blog

Čo keby sme nikdy nečítali svoju obľúbenú knihu?

pondelok 28. augusta 2023 13:23
Po 28.08. 2023 13:23

Všetci máme knihu, ktorá nám nejakým spôsobom zmenila život. Pri príležitosti osláv Dňa neprečítaných kníh sme oslovili 5 Martinusákov (a 5 knižných hrdinov), aby nám porozprávali o knihe, ktorá ich ovplyvnila najviac.

Predstavte si, že by ste nikdy neprečítali svoju obľúbenú knihu. Celý čas by na vás čakala v knižnici, vy by ste okolo nej prechádzali a v momente, kedy by ste po nej už-už siahli, by ste sa predsa len rozhodli pre inú knihu. Nepredstaviteľné, však?

Keďže dnes oslavujeme Deň neprečítaných kníh a zároveň 33. výročie Martinusu, prinášame vám 5 tipov na skvelé knihy, ktoré zmenili život našim kolegom a kolegyniam. Možno vás inšpirujú siahnuť po knižke, ktorá už dlho čaká neprečítaná na vašej poličke (podľa prieskumov je v bežných knihomoľských poličkách až 28 % neprečítaných kníh). Na knihách je predsa najlepšie to, že každá jedna má potenciál zmeniť nám život, nemyslíte?:-)

P.S. Ak vám odporúčania Martinusákov nebudú stačiť, pridávame aj tipy od našich knižných hrdinov a hrdiniek. Viacerí z nich sú totiž absolútni knihomoli a knihomoľky.

 

 

Jíři Kosek – PHP Tvorba interaktivních internetových aplikací

Ak by som aspoň 100x neotvoril a neprečítal túto knihu od začiatku do konca, tak by dnes možno neexistoval Martinus. Práve vďaka tejto knihe som sa postupne spolu s ňou učil programovať pred 22 rokmi prvú webovú stránku Martinusu.

Michal Meško, CEO

Haruki Murakami – Kafka na pobreží

Murakamiho nám na strednej škole odporučil náš skvelý profesor slovenčiny. Kafka na pobreží bola práve tá kniha, ktorá odštartovala moju lásku k autorovi. Je príbehom Kafky Tamuru, najdrsnejšieho 15-ročného chlapca na svete, ktorý sa vydá na dlhú púť, aby sa vyhol (alebo, naopak, išiel naproti :)) svojmu osudu. Jednou z jeho zastávok bola nádherná, tajomná knižnica. Bez tejto knižky by som možno nikdy nezačala túžiť pracovať medzi knihami :-). Zároveň mi Murakamiho knihy absolútne ladia s dušou, pretože sú plné nostalgie, melanchólie, nevyhnutnosti osudu a hranica medzi realitou a snom je v nich často na nerozoznanie.

Petra Šedivá, HR špecialistka

Pavel Vilikovský – Letmý sneh

Ak by som nečítala Letmý sneh od Vilikovského, nikdy by som nezískala priateľa, ktorého hľadám v ťažkej chvíli. Priateľa, pred ktorým sa nemusím hanbiť, lebo mi vždy pripomenie, aká je úprimnosť nádherná. Nechá ma pod láskou predstaviť si čokoľvek chcem (lebo pre každého jestvuje inak.) Vie, že splynutie dvoch duší je oproti splynutiu tiel ťažšie, ale nikdy nezapochybuje o dôležitosti splynutia duše s telom. Vďaka Vilikovskému viem, že v ťažkosti prebýva peknosť. Stretávam sa s ním vo chvíľach, keď sa potrebujem znova zamilovať do života. Naučil ma, napriek všetkému ťažkému, povedať mu áno.

Zuzana Bránická, kníhkupkyňa

Nina Špitálníková – Svedectvo o živote KĽDR

Ako čitateľka som veľmi dlho vyhľadávala len svoje obľúbené knižné žánre. Veľa hodnotnejších kníh, napríklad kniha rozhovorov so severokórejskými utečencami, čakalo na svoju šancu v mojej knižnici. Bez nej by som nikdy neobjavila svedectvá nepredstaviteľného utrpenia, zákazov, obmedzení, ale aj odvahu a odhodlanie prežiť. Čítanie tejto knihy bolo bolestivé, ale prínosné a pomohlo mi pochopiť, že sloboda a základné ľudské práva sú našou výsadou, nie samozrejmosťou. Keď sa nabudúce pristihnem, že svoj viac-menej bezproblémový život beriem ako niečo prirodzené, spomeniem si na ľudí, ktorí sa boja mať čo i len vlastné myšlienky.

Eva Medeová, kníhkupkyňa

 

J.R.R. Tolkien – Hobit

Tolkienov Hobit mi otvoril dvere do sveta fantastiky a ktovie, či by som dnes čítal knihy, keby nebolo tohto diela. Čítal som už mnoho fantasy kníh, navštívil veľa fantastických svetov a spoznal množstvo neobyčajných príbehov, žiadny sa mi však nezapísal do pamäte tak, ako Hobit. Pre iných rozprávka napísaná komplikovaným jazykom, pre mňa príbeh s úžasne vybudovaným svetom a príbehom o sile priateľstva. Tolkien je právom označovaný za otca fantastiky a ja len dúfam, že jeho majstrovstvo spoznajú ďalšie a ďalšie generácie čitateľov.

Juraj Petruš, kníhkupec

 

Frances Hodgson Burnett – Tajná záhrada

Detskú sekciu v miestnej knižnici som prečítala v rekordne rýchlom čase. A keď môžu dve odvážne deti urobiť svet okolo seba krajším a radostnejším pre všetkých, prečo by som to nemohla urobiť aj ja? A prečo by som si nemohla prečítať hoci aj takého Hemingwaya? Tajná záhrada ma k tomu rozhodne inšpirovala.

Matilda, knihomoľka

 

Jonathan Swift – Gulliverove cesty

Vždy som túžila vidieť svet. Zamknutej za dverami červenej izby sa mi to vďaka Lemuelovi Gulliverovi a jeho dobrodružstvám podarilo. Maličkí ľudia z Liliputu a obri z Brobdingnagu sa medzi štyrmi stenami stali mojimi vernými spoločníkmi. Ktovie, či by som bez nich nakoniec neskončila v nejakom gotickom horore.

Jana Eyrová, vychovávateľka

 

Ľudovít Ódor – Rýchlokurz geniality

„42 je milé číslo, ktoré si môžete zobrať domov a predstaviť ho svojej rodine.“ Kde som to už len počul? Ak by som počas svojich stopárskych dobrodružstiev neprečítal týchto 42 kapitol o dôležitých témach prítomnosti a budúcnosti, nikdy by som sa nestal takým stopárom, akým som dnes.

Arthur Dent, stopár

 

Colson Whitehead – Podzemná železnica

Bez tejto knihy by som si neuvedomil, že pod zemou sa môžu skrývať aj dôležitejšie veci, ako dážďovky a larvy. A že vždy sa dá vyliezť na povrch a nadýchnuť sa k novému životu.

Krtko, záhradník

 

TJ Klune – Dom na azúrovom pobreží

Všetci mi stále hovorili, že nie je dôležité, ako knižný hrdina vyzerá, alebo do akej „kategórie“ spadá. Až po prečítaní tejto knihy som si uvedomil, že to môže byť naozaj pravda. A pokojne si na to aj trikrát zazvoním!

Quasimodo, zvonár