blog

Prudký skok do Maasverse a tipy, čo čítať

piatok 31. mája 2024 09:18
Pi 31.05. 2024 09:18

Ako som vymenila nonfiction za ACOTAR. Čo to je a ako sa to stalo, vám poviem v tomto článku. Aj to, ako môžete do Maasversa rovnými nohami skočiť aj vy.

V pätičke môjho pracovného emailu mi ešte stále svieti: „Naposledy som čítala Križovatky od Jonathana Franzena”. Dočítala som ju v januári a áno, odporúčam, bola skvelá. Začiatkom roka sme si s kolegami zároveň dali výzvu, že si nekúpime žiadnu novú knihu. A tiež sme debatovali nad tým, ako tento rok chceme prečítať najprv všetky tie, ktoré máme doma. Ach, január, dnes znieš tak vzdialene!

A potom prišlo Štvrté krídlo a zatriaslo nielen mojím “to-read listom”, ale aj celkovo pohľadom na knižný svet za mojou bublinou (wau).

Začiatkom mája mám prečítaný takmer celý „Maasverse”, čo znamená 16 kníh od Sarah J Maas. Rozčítala som sa opäť v angličtine a vyskúšala audioknihy (odporúčam Graphic audio, nájdete napríklad v appke Everand). Jasných 5 hviezdičiek som dala niektorým romantasy knihám, ktoré momentálne valcujú Booktok a pri niektorých sériách mám dokonca v diári poznačené, kedy vyjde ďalší diel akoby to bol sviatok. Prečítala som však aj knihy, pri ktorých som si povedala preboha, nikdy viac. Preplo mi? No asi hej. Teším sa z toho? Jasné, je to zábavné obdobie a prináša super debaty.

„Keď mne sa zdá, ty si vieš proste rozkázať, že teraz ideš čítať a nie scrollovať.”

„Vôbec. Je to len o tom, že ma kniha zrazu baví viac ako čokoľvek na telefóne.”

Uvedomujem si, že som len naskočila na vlnu trendu Gen-Z čitateľov z Tik-Toku a (overstimulated & tired) Millenials in their 30s. Aj to, že literatúra, ktorú teraz čítam, nebude vyhrávať Pulitzera. O to viac ma baví čítať o tom, ako séria Acotar (A Court of Thorns and Roses) rozčítala ľudí, z ktorých mnohí nemali knihu v ruke niekoľko rokov. Good job, Sarah.

 

✨ Fenomén Acotar

Prvá kniha série A Court of Thorns and Roses bola vydaná v máji 2015, a teda dávno predtým, ako vôbec nejaký Booktok vznikol. Ak by ste však dnes začali akoukoľvek inou knihou zo žánru romantasy / new adult a chceli by ste viac, pravdepodobne by ste sa vždy dostali k Acotaru, pretože je to to najúspešnejšie, čo v danom žánri nájdete. „What to read after Fourth wing and Iron Flame” bol môj scenár.

Keď však dočítate všetkých 16 kníh od Sarah J. Maas, nebojte sa, internety vás podržia. Knižné influencerky sú pripravené poslať vám dokonca celý excel sheet s 120+ knihami, čo čítať ďalej.

Dôvodov, prečo knihy ako Acotar valcujú knižné priečky je viac, nielen dobre napísané spicy scény. Od These books are hot when most media is not až po dej vystavaný vo fantasy svete na silnom naratíve “emotional trauma and healing”. Výborný článok aj podcast o tejto téme nájdete na Culture Study.

 

Kniha za knihou, séria za sériou

Netvárim sa, že voľný čas trávim „lepšie”, keď teraz nepozerám seriály. Práveže ma mrzí, že nemám prehľad v popkultúre. Ide o to, že mám hlavu inde a aj príbehy, ktoré čítam, sú pre mňa v podstate oddychový binge-reading. Je to lepšie alebo horšie? A kto o tom rozhodne? Kedysi by som to nazvala guilty pleasure, ale dnes by som sa skôr cítila guilty, ak by som tam nechala to slovo guilty. 

 

Radosť z čítania

Terapeutka mi raz povedala, že klientom radí namiesto ďalšej motivačnej non-fiction knihy prečítať si Pána prsteňov. Často na to myslím. Možno vám to dáva už teraz zmysel, ale až keď sa začítate do fantasy príbehu a budete pozorovať, čo to s vami robí a ako sa cítite, až vtedy vám to do seba klikne.

Na záver si požičiam ešte tento super komentár z vyššie spomínaného blogu, ktorý vo mne už týždne rezonuje – „They got me back into reading for pleasure – I hadn’t wanted to stay up all night finishing a book since I was a teenager. There’s something to be said for embracing things that give us sheer delight.”

 

📚 A ešte pár tipov na knihy, ktoré vás vtiahnu (a nie sú Acotar):

Pieseň vlka od TJ Klune

Dvojdielna YA séria Vrania šestka od Leigh Bardugo (Čítajte, ak sa vám páčil seriál Shadow and Bone)

Spev o Achillovi od Madeline Miller

Trojdielna YA séria Ranhojička od Lynette Noni

Divine Rivals od Rebeccy Ross





Simona Lichá

Kedysi editorka, dnes knihomoľka v Martinuse. Číta veľa a vždy podľa nálady, preto sa do jej obľúbeného knižného sveta zmestia príbehy od Johna Irvinga, Åsne Seierstad, Paola Giordana až po Sarah J. Maas. Čas strávený v online svete vyvažuje horami a kaligrafiou.

Články autora