenejšej a najčítanejšej knihy. Najväčšie internetové kníhkupectvo na Slovensku Martinus.sk je mediálnym partnerom projektu.

Moja naj kniha je licencovaný formát BBC s názvom The Big Read a už ho úspešne realizovali vo viacerých krajinách. V roku 2003 sa do neho zapojilo len v Británii vyše 750-tisíc divákov, o rok neskôr prilákal 250-tisíc divákov v Nemecku, kde ho vysielala pod názvom Das große Lesen televízia ZDF, v Maďarsku ho v roku 2005 ako A Nagy Könyv vysielala štátna MTV, v Bulharsku ho pred dvoma rokmi spustila štátna televízia BNT pod názvom ???????? ??????. Vlani tento projekt s úspechom realizovala aj Česká televízia, nazvala ho Kniha mého srdce.

Hlavné piliere projektu tvorí päť hlavných večerov, na ktorých postupne nominujeme NAJ 100 kníh, NAJ 25, NAJ 10 kníh a napokon bude vyhlásený víťazný titul. V prvý večer vás čakajú známe osobnosti, spisovatelia a umelci, ktorí prezradia, aký majú vzťah ku knihám a čítaniu. Do hlasovania o najobľúbenejšiu knihu sa budete môcť zapojiť aj priamo na stránke Martinus.sk – stačí ak si vyberiete, ktorýkoľvek román z našej bohatej ponuky a kliknete na ikonku „NOMINOVAŤ do ankety Moja naj kniha“. Automaticky budete prenesený na stránku ankety, kde už bude román predvyplnený v hlasovacom formulári. Hlasovanie nie je obmedzené rokom vydania a nominovať môžete knihu od slovenského i zahraničného autora, pre deti, mládež i pre dospelých. Môžu to byť romány, novely alebo zbierky poviedok, musia byť však preložené do slovenčiny. Do kvalifikácie nebudú zaradené knihy poézie, divadelné hry, odborná literatúra, z hlasovania je vyňatá Biblia. Nominovať môžete len jednu samostatnú knihu, to znamená, že v prípade súborov kníh je nutné vybrať si jednu konkrétnu. (Aj v prípade , že viacdielny súbor kníh bol mimoriadne vydaný v jednom zväzku, je nutné označiť konkrétnu knihu zo súboru). Ak omylom nominujete celý súbor kníh, váš hlas bude pripočítaný knihe, ktorá bude mať z celej sady najvyššie hodnotenie. Samozrejme hlasovanie sa neobmedzuje len na knihy, ktoré sú momentálne v ponuke Martinus.sk. Hlasovať môžete za akúkoľvek knihu, ktorá spĺňa vyššie uvedené podmienky.

Zapojte sa do hlasovania a vyjadrite svoj názor! Prvé kolo sa končí už túto nedeľu 9.5.2010. Z úvodného hlasovania vzíde NAJ 100 kníh. Z nich budete môcť hlasovať za NAJ 25 kníh. V treťom kole vyberieme NAJ 10 kníh a nakoniec bude vyhlásená víťazná NAJ kniha. Cieľom ankety samozrejme nie je absolutisticky určiť, ktorá kniha je tou najlepšou v histórii. To sa samozrejme nedá. Anketa je však výbornou príležitosťou, ako upozorniť na výnimočné tituly, ako stráviť svoj voľný čas so svojimi obľúbenými literárnymi hrdinami a navyše získate jedinečnú možnosť vyhrať hodnotné ceny.

PS: A nezabudnite ani na našu anketu Kniha roka 2009! Podmienky sú síce trochu iné, ale o zaujímavé  ceny nie je núdza ani v nej. 🙂