blog

Víťazom ankety Moja NAJ kniha sa stáva…

sobota 6. novembra 2010 01:10
So 6.11. 2010 01:10

Tak a je to za nami. Len pred pár minútami sa skončilo finále najväčšej literárnej ankety, akú sme na Slovensku zažili. Projekt Moja naj kniha sa rozbehol 25. apríla prvým slávnostným večerom a v priebehu viac ako pol roka celé Slovensko hlasovalo, ktoré knihy patria medzi našich najobľúbenejších sto, dvadsaťpäť, desať, až sme sa nakoniec rozhodli pre tú jedinú, najlepšiu a najúžasnejšiu knihu, akú sme kedy čítali. A ako to teda nakoniec dopadlo?

Dalo by sa povedať, že remízou. Nevyhrali ani zástancovia hesla “Buď ma čítanie unaví ako čílskeho baníka dvojmesačný pobyt pod zemou alebo to nie je literatúra,” ale ani prívrženci oddychového čítania “áááááá, ííííííí, tvajlááááájt, óóóóóóó, Edward je super!” Slováci opäť raz potvrdili svoj sklon k nostalgii a za najlepšiu knihu, akú kedy čítali, zvolili Slovenské rozprávky od Pavla Dobšinského. Čo vlastne ani nie je kniha, keďže Dobšinského pôvodná zbierka ľudových rozprávok je rozsahom a obsahom diametrálne odlišná od toho, čo nám čítala mamička na dobrú noc. Takže vlastne vyhrala kniha, za ktorú buď nikto nehlasoval, alebo kniha, ktorá neexistuje. Ale nevadí, aspoň môžeme s pokojným svedomím vyhlásiť, že síce možno nevyhrala tá najlepšia kniha, aká bola kedy v slovenčine dostupná, ale pravdepodobne je to jediná kniha, ktorú počul takmer každý Slovák (aj keď k čítaniu sa dostali potom už len mamičky). Otázkou už len ostáva, či má podobná anketa vôbec zmysel.

Dá sa vôbec porovnávať Haruki Murakami s Ľubom Dobrovodom? Alebo Dušan Dušek a Dan Brown? Samozrejme, že nedajú! Ale o to ani v podobných projektoch nejde. Hlavným cieľom je vyvolať diskusiu o knihách, spropagovať čítanie a pripomenúť ľuďom, že dvetisíci diel Ružovej záhrady je síce super, ale večer strávený s knihou je relax na tak trochu inej úrovni. A za to patrí veľká vďaka STV, pretože toto sa skutočne podarilo. Aj keď určite mnohých oblieva pot pri predstave, ako ľahko mohol vyhrať anketu o NAJ knihu Ja malkáč (bolo by to podobné, ako keby Oscara vyhral seriál Profesionáli z produkcie TV JOJ). Aj keď sa internetom prehnala búrka diskusií plných osočovania čitateľov, ktorých výlet na poli literatúry sa skončil za prvou zákrutou (staršie ročníky majú svoju Annu zo zeleného domu a mladšie samozrejme Súmrak). Aj keď sa na vkuse čitateľov nič nezmení a ďalej budú s nadšením hltať knihy, ktorých dojem vyprchá rýchlejšie než nadšenie fanúšikov slovenského hokeja po prvých prehratých zápasoch.

Na druhú stranu, čo je na tom zlé? Veď ešte stále máme nádej, že internetoví literárni kritici, ktorí si k raňajkám prečítajú pár básní od Préverta, na obed zhltnú pár strán od Virginie Woolfovej a večer, hneď potom ako sa podelia o ten jediný správny literárny vkus na internete, sa s nadšením vrhnú Tolstoja v origináli, si možno uvedomia, že realita je presne taká istá ako rebríček 10 NAJ kníh – na jednu “hodnotnú” knihu sa prečítajú štyri “brakové.” Možno si konečne uvedomia, že nebyť obrovského množstva “ľahkej” literatúry, nikdy by neexistovala ani masovo rozšírená ponuka kvalitnejších autorov. A naopak – ľudia, ktorí sa akosi pozabudli na tej povestnej prvej zákrute Anny zo zeleného domu a Súmraku, si možno uvedomia, že svet literatúry ponúka oveľa viac než rozkošné dobrodružstvá ryšavého dievčatka alebo trblietajúceho upíra s podivnou úchylkou. A práve to je na podobných anketách úžasné. Potom vlastne ani nevadí, že najobľúbenejšia kniha Slovákov je zbierka ľudových rozprávok, ktorú v plnom rozsahu nikto z nás nečítal.

Finálny rebríček NAJ 10 kníh Slovákov

1. Zlatá kniha rozprávok Pavla Dobšinského

Pavol Dobšinsky – SPN – Mladé letá

Rozprávky Pavla Dobšinského s ilustráciami Ľ. Fullu obleteli svet… (viac info)
Naša cena: € 17,66 (532,03 Sk)
(bežne € 18,59, teda ušetríte 5%)

2. Ja malkáč

Ľubo Dobrovoda – Ďatel

Autor čestne vyhlasuje, že táto kniha nevyšla na politickú, ale ani spoločenskú objednávku. Za autorom nestojí žiadna lóža, hoci, niekoľko jeho známych už deložovali. To je pravda… (viac info)
Naša cena: € 6,80 (204,86 Sk)
(bežne € 8,00, teda ušetríte 18%)

3. Malý princ

Antoine de Saint-Exupéry – SPN – Mladé letá

Malým i veľkým čitateľom tohto skvostného dielka ponúkame Malého princa v malom formáte a v takej podobe, v akej ho napísal a nakreslil autor a ako vyšiel ešte za jeho života. Saint-Exupéry svoju knižku s čistým detským pohľadom na svet … (viac info)
Naša cena: € 4,13 (124,42 Sk)
(bežne € 4,35, teda ušetríte 5%)

4. Anna zo zeleného domu

Lucy Maud Montgomeryová – SPN – Mladé letá

Veselé i smutné príbehy siroty Anny, ktorú si adoptujú dvaja prostí vidiečania – súrodenci Marilla a Matej Cuthbertovci. Temperamentná Anna s bohatou fantáziou a predstavivosťou spôsobí Marille a Matejovi spočiatku veľa starostí… (viac info)
Naša cena: € 8,67 (261,19 Sk)
(bežne € 9,13, teda ušetríte 5%)

5. Súmrak

Stephenie Meyerová – Tatran

Súmrak od autorky Stephenie Meyerovej bol búrlivo prijatý hneď po vydaní a pritiahol obrovské masy nadšených čitateľov. Hoci je román určený mladšej vekovej kategórii, mnohé čitateľky priznávajú, že román putoval z ruky do ruky… (viac info)
Naša cena: € 15,68 (472,38 Sk)
(bežne € 16,50, teda ušetríte 5%)

6. Da Vinciho kód

Dan Brown – Slovart

Da Vinciho kód, prekračujúci formu tradičných napínavých románov, je poučný, inteligentný a plný zaujímavých, faktami podložených detailov. Úspešný autor Dan Brown potvrdzuje povesť majstrovského rozprávača od prvých stránok až po nečakané rozuzlenie. (viac info)
Naša cena: € 9,45 (284,69 Sk)
(bežne € 9,95, teda ušetríte 5%)

7. Chatrč

William Paul Young – Tatran

Missy, najmladšiu dcéru Mackenzieho Allena Philipsa, unesú počas rodinného výletu, a v opustenej chatrči hlboko v oregonskej divočine sa nájde dôkaz, že ju zrejme brutálne zavraždili… (viac info)
Naša cena: € 9,78 (294,63 Sk)
(bežne € 11,50, teda ušetríte 15%)

8. Jana Eyrová

Charlotte Brontë – Alpress

Jana nepoznala rodičovskou lásku, krutí příbuzní ji umístili do sirotčince. Tam dívka žila v nuzných podmínkách, ale získala vzdělání. Jakmile dostane práci vychovatelky na panství pana Rochestra, svitne jí naděje na lepší život… (viac info)
Naša cena: € 11,63 (350,37 Sk)
(bežne € 12,24, teda ušetríte 5%)

9. Alchymista

Paulo Coelho – Ikar

Prostredníctvom symbolického jazyka alchýmie sa Paulo Coelho snaží sprostredkovať poznanie, v čom spočíva podstata šťastia i to, že poslaním každého človeka je ísť po smiddleách znamení za svojím Osobným príbehom… (viac info)
Naša cena: € 7,03 (211,79 Sk)
(bežne € 8,27, teda ušetríte 15%)

10. Hlava XXII

Joseph Heller – BB/art

Fenomenální úspěch, který mu otevřel cestu k velké spisovatelské kariéře, si tato kniha vydobyla groteskně absurdním popisem osudů hlavního hrdiny Yossariana a jeho bombardovací letky, napadající se střídavým úspěchem různá italská města… (viac info)
Naša cena: € 12,92 (389,23 Sk)
(bežne € 13,60, teda ušetríte 5%)