blog

Ako zabaviť dieťa na cestách? Osvedčené tipy na knihy a hry

pondelok 3. júna 2024 12:39
Po 3.06. 2024 12:39

Letné aj neletné cesty k babičke, moru alebo do hôr sa môžu zdať nekonečné. Obzvlášť, keď sú vašimi spolucestujúcimi menší cestovatelia, ktorých nebaví trpezlivo čakať, než dorazíte do vytúženého cieľa. Ako si skrátiť dlhú chvíľu, zasmiať sa a možno sa aj niečomu priučiť?

Čo si budeme hovoriť, cestovať s dieťaťom či deťmi môže byť niekedy poriadne náročné a vyžaduje si to kopu energie, plánovania i kreativity. Dali sme pre vás dokopy zopár zaručených knihomoľských tipov, ktoré nás zatiaľ nesklamali ani raz.

Na cesty s tým najlepším z knižnice

Skladné a zábavné, skrátka najlepšie na cesty. Séria Moja prvá knižnička je plná knižiek, ktoré sú malé, ale šikovné. Judit si pred každou cestou zbalí svoje štyri knižočky s milovanou Peppou Pig, s ktorými si vystačí celkom dlho. Keď ju omrzí, objednáme napríklad Najmilšie rozprávky.

Kúzlo leporel s veeeľa obrázkami tkvie v ich schopnosti zabaviť všetkých! Batoľatá, malých školákov aj rodičov. Do cestovnej tašky pribaľte napríklad (nami stále ospevované) Potulky letom, Kto tu býva? alebo Nájdi ma: Doprava. Okrem klasického surfovania stránkami sa môžete detí pýtať na ďalšie otázky týkajúce sa predmetov a bytostí. Treba pri leporele s dopravou klásť otázky typu: „A keď nastupujú cestujúci, sú dvere autobusu otvorené alebo zatvorené?“ Aj zdanlivo banálne otázky splnia svoj účel. Väčším potomkom môžete dávať zákernejšie otázky, chcieť po nich spočítať predmety z obrázkov, alebo im zadávať veci, ktoré majú nájsť a hľadanie im stopovať.

TIP z našich ciest: Keď už sa Judit (2+ roky) v sedačke vážne nepáči, spestríme si čítanie hrou. Osvedčilo sa nám tlieskať pri určitom slovíčku z knižky. Najskôr si zvolíme slovo, ktoré v knižke často zaznieva (napríklad v Můj medvěd Flóra slovo „medveď“) a keď ho potom v knižke prečítame, musíme hneď všetci zatlieskať (zapískať alebo niečo také). Zapojenie ďalšieho zábavného prvku alebo roviny do čítania vždy zaberie. Skvele funguje aj to, keď hľadáme pozdĺž našej trasy to, o čom práve čítame. Napríklad v Pipi dlhej pančuche môžete hľadať veľký dom, taký v ktorom by Pipi mohla bývať, alebo kone, alebo dievčatko s vrkôčiky alebo … Možností je veľa.

Hry a ďalšie kratochvíle

Spýtali sme sa kamarátky Anet, čo so sebou balia na cesty pre svoju šesťročnú Amálku. Výzvy a úlohy sa jej nadmieru osvedčili. Amálka v nich plní jednu výzvu za druhou, precvičuje si počítanie a písanie, trénuje kreativitu a ani si nevšíma, že cestuje už dlhšie, než by sa jej bežne páčilo.

Magnetické puzzle so sebou berieme na cesty aj na schôdzky, ktoré máme za rohom. Siahame po nich skrátka vždy, keď hrozí, že sa Judit bude nudiť. Ich kúzlo tkvie v malom rozmere a nekonečne možností. Vaše dieťa môže postavičky obliekať stokrát a stále inak. Ktoré vyberiete, tie s módnou návrhárkou alebo napríklad s astronautom?

Samolepky sme všetkými dvadsiatimi s Judit mi odporúčali už v predchádzajúcom článku a tu v tom budeme pokračovať. Na cestách ich využijete a oceníte dvojnásobne, tak si ich nezabudnite zabaliť viac.

Séria Kvído od Albi praská vo švíkoch a je plná užitočných a zábavných kúskov, ktoré na cestách aj v cieli radi a veľa využijete. My odporúčame Vejáre. Teraz ich poctivo testujeme na dovolenke v Beskydách a baví nás všetkých. A že nás tu je! Pre (pred)školákov kúpte Povedačky na cesty. Na tie si s Judit ešte pár rokov počkáme, ale stavíme sa, že budú stáť za to.

Hor sa do čítania!



Dana Fráňová

Dáňa, čitateľka, mama, copywriterka a externá dopisovateľka martinusáckeho blogu. Vo svete kníh sa cíti ako doma.

Články autora