blog

Spoznajte víťazov literárnej ankety Kniha roka 2010!

utorok 31. mája 2011 12:42
Ut 31.05. 2011 12:42

Milí Martinusáci,

už tradične (t.j. po druhýkrát) sme pre vás zorganizovali anketu Kniha roka. Aj tento rok ste mali možnosť hlasovať za knihu, ktorá sa vám v uplynulom roku najviac páčila, zanechala vo vás najväčší dojem, prípadne to bola kniha, ktorú ste jednoducho museli odporúčať všetkým svojim známym. Každý, kto sa ankety zúčastnil, bol automaticky zaradený do losovania o 63 cien v celkovej hodnote viac ako tisíc eur! A ako to teda nakoniec dopadlo?

Veľmi dobre! Z obrovského množstva odpovedí sme zostavili rebríček, ktorý môžete nájsť nižšie. Svoje dominantné postavenie najúspešnejšieho spisovateľa sveta potvrdil Dan Brown, medzi slovenskými spisovateľmi si obhájil svoju pozíciu Maxim E. Matkin, ktorý vydal nový román Aj ja teba po dlhých troch rokoch. A prvú trojku uzatvorili nesmrteľní upíri Stephenie Meyerovej, ktorí sa minulý rok vrátili v krátkej novele Krátky druhý život Bree Tannerovej.

Na štvrtom mieste sa umiestnila kniha, do ktorej sa minulý rok zamiloval celý Martinus – nádherný príbeh o detstve jedného dievčatka – Zlodejka kníh a v tesnom závese skončila jedna z najúspešnejších slovenských spisovateliek – Evita Urbaníková. Kráľ slovenskej detektívky Dominik Dán síce obsadil “až” šieste miesto, ale zároveň obsadil aj ôsme, čím sa stal jediným spisovateľom vôbec, ktorému sa podarilo presadiť sa v rebríčku dvakrát. Nedostatku popularity sa očividne obávať nemusí. Na siedme miesto sa “votrela” temná fantasy sága, ktorá začala veľmi sľubne prvý dielom pod názvom Ľavá ruka Boha. Najznámejšie slovenské slniečko, roznášač dobrej nálady a pozitívneho myslenia – Pavel Hirax Baričák obsadil krásne deviate miesto a prvú desiatku uzatvoril biografický román Židovka.

Ako rebríček pokračuje si môžete pozrieť nižšie, a ak vás zaujímajú aj víťazi ďalších kategórií, potom určite navštívte stránku www.kniharoka.sk, kde nájdete kompletné výsledky, z ktorých zistíte napríklad najúspešnejšie vydavateľstvá roka, najobľúbenejších spisovateľov roka, ale aj literárnych hrdinov, ktorí si získali vaše srdcia ! 🙂 A šťastní výhercovia? Tých nájdete tiež na stránke www.kniharoka.sk. 🙂

Kniha roka 2010:

V románe nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá. Príbeh tejto knihy sa odohráva v časovom rámci 12 hodín a od prvej strany Danovi čitatelia pocítia hrôzu pritom, ako budú sledovať suverénneho Roberta Langdona pri jeho novom objave v nečakanom, novom prostredí…(viac info)
Nový román Maxima E. Matkina prichádza až po troch rokoch a rozpráva o ľuďoch, ktorí sú schopní naozaj milovať, pretože vedia, že láska nie je nič také, na čo máme vždy právo. Ak chcete vedieť, čo to znamená byť päť minút v Číne, v čom tkvie tajomstvo neviditeľnosti a aké môžu byť skutočné city, čítajte túto knihu…(viac info)
Fascinujúci príbeh Bree Tannerovej, postavy, ktorá sa objavila v románe Zatmenie, a odvrátená tvár sveta novorodených upírov, v ktorom žije, zaručene okúzlia všetkých fanúšikov ságy Twilight. Bree Tannerová si ledva spomína na svoj život predtým, než získala neobyčajne ostré zmysly, nadľudské reflexy a nezadržateľnú fyzickú silu…(viac info)
Liesel Memingerová prichádza do nemeckého mestečka Molching, kde ju čakajú adoptívni rodičia. Postupne si zvyká na krik a výčitky novej mamy Rosy i na láskavosť nového ocka Hansa. Liesel si nachádza priateľov – aj toho najlepšieho, ktorý sa do nej zaľúbi…(viac info)
„Zásluhou emancipácie chce vo svojom živote všetko a hneď, zmätene sa motá v prioritách, chodí v bludnom kruhu,“ približuje Evita príbeh novej knihy…(viac info)
Jeden múdry človek, ale nebol to policajt, raz odhalil tajomstvo vraždy a z tajomstva sa razom stalo najstaršie kriminalistické pravidlo. Je jednoduché: vraždí sa buď pre peniaze, alebo kvôli ženám. Krauz a Fischer odrobili na oddelení vrážd pekných pár rokov a mohli iba prikývnuť, prax staré kriminalistické pravidlá poväčšinou potvrdzovala...(viac info)
V útulku spasiteľov niet priestoru pre radosť a nádej. Väčšinu chovancov priviedli na toto skľučujúce miesto v útlom detstve proti ich vôli. Krčia sa pod krutovládou mníchov, ktorých zverstvá a nemilosrdnosť majú jediný cieľ – slúžiť Obesenému spasiteľovi…(viac info)
No i keď zavraždil iba päť žien, aj tak napísal celkom pekný príbeh a chlapci zo starej vraždárskej partie o ňom rozprávali vždy, keď sa stretli na pive a nostalgicky spomínali na staré časy. Krauz nespomínal, Krauz zúril, lebo jemu šéf dovolenku podpísal, a tým sa to vlastne všetko začalo(viac info)
Príbeh Jakuba, ktorému sa rozpadá manželstvo a dokonca ho stretáva aj vážny zdravotný problém, no napriek tomu vstáva z prachu a verí, že všetko sa obráti na dobré. Autor sa v ňom zameral na silu myšlienky a prijatie rôznych odleskov pozemskej lásky, vzťahov a sexu...(viac info)
Sofia Maniševičová je dcéra Židovky odvlečenej nacistami do Osvienčimu počas druhej svetovej vojny. Detstvo a mladosť prežíva v Československu, v rodine, kde sa dodržiavajú židovské sviatky a zvyky. Pod vplyvom spoločnosti, ale aj rodiny, ktorá nalieha, aby sa vydala len za Žida, sa Sofia rozhodne pre útek...(viac info)
Upírske denníky sú späť, znovu potečie krv… Elena sa vrátila do sveta ľudí. S pomocou svojich priateľov a milovaného Stefana sa ho učí spoznávať znovu od úplného začiatku. Temné sily sa jej však nechcú vzdať a znova po nej naťahujú svoje pazúry…(viac info)
Priechod prináša vari až priveľmi reálnu víziu sveta, kde vládne strach a pud sebazáchovy a kde osud ľudstva možno spočíva na pleciach zvláštneho tichého dievčatka...(viac info)
Strastiplná cesta Johany je príbehom mnohých ľudí, ktorí si pod vplyvom neľahkého detstva a dospievania, len ťažko hľadajú v živote svoje miesto. Johanino rozprávanie vám pomaly obnaží jej osamelú dušu, váhavo poodhalí pláštik tajomstva jej minulosti a napokon vás nechá padnúť až na samé dno jej pohnutého osudu…(viac info)
Na panelákovom predmestí Blackeberg nájdu roku 1981 mŕtvolu. V tele mladej obete nezostala ani kvapka krvi. Všetko nasvedčuje, že šlo o rituálnu vraždu. Dvanásťročný osamelý a týraný chlapec Oskar fascinovane sleduje všetky správy o prípade. Kto to mohol spáchať? (viac info)
Odvtedy, čo Arťom býva v metre na stanici VÚNCH, na povrchu bol iba raz, a aj to tajne. Po jadrovom výbuchu už totiž zem nie je pre ľudí bezpečná… Život na stanici je dobre zorganizovaný a prebieha takmer normálne, ale v sústavnom strachu – začali na ňu útočiť nebezpeční čierni mutanti…(viac info)
Brala drogy od výmyslu sveta dvanásť rokov a jej vtedajší stav nazývajú feťáci krízou. Kto neskúsil, čo je to kríza po heroíne, ťažko pochopí. Pichala si čierny heroín, ktorý je oveľa silnejší a nebezpečnejší ako ten bežný. Prišla rovno z ulice, kde robila prostitútku a podľa toho aj vyzerala...(viac info)
Román V tieni mafie so šokujúcou otvorenosťou opisuje bezohľadné mafiánske praktiky od výpalníctva, nakrúcania pornografie, obchodu s bielym mäsom až po korupciu, ktorá rozožiera štátne a samosprávne štruktúry…(viac info)
Takmer od počiatku ľudskej civilizácie sa nefilimovia – nezvyčajne vysoké bytosti so svetlou pokožkou – nepozorovane pohybovali v pozadí vplyvných osôb po celom svete. Ich konanie po celý čas potajomky sledovali generácie odborníkov na anjelov, angelológov, ktorí zasvätili celý svoj život, aby nefilimov zastavili…(viac info)
Dramatický príbeh chlapca, ktorý všetko opustil a dojímavý príbeh muža, ktorý našiel nový život. Československo, rok 1988. Na jednej strane obmedzenosť, útlak, zložitá doba, ale aj veľká láska. Na druhej veľké neznámo, neistota, samota, ale aj vytúžená sloboda...(viac info)
Maily, maily a maily vytvorili napínavý príbeh plný erotickej túžby a iskrivého humoru. Daniel Glattauer geniálne pretavil mailovú korešpondenciu do virtuálneho ľúbostného vzťahu. Prečo je flirt na internete taký vzrušujúci? Asi preto, že pisateľ sa cíti bezpečne a otvorene hovorí o svojom živote...(viac info)

Výhercom srdečne gratulujeme a všetkým vám, ktorí ste sa zúčastnili tejto ankety zo srdca ďakujeme! Aké knihy sa vám páčili v roku 2010 už vieme, budúci rok sa však opäť stretneme pri ankete Kniha roka, aby sme zistili, aký vlastne bol (je) rok 2011. Tešíme sa! 🙂

Zaujímavé linky:

Výsledky a výhercovia ankety Kniha roka 2009

Prvá slovenská recenzia pokračovania Da Vinciho kódu

Manželstvo na zabudnutie nestačí (recenzia nového románu Maxima E. Matkina – Aj ja teba)

Najlepšia kniha minulého roka je o smrti, vojne, ale hlavne o láske a nádeji

Ľavá ruka prináša smrť

Moderná detektívka a jej autori: Dominik Dán a Mucha

Smrť príde zhora

Bože, aký krásny svet sme zničili (a ostalo nám len metro)

Aké ľahké je podľahnúť drogám? Až príliš

Buď si sviňa alebo nula – recenzia knihy V tieni mafie

Písanie je bozkávanie v mysli