blog

Je Hitler mŕtvy?

štvrtok 21. októbra 2010 00:27
Št 21.10. 2010 00:27

Kto je za pádom dvojičiek? Ako zomrela princezná Diana? Ovláda svetové dianie Bilderberská skupina? Prežil Adolf Hitler  druhú svetovú vojnu? Všetky (a ešte omnoho viac) otázky rieši Charlotte Greig vo svojej knihe Najväčšie sprisahania, úklady, záhady a kamufláže.

Ide o súbor tých najznámejších, najväčších alebo aj najuveriteľnejších konšpiračných teórií, ktoré sú všade okolo nás a zasievajú semienka neistôt do „overených“ a jasných „faktov“ a oficiálnych verzií udalostí. Kniha však nepresviedča. Nehovorí, že sú pravdivé. Nechá, nech si vyberiete, čomu budete veriť.

Dnešný svet dokáže informácie šíriť nesmiernou rýchlosťou. A rovnako rýchlo dokáže šíriť aj domnienky a výmysly. A práve preto je táto doba tak nesmierne prajná konšpiračným teóriám. Im je venovaná aj kniha  Najväčšie sprisahania, úklady, záhady a kamufláže. Nejde však o obhajobu týchto teórii. Práve naopak. Ide o zozbieranie tých najznámejších a ich podloženie alebo naopak vyvrátenie. Zväčša však otázky, či teda sú pravdivé, alebo nie sú, necháva otvorené. Je na čitateľovi, ako si pozliepa čriepky, ktoré ponúkajú historické fakty a konšpirácie.

Kniha začína teóriou, ktorá zatriasla svetom, internetom a aj ľuďmi. Jedenásty september. Teroristický útok na dvojičky. Boli to naozaj islamskí militanti alebo išlo o snahu americkej vlády odôvodniť vpád do Iraku? Ako ovplyvnilo celý vývoj situácií to, že Bin Ladinovci a Bushovci spolu obchodujú?

Tu však treba oceniť prístup autorky, ktorá aj keď dáva priestor konšpiráciám a mnohým nepodloženým faktom, nebojí sa to priznať. Vystupuje ako spravodajca, ktorý vymenúva čitateľovi, ktoré fakty môže kombinovať a čo z nich niektorí ľudia vytvorili. Nebojí sa však aj vyjadriť vlastný názor, keď je nadslnko jasné, že ide o holý výmysel.

„Azda najbizarnejšia zo všetkých konšpiračných teórií vzťahujúcich sa na iluminátov pochádza od bývalého britského futbalistu a športového komentátora Davida Ickeho. Podľa jeho názoru sú ilumináti (…) mimozemšťania jašterieho výzoru, ktorí ovládajú náš svet už tisícročia, lenže operujú v štvrtej dimenzii, vďaka čomu ich ešte nikto nevidel.“ 🙂

Kniha Charlotte Greig sa veľmi dobre číta. Dáva jasne a ľahko do súvisu fakty, ktoré mnohokrát nepoznáme, s konšpiráciami, ktorým sa dá a niekedy aj nedá uveriť.

V knihe sa dajú nájsť všetky typy kamufláži a konšpirácií aké poznáme. Od smrti Elvisa po kruhy v obilí. Od katolíckej cirkvi k CIA.

Nevyhýba sa však ani tomu, aby špionáže, ktoré sa nedajú vyvrátiť, pomenovala pravým menom – ako napríklad pri Watergate.

„Aféra Watergate predstavuje konšpiráciu, ktorá siaha na najvyššie miesta vo vedení štátu. Vinníkov dokonca za prehrešky potrestali. Možno si prestaviť uspokojivejšie zavŕšenie veľkého politického úkladu?“

A zároveň sa neštíti pripomínať také, ktoré sú v svojej podstate až neľudské a niekedy neobhájiteľné, ako napríklad v poslednej dobe obľúbené popieranie holokaustu.

Kniha Najväčšie sprisahania, úklady, záhady a kamufláže nie je encyklopédia ani odborná literatúra. Sú to populárne a veľmi sviežo spracované najkontroverznejšie udalosti dejín, ktoré dodnes dokážu v ľuďoch vzbudiť otázky a emócie. A v spoločnosti dokážu vyvolať diskusiu.

Preto je táto kniha prínosom. Keďže sú v nej kontroverzné príbehy ako hľadanie drogy pravdy či smrť Marilyn aj sama sa môže stať predmetom diskusií. A popritom dokáže vychádzať z faktov.

Hodnotenie:

V rámci žánru a zamerania je to vynikajúco napísaná populárno-náučná kniha. To nevylučuje, že vás miestami nerozčúli, alebo že si vďaka nej nesadnete za počítač a nezačnete hľadať bližšie okolnosti tej ktorej udalosti. Ale práve o tom kniha má byť. Zanechá vo vás emócie a otázky. Veľa otázok.