blog

Anketu Kniha roka ovládli slovenskí spisovatelia

utorok 19. júna 2012 23:54
Ut 19.06. 2012 23:54

Každý rok vyjde obrovské množstvo kníh, ktoré si určite zaslúžia našu pozornosť. A preto sme aj tento rok vyhlásili anketu Kniha roka, v ktorej ste vy, naši Martinusáci, mohli hlasovať za knihy, ktoré vás v minulom roku upútali úplne najviac. Boj to bol urputný a jednotlivým titulom prišli stovky (a v niektorých prípadoch) tisícky hlasov. A výsledok? Nech sa páči! 🙂

Slovenskí autori vedú

Nebudeme to zbytočne odkladať a predlžovať. Dámy a páni, knihou roka 2011 sa stáva román Maxima E. MatkinaNie na ústa! Jedna z najočakávanejších kníh minulého roka tak dokázala, že naplnila očakávania čitateľov. V tesnom závese za ňou skončil jediný autor, ktorý obsadil hneď dve priečky rebríčka – Dominik Dán so svojim detektívkami Žiješ iba dvakrát a Na podpätkoch.

Štvrtú rebríčku obsadil jediný zahraničný autor v prvej päťke – Walter Isaacson a jeho biografia ikonického Steva Jobsa. Svoju popularitu opätovne dokázala aj Evita Urbaníková, ktorej román Vzťahová níž sa dostal na piate miesto. Celý rebríček desiatich najúspešnejších kníh ankety Kniha roka 2011 nájdete priamo TU.

Nové mená, aj osvedčené značky

V rebríčku vydavateľstiev zamiešal karty Ikar, ktorý síce nemá v prvej päťke ani jedného autora, ale to nič nemení na tom, že ako naše najväčšie vydavateľstvo má množstvo zaujímavých titulov, ktoré ho vyniesli na prvé miesto medzi vydavateľstvami.

K zaujímavostiam určite patrí aj štvrté miesto Júliusa Satinského v rebríčku najpopulárnejších slovenských autorov, ktoré získal za výnimočnú knižočku Expedície 1973 – 1982. Minimálne na Slovensku je to určite unikát, keď autorovi vychádzajú posmrtne neustále nové a nové knihy, ktoré dokazujú, aký bohatý a tvorivý život Július viedol.

Rovnako pozoruhodné je aj prvé miesto Waltera Isaacsona v rebríčku prekladových autorov, ktoré je pozoruhodné hlavne tým, že ako jeden z mála autorov na predných pozíciách nezabodoval beletriou, ale biografiou. A to poriadne hrubou. Faktom však ostáva, že o živote Steva Jobsa by sa určite dala napísať ešte raz tak hrubá kniha.

Jednotlivé rebríčky vám určite odhalia aj ďalšie informácie, ktoré vás zaujmú. Všetky rebríčky ankety Kniha roka 2011 nájdete priamo TU.

PS: Zo všetkých hlasujúcich sme vyžrebovali sto výhercov 10 eurových poukážok, ktoré sme im následne poslali na ich emailové adresy. Ak ste medzi nimi, srdečne gratulujeme! Ak nie, ďakujeme za účasť a veríme, že sa na vás usmeje šťastie budúci rok! 🙂