blog

Označenie klasika sa nedáva pre nič za nič

piatok 30. marca 2012 00:01
Pi 30.03. 2012 00:01

Prednedávnom v slovenskom vydavateľstve Ikar vyšla knižka menom Jana. Sľubovala niečo, čo už viaceré diela pred ňou – zmodernizované prerozprávanie klasického literárneho diela. Nech už to znie akokoľvek desivo, rozhodla som sa prekonať prvú vlnu hrôzy a pozrieť sa na knižku bližšie.

Hlavná hrdinka románu, Jana Moorová, je mladá devätnásť ročná dievčina, ktorá po smrti rodičom musí pre nedostatok financií opustiť štúdium univerzity. Rozhodne sa spraviť si kurz pre pestúnky a hľadať si miesto. Na jej veľkým prekvapením, že sa jej ho podarí nájsť veľmi rýchlo a to u slávnej rockovej hviezdy Nica Rathburna. Rovnako rýchlo sa jej podarí získať si náklonnosť Nicovej dcéry Maddy a aj samotného zamestnávateľa…

Nie, nie je náhoda, že vám príbeh pripadá veľmi povedomý. Autorka sa rozhodla prerozprávať do modernej doby jeden z najznámejších príbehov, a to príbeh Jany Eyrovej. Aj keď autorka písala túto knihu za priamym účelom prerozprávania, jej príbeh sa nedá s pôvodným dielom porovnať. Povedzme, že sa ťažko porovnáva neporovnateľné. Zmeny charakterov postáv a silené využívanie konkrétnych udalostí z deja vás bude skôr vytáčať a budete si želať držať v rukách originál. Pokiaľ milujete pôvodný príbeh odporúčam vám pri ňom aj zotrvať.

Druhý pohľad, ktorým sa dá pozerať na tento príbeh je bez nálepky „prerozprávania“. V tomto smere by sa dala Jana hodnotiť, ako nenáročný romantický príbeh, ktorý miestami pôsobí  silene až neprirodzene. Ale pokiaľ máte radi romantiku a to posledné, čo večer pri knihe potrebujete, je snažiť sa sledovať niť filozofických úvah autora, tak by vám knižka mohla prísť ako príjemné čítanie.