blog

Prvý vrah, ktorý na vás útočí z knihy aj filmu zároveň

pondelok 2. augusta 2010 01:35
Po 2.08. 2010 01:35

Väčšina spisovateľov má pri vytváraní nového románu k dispozícii dve veci – počítač a talent. Len Anthony E. Zuiker, autor celosvetovo úspešného konceptu seriálov CSI, má k dispozícii aj kompletný štáb a herecké obsadenie, za aké by sa nemusel hanbiť ktorýkoľvek hollywoodsky film. A výsledok? Prvý digi-román, ktorý sa dostal aj na Slovensko – Level 26: Netvor z temnoty, spájajúci dva žánre, ktoré sa doteraz stretávali skôr nepriamo – film a literatúru. A ako to celé dopadlo?

Ľahká otázka, na ktorú bude len ťažké odpovedať. Anthony E. Zuiker už dokázal celému svetu, že písať vie. Síce možno nie knihy, ale minimálne príbehy mu idú, veď každý diel seriálu CSI je takým malým príbehom s klasickou štruktúrou. A keďže Anthony sa vyzná hlavne v policajnej práci, tak ani pri svojom prvom románe sa nepúšťal do neznámych vôd.

Ako tvrdí už tiráž k samotnému románu – “Je všeobecne známe, že policajní vyšetrovatelia rozdeľujú vrahov do 25 úrovní zla – od naivných oportunistov na úrovni 1 až po dôkladne plánujúcich mučiteľov, ktorí sa nachádzajú na úrovni 25.” No ja som to síce nevedel, ale rád tomu budem veriť. A toho, čo mi v desiatich ukradol zbrusu nový bicykel by som zaradil minimálne do pätnástky! To len tak na okraj…

Samozrejme, poriadny digiromán sa nebude zaoberať tým, čo tu bolo doteraz. A tak je okamžite zavedená aj nová úroveň alebo moderne povedané – level. Level 26 je určený pre tak odporných a brutálnych vrahov, že už im ani úroveň Teda Bundyho nestačí. Zatiaľ do nej patrí len jeden jediný vrah a špeciálny tím vyšetrovateľov sa vrhne po jeho stopách. Problém je len jeden – tento vrah žiadne stopy nezanecháva…

Anthony E. Zuiker sa s príbehom veľmi nemazná. Hneď na začiatku nás zoznamuje so super krutým vrahom, vzápätí s jediným detektívom, ktorý ho uvidel a prežil to, a potom to už ide ako po masle. Nastupuje super tajná organizácia, ktorá si môže robiť čo chce (napríklad vraždiť policajtov, ktorí odmietnu spolupracovať); starý dobrý šéf, ktorému leží na srdci hlavne dobro hlavného hrdinu (tým je samozrejme vyššie spomenutý detektív s originálnym menom Steve Dark) no a samozrejme nádherná laboratórna asistentka, ktorá má očividne slabosť pre Darka. Len keby ten nemal manželku… A na tú má zase slabosť vrah… Ach jaj…

Autor si chcel byť jednoducho istý, že na nič nezabudol, a tak dal do knihy naozaj všetko, čo sa v tomto žánri dá použiť. Výsledný mišmaš je tým pádom síce plný chutí, ale tie sa pomerne často bijú alebo aspoň vyznievajú do stratena. Z celej knihy vanie neustále dojem, akoby to bol len úvodný diel rozsiahlej série. Prvú tretinu knihy sa všetci snažia prehovoriť Steva Darka, aby zobral prácu, o ktorej je od začiatku jasné, že ju vezme. Potom sa dej rozbieha a to presne v duchu seriálu CSI – množstvo vychytávok, sledovaní, stopovaní a to všetko sprevádzané neodbytným pocitom, že super agentúra, v ktorej sú len tí najlepší, je akási neschopná. V časoch paranoje, kedy je väčšina ľudí presvedčená, že vláda vie aj to, čo mali na večeru, pôsobia agenti podivne nemohúco a ich najväčším príspevkom je, keď zistia, že okno bolo rozrezané diamantom ešte predtým, než ho niekto schválne rozbil kameňom, čo je zároveň aj scéna, ktorú asi naozaj točili počas obedovej prestávky natáčania CSI.

A sme pri toľko proklamovanom “digitálnom kybermoste”, ktorý vám umožní prežiť knihu na úplne novej úrovni. V skutočnosti si pod tým predstavte to, že na konci každej cca štvrtej kapitoly (tie sú pomerne krátke, takže kybermostov je v knihe dvadsať) je lakonická poznámka typu: “Ak sa chcete pozrieť do laboratória FBI, choďte na stránku www.level26.com a zadajte kod: TWILIGHTJENAJ” (kód som si vymyslel!), otvorí sa vám okno s videom, ku ktorému si môžete zvoliť slovenské titulky, pozriete si ho a môžete pokračovať k čítaní.

S celým postupom sa spája niekoľko problémov. Ak knihu nečítate na svojom novučičkom iPade alebo aspoň v blízkosti počítača s internetom, tak budete mať samozrejme smolu. Pozerať videá nie je nutné a pozrieť si ich môžete samozrejme aj neskôr, ale už to akosi nebude ono. Okrem úplne posledného videa síce v žiadnom nie je nič také, čo by nebolo spomenuté aj v knihe, ale digitálne rozšírenie je jedným z hlavných lákadiel, takže by bola škoda ho nevyužiť.

Druhý problém je možno skôr mojím osobným problémom. Kniha je úžasná, fascinujúca a neprekonateľná hlave tým, že stimuluje moju fantáziu, že mi umožňuje predstaviť si úplne nový svet len na základe vodítok autora. Film samozrejme nič také neumožňuje a natvrdo vám nadiktuje ako jednotlivé postavy vyzerajú, ako sa správajú a ako to celé vyzerá, pričom kým moja fantázia je limitovaná maximálne mojou (chabou) morálkou, tak film je limitovaný rozpočtom. A tak som hneď na začiatku zistil, že Steve Dark vyzerá ako Nick Cave (a inak som ho už nikdy nenazval), že jeho žena, opísaná ako bohyňa krásy, je vlastne potetovaná černoška priemerného výzoru a jeho šéf je vlastne Michael Ironside, ktorého meno vám síce možno nič nehovorí, ale verte mi, že ho poznáte z asi tak dvesto filmov (podľa IMDb zo 194.). Pre niekoho obrovská výhoda a nový zážitok, pre iných skutočné obmedzenie ich vlastnej fantázie. V mojom prípade skôr to druhé.

Celý koncept románu  Level 26: Netvor z temnoty má teda tri roviny. Tou prvou je samotný príbeh, ktorý nie je zlý, ale ani nijak úžasný. Je to obyčajný, priemerný detektívny román bez nejakých skutočne prekvapujúcich zvratov, ktorý poctivo napĺňa jedno klišé za druhým, aby sme nakoniec zistili, že sme to autorovi zhltli aj s navijakom a vlastne sme sa celkom bavili.

Druhá je samozrejme rovina “digitálnych kybermostov”, ktoré sú inovatívne, zaujímavé, ale v konečnom dôsledku ich ocenia len niektorí. Raz darmo, videá ku knihe majú očividne obmedzený rozpočet, a tak čakajte skôr scény z laboratória, rozhovory a citlivé momenty, pri ktorých sú dôležitejší viac ľudia, než hektolitre umelej krvi a tisícky vystrelených nábojníc. Na jednu stranu to trochu uberá na akčnosti, na strane druhej to celkom efektne buduje tiesnivú atmosféru a dáva vyniknúť postave vraha, ktorá je najsvetlejším bodom celého románu.

Treťou rovinou je celkový koncept. Level 26: Netvor z temnoty je len prvou lastovičkou a ako to už býva, má niekoľko múch, ktoré asi nezhltla celkom dobrovoľne. Ak sa pozeráme na “dielo” ako celok, tak to vyzerá výborne – veľmi pôsobivý obal, videá, prísľub niečoho nového a nepoznaného. Ak vám to stačí, tak nemáte dôvod váhať. Ak nie, tak vás upozorňujem, že Anthony E. Zuiker ešte dlho nebude druhým Connellym alebo Larssonom.

A na záver už len jedno pozitívum knihy, kvôli ktorému sa teším na pokračovanie (to už je isté) – a tým je samotný vrah. Odhliadnuc od priemernosti celého príbehu je vrah skutočne dokonalý a ukážkový psychopat, vďaka ktorému budú slabšie povahy zaspávať pri zasvietenom svetle.  Je totálne strašidelný, neľudský, brutálny, bezcitný a celú knihu sa oplatí absolvovať hlavne kvôli nemu. Áno, je to ten “sympaťák” v bielej kombinéze. A keď uvidíte, čo dokáže spraviť so svojím telom (uznávam, že toto je skutočná výhoda videí), tak už nikdy nebudete takí ako predtým. 🙂

Verdikt:

Hodnotiť Level 26: Netvor z temnoty je veľmi ťažké. Samotný príbeh patrí do šedého priemeru modernej detektívky. Samotné videá patria do šedého priemeru, ktorý asi dokáže v Hollywoode natočiť prakticky každý. Spolu však tvoria celok, ktorý vám ponúkne niečo úplne nové. A záleží len na vás, ako sa s tým vyrovnáte. Niekomu tento nový koncept ulahodí, niekto zistí, že klasická kniha mu vyhovuje viac a ďalší si povie, že jedna lastovička ešte leto nerobí a počká si, kým ich bude viac, aby si spravil názor na túto novú vlnu literatúry. Každopádne “ochutnať” musíte každý sám…

Knižný trailer ku knihe Level 26: Netvor z temnoty.
(V dolnej časti prehrávača si môžete zvoliť slovenský jazyk)

Krátky film o príprave knihy Level 26: Netvor z temnoty.
(V dolnej časti prehrávača si môžete zvoliť slovenský jazyk)