blog

O sexe, ktorý spôsobuje depresie

sobota 17. októbra 2009 00:01
So 17.10. 2009 00:01

Hovorí sa, že sex predáva. A tak na nás nahé telá útočia zo všetkých strán. Nájdeme ich všade. Či už v televízii, rádii, alebo v časopisoch. A úplne dokonalá je kombinácia sex a celebrita. To potom predajnosť okamžite stúpa raketovou rýchlosťou. A presne takú komináciu tu máme aj teraz. Slávny austrálsky spevák Nick Cave (čítaj celebrita) a sex. Veľa sexu. Vyše dvestostrán, ktoré sú len a len o sexe. Aj keď nič nie je také jednoduché ako sa na prvý pohľad zdá a aj román o sexuálnom maniakovi môže byť vlastne o niečom úplne inom…

Nick Cave už mnohokrát dokázal, že je osobnosťou, v ktorej sa snúbi viac talentov ako by sa na jednu osobu patrilo. Preslávil sa ako spevák a skladateľ depresívnych balád s hlbokým hlasom. Tomu však nestačilo, a tak sa v roku 1989 vrhol na kariéru spisovateľa. Jeho prvotina A uzřela oslice anděla veľmi príjemne prekvapila a po celom svete nazbierala množstvo pozitívnych ohlasov. Snáď práve preto si dal Nick Cave s ďalším románom načas. Jeho najnovší román Smrť Bunnyho Monroa preto prichádza až teraz, takmer presne po 20 rokoch.

Bunny Monroe je nevyliečiteľný sukničkár, ktorý nemyslí na nič iné než na sex. Jeho posadnutosť už dávno prekročila všetky únosné medze, ale jeho to očividne netrápi. Ako podomový predajca kozmetiky cestuje po krajine, navštevuje nekonečné zástupy žien a uspokojuje ich túžby (nielen) po kvalitnej kozmetike. Doma má manželku, ktorej nepomáhajú už ani silné antidepresíva a deväťročného chlapca Bunnyho juniora, ktorý je extrémne inteligentný, vo voľnom čase si rád číta encyklopédiu a trpí zápalom očných spojiviek. Zdá sa, že Munroovi takýto život vyhovuje a nerobí nič preto, aby ho zmenil. Situácia sa však prudko zmení, keď jeho žena kapituluje na večný boj so zástupom Bunnyho mileniek a obesí sa.

Bunny Monroe zrazu ostane sám, len so svojím deväťročným synom. Obklopený kamarátmi a zároveň kolegami, ktorí sú na tom podobne v oblasti sexu podobne ako on, sa nemá na koho obrátiť. Svokra ho nenávidí za to, čo spravil jej dcére, jeho vlastný otec je akoby len staršou Bunnyho verziou – troska, ktorá trpí tou istou posadnutosťou, ale už nie je schopná napĺňať jej potreby. A tak berie Bunnyho juniora so sebou na cestu po Amerike. Začína sa ďalší z jeho nekonečných kolotočov zákazníčiek, motelov a fast foodov, tentoraz však s drobnou zmenou – na vedľajšom sedadle sedí jeho jediný syn, ktorého chce naučiťvšetko o živote tak, ako ho vníma on.

Každý kto pozná hudobnú tvorbu Nicka Cavea vie, že sa vyžíva v ponurých témach smrti, zatratenia a zúfalstva. V jeho najnovšom románe to však zo začiatku vôbec nie je citeľné. Napriek apokalyptickému názvu knihy sa so smrťou stretávame len v podobe samovraždy manželky a aj tá prebehne len akoby mimochodom. Bez väčších emočných výkyvov. Bunny Monroe to akceptuje ako fakt, Bunny junior reaguje až prekvapivo racionálne a na deväťročného chlapca, ktorý práve prišiel o jedinú osobu, ktorá sa o neho skutočne starala priam až cynicky. S postupujúcim príbehom sa však autorov rukopis prejavuje stále silnejšie.

Bunny Monroe je typom anti-hrdinu, ktorého budete občas nenávidieť, niekedy milovať a zo dvakrát možno aj obdivovať. Nickovi Caveovi sa podarilo vytvoriť postavu, ktorá je nevyspelá, správa sa hlúpo, svoje potreby uprednostňuje pred všetkým ostatným na celom svete, ale predsa len vie byť sympatická svojou neustálou revoltou proti všetkému, čo sa jej v živote deje. Bunny Monroe predstavuje svoje názory, ktoré sa snaží podsunúť synovi, ale už si nie je schopný všimnuť, že jeho syn už takmer nevidí vďaka nieliečenému zápalu spojiviek. A ako príbeh napreduje a hlavní hrdinovia sa stále viac a viac potýkajú so zúfalstvom, ktoré prestupuje ich životy, príbeh dostáva tú charakteristickú caveovskú príchuť – príchuť zatratenia, nevyhnutnej tragédie a smrti.

Nie je to román, ktorý by sa čítal ľahko. Mnoho ľudí určite znechutí neustále rozprávanie o sexe, vagíne Avril Lavigne a mnohých iných vagínach. Ale autorovi sa darí vzbudiť v čitateľoch nielen znechutenie, ale celú širokú škálu pocitov. Od humoru a ľútosti, cez súcit až po rešpekt. A možno práve preto budete po dočítaní tohto románu cítiť satisfakciu a úľavu. Toto je proste román, ktorý nie je určený pre každého. Ak ste fanúšik Nicka Cavea a dobre poznáte texty jeho pesničiek, tak táto kniha je priam povinným čítaním. Ak sa vám páčila jeho románová prvotina, tak nebudete sklamaný ani tentoraz. Ale to samozrejme nie sú jediní ľudia, ktorí by si ho mali prečítať. Tento román sa bude páčiť každému, kto má rád moderné, temné, nekonvenčné a predsa zábavné romány.

Verdikt: Nick Cave nám ponúka moderný román, ktorého hlavnými devízami je autorove svojské, a napriek tomu realistické, vnímanie nášho okolia, temnota, humor a kvalitný spisovateľský štýl. Nie je to ľahké čítanie, ale ako to už v takomto prípade býva, odmena je vysoká. ****/*****