blog

Deň Neprečítaných detských Kníh

sobota 31. augusta 2019 08:00
So 31.08. 2019 08:00

Dnes oslavujeme Deň Neprečítaných Kníh. A tento rok sme sa zamerali na tému detského čítania :-)

Každý rok 31 augusta si pripomíname knižky, ktoré stále čakajú na našu priazeň v policiach. Knihy, ktoré sme si kúpili sami, či si našli inú cestu do našich domácností, no potom nedostali šancu vyrozprávať nám svoj príbeh.

Tento rok sa na neprečítané knihy pozrieme z pohľadu najmladších čitateľov. V ich prípade totiž čítanie nepredstavuje len príjemnú kratochvíľu, ale veľmi zásadnú výhodu na celý život. Prečo je to tak, zaujímavo vysvetľuje naša kolegyňa Viki:

Pre zobrazenie tohto obsahu potrebujeme sušienky.
Povoliť cookies a zobraziť

Aby sme zistili, ako sú na tom slovenské deti s čítaním, pripravili sme reprezentatívny prieskum, ktorý priniesol dôležité zistenia:

Prieskum na reprezentatívnej vzorke 911 Sloveniek a Slovákov zrealizovala agentúra Response Now v auguste 2019 a zistenia si skutočne zaslúžia pozornosť.

Dobrá správa je, že takmer všetci dospelí na Slovensku prečítajú za rok aspoň 1 knihu, a dokonca takmer každý tretí sa vie stotožniť s označením knihomoľ! To je skvelý výsledok, keď zoberieme do úvahy, že 87% opýtaných by túžilo mať viac času na čítanie.

Horšou správou však je, že až 51% detí do 1,5 roka si s rodičmi vôbec nečíta. Pritom, ako ste mohli počuť vo Vikinom vysvetlení vo videu, už v tomto veku je čítanie veľmi dôležité.

V predškolskom veku sa situácia o niečo zlepšuje, no napriek tomu stále knihy samo ani s rodičmi nečíta takmer každé 5. dieťa.

Nedá sa povedať, že by sme nechápali význam čítania. Až 97% opýtaných odpovedalo, že aj v dnešnej dobe je dôležité, aby deti a mládež čítali knižky. Ako tri najčastejšie dôvody uviedli respondenti 1. Rozvoj slovnej zásoby a gramatiky, porozumenie textu 2. Rozšírenie všeobecného prehľadu a vzdelávanie 3. Rozvoj myslenia, predstavivosti a fantázie.

Napriek tomu, keď deti už nastúpia na základnú školu a čítajú si samy, asi tretina z nich si za polrok prečíta iba 1 až 2 knihy.

Uvedomujeme si, že nie každý má to šťastie, že ho doma čaká obrovská zásoba knižiek. Vtedy je ale dobré pamätať na to, že Slovensko patrí medzi svetové krajiny s najväčším počtom knižníc na obyvateľa!

Čítaním deťom a s deťmi im dávate jeden z najväčších darov. Keď si teda dnes pripomíname, že žiadna kniha by nemala zostať neprečítaná, nezabudnime ani na to, že pre detské knižky to platí ešte omnoho viac.