blog

Odhaľte tajomstvá koučingu s Martinusáčkou Vierkou

štvrtok 27. októbra 2022 13:56
Št 27.10. 2022 13:56

Každý Martinusák a Martinusáčka má možnosť investovať do svojho vzdelávania. Či už si za štipendium určené na vzdelávanie, ktoré dostáva po ukončení skúšobnej doby, kúpi knižky alebo zaplatí externý kurz, vybrať si môže podľa svojej chuti. Stále je tu však možnosť aj interného vzdelávania, ktoré s láskou a zanietením podporujú naši kolegovia a kolegyne.

Medzi nich patria aj Vierka a Naty, ktoré si zobrali pod svoje krídla koučing zamestnancov a vytvorili projekt Koučovacie jednohubky. Vyberte sa spolu s nami na cestu do tajov tohto pojmu, ktorý čoraz častejšie počúvame zo všetkých strán.

Vierka, vzdelávaniu a hlavne koučingu sa venuješ už niekoľko rokov. Môžeš nám priblížiť, čo koučing je?

Koučing je rozhovor, ktorý má cieľ, pravidlá a má priniesť úžitok. Od bežného rozhovoru sa odlišuje tým, že pomocou správne kladených otázok pracuje kouč s partnerom – teda koučovanou osobou alebo tímom tak, aby na konci rozhovoru bolo niečo inak ako na jeho začiatku. Ideálne, aby nastal posun smerom k želanej zmene, ktorú si koučovaný definuje.

Koučovací rozhovor začínam otázkou na koniec: „S akým výsledkom dnešného rozhovoru budeš spokojný/á?“ Odpoveď následne predstavuje mantinely, v ktorých držím rozhovor, aby som klienta podporila v dosahovaní  jeho cieľa. Pripomínam však, že rozhovor má rozvojový a nie manipulatívny charakter. Klient po rozhovore často odchádza s uvedomením, konkrétnym riešením, časťou riešenia, iným pocitom alebo zmení spôsob, akým na vybranú tému pozerá.

Vládne koučovacia kultúra aj v Martinuse a dokážeme približne určiť, ako sa u nás formovala?

Kultúra ako taká, sa prejavuje vo všetkom, čo robíme. Ako sa správame, spolupracujeme, ako reagujeme, keď sa nám niečo podarí alebo nepodarí, ako sa podporujeme, ako komunikujeme so zákazníkmi či dokonca aj v spôsobe, akým o sebe navzájom rozmýšľame. Kultúra je to, ako v Martinuse spoločne fungujeme. To, čo by som označila ako koučovacie v našej kultúre sa najčastejšie prejavuje ľudským, dôverujúcim, rešpektujúcim a spolupracujúcim prístupom voči sebe. 

Vytvoriť koučovaciu kultúru, nebolo naším prvoradým cieľom. Pôda pre ňu vznikla, keď sme koučing začali využívať pre podporu vzdelávania, rôznych zmien a celkovo rozvoja. V neposlednom rade, už pri výbere nových kolegov a kolegýň sledujeme, či je im prirodzené dávať priestor druhým, dôverovať im a ako uvažujú o rozvíjaní seba a druhých.

Nedávno ste s Naty prišli s projektom Koučovacie jednohubky. Čo vás k tomu viedlo a čo sa pod týmto názvom skrýva?

Vnímame, že koučing je ako Kolumbova žena. Každý o ňom hovorí, no málokto ho zažil. Pomocou Koučovacích jednohubiek chceme robiť osvetu, postupne búrať chybné presvedčenia spájajúce sa s koučingom, ukázať kolegom, prečo by mohli koučing vyskúšať, ale najmä priniesť Martinusákom ďalšiu užitočnú zručnosť pre ich fungovanie. 

Cieľom je pravidelne sa prihovárať Martinusákom a ukázať im, ako využijú koučingové prvky v pracovnej alebo súkromnej oblasti. V každom diele sa zameriavame na jednu vec, tzv. „jednohubku”, ktorá nás posúva vpred, napríklad ako sa správne pýtať, ako zvládať náročné rozhovory alebo ako vytvoriť pôdu pre porozumenie. Súčasťou každého dielu sú aj Martinusáci, ktorí už interný alebo externý koučing vyskúšali a autenticky rozprávajú o svojej skúsenosti.

koucing

Komu by sa mohlo páčiť vo firme s koučovacou kultúrou? Aké sú jej benefity, ale aj úskalia?

Povedala by som, že vyhovuje ľuďom, ktorí majú radi priestor na sebarealizáciu, využitie kreativity, ktorí sa neboja preberať zodpovednosť a zároveň sa chcú veľa učiť a rásť. Tiež ľuďom, ktorí sa radi cítia pri práci na projektoch alebo v tíme ako parťáci a sú fanúšikmi spolutvorenia, pretože vedia, že v tíme dokážeme vytvoriť lepšiu vec. V neposlednom rade sú to ľudia, ktorí si uvedomujú dôležitosť vzájomnej úcty a rešpektu na pracovisku. 

Koučingový prístup sa s pochopením nestretáva u ľudí, ktorí preferujú silne hierarchicky nastavenú firemnú štruktúru. Ľuďom, ktorí majú radi, keď sú riadení a dostanú nadiktovaný presný postup. Nepociťujú potrebu realizovať sa, skôr odovzdať dohodnuté riešenie a pustiť to z hlavy.

Dlho sme sa mohli stretnúť s názorom, že koučing je určený prevažne pre manažérov a lídrov. Je to stále tak alebo vyhľadáva túto formu sebarozvoja stále viac a viac zamestnancov?

Osobne vnímam, že v posledných rokoch neustále rastie záujem ľudí o koučing a to nielen vo firemnom prostredí, ale aj mimo neho. Aktuálne sa na stretnutiach opakujú témy ako lepší time management, work-life balance, spomalenie, zlepšenie komunikácie či spolupráce v tíme, ale aj sebavedomie a naplnenie v práci a živote. Z vlastnej skúsenosti vidím, že ľudia hľadajú spôsoby, ako byť spokojní v práci, rodine, vo vzťahoch a žiť pomalšie a udržateľným tempom.

Komu by si odporúčala koučing a ako často je ideálne ho využívať? 

Ja by som odporúčala vyskúšať koučing každému komu sa opakovane vracia myšlienka, že by sa mal asi s niekým porozprávať. Koučing dokáže pomôcť pri riešení problémov, výziev, pri zmenách, pri nespokojnosti vo vzťahoch, komunikácií, v témach sebavedomia, zvládania stresu a v mnohom inom. Nezáleží na tom, či sa jedná o súkromnú alebo pracovnú otázku. Ak aj práve nič aktívne neriešite, ale napríklad idete vo vysokom tempe a deje sa okolo vás veľa vecí, tak koučing vie poslúžiť ako priestor pre zastavenie sa a usporiadanie myšlienok. Upratať si myšlienky a nájsť si čas na seba je totiž rovnako dôležité ako ísť raz ročne na preventívnu prehliadku k zubárovi.

 



Monika Floreková

copywriterka

Monika Floreková má v Martinuse na starosti písanie textov, vymýšľanie kampaní a iných hravých aktivít, ktoré pre vás s láskou robíme :-) Na našom Youtube kanáli pre vás pravidelne pripravuje výber knižných noviniek.

Články autora