blog

10 kníh, ktoré prečítate na jeden nádych

pondelok 26. februára 2024 10:44
Po 26.02. 2024 10:44

Dnes vychádza také množstvo kníh, že je skutočne ťažké vybrať si spomedzi toho lákavého čítania to pravé orechové. Sama sa veľakrát pristihnem pri myšlienke, že keby som tú či onú knihu neprečítala, asi by mi to ani neprekážalo. Napadlo mi preto vybrať 10 kníh, od ktorých sa nebudete vedieť ani na sekundu odtrhnúť, a zároveň ten čas neoľutujete.

 

  1. Útek na vidiek

Každý z nás by si občas prial ujsť od ruchu veľkomesta a oddýchnuť si na vidieku. Vďaka novinke od Julie Caplin sa vám to veľmi jednoducho splní – môcť sa na necelých 400 strán ocitnúť v takom rozprávkovom prostredí, kde má všetko svoj čas, kde vás spevom budia vtáky, kde máte konečne priestor na chvíľku pokoja na čerstvom vzduchu… sen!

  1. Labyrint klamstiev

Autor strieda perspektívy, rozvíja zápletku, odhaľuje nové skutočnosti, a to všetko v takom rýchlom slede, že sa nebudete stíhať čudovať. Vzniká tu atmosféra plná napätia a neistoty, ktorá sa vám okamžite zaryje hlboko pod kožu. Je tu reálna šanca, že by ste knihu odložili? Nemyslím si.

  1. Nezlomné

Kniha, ktorú aktuálne čítame aj v klube Martinus, má veru čo povedať. Spoznáte vďaka nej tri silné ženské osobnosti, nahliadnete do ich životov, rozlúštite tajomstvá ich minulosti a necháte sa strhnúť ich túžbami, snami a obavami.

  1. Kostischrány

Výnimočné fantasy s jedinou nevýhodou – je prudko návykové. Bohato stačí jedna kapitola a ste v tom až po uši! Emily Lloyd-Jones sa podarilo perfektne vykresliť prostredie, v ktorom si takmer nikto nemôže byť istý ďalšieho rána, v ktorom sa aj obyčajný pohreb stáva vzácnosťou a v ktorom číhajú nadprirodzené hrozby na každom rohu. Autorka nešetrí detailmi, originalitou a najmä prekvapivými zvratmi.

  1. Arsène Lupin

Jazyk, ktorý používa Maurice Leblanc, prispieva k atmosfére dobového Paríža a podčiarkuje eleganciu Arsèna Lupina, ktorej sa naozaj len ťažko nabažiť. Autor sa šikovne hrá s jazykom a vytvára obrazy, ktoré ožívajú na stránkach knihy – jeho opisy miest a postáv nám umožňujú pohrúžiť sa do sveta, kde sa každý zvrat môže stať realitou a každý lupič môže byť džentlmenom, teda ak sa dokáže skvelo vynájsť. A to ani nehovorím o prekrásnej oriezke, vďaka ktorej kniha vynikne v knižnici.

  1. Nie sme tu na to, aby sme sa zabávali

Nina Lykke sa nebojí rozprávať o aktuálnych a citlivých témach, vrátane feminizmu v hidžábe či transrodových ľuďoch, pričom s iróniou a humorom zobrazuje kontrasty medzi rôznymi postavami a ich názormi, čím vytvára realistický obraz dnešného sveta. No napriek náročným témam udržuje ľahkosť a ľudskosť vo svojom písaní, čo robí z tejto knihy príjemné čítanie do daždivého počasia, a zároveň niečo, čo vám len tak nevyšumí z hlavy.

  1. Veľmi tajný spolok svojráznych čarodejníc

Cosy fantasy, ktoré vo vás vyvolá obrovské dávky radosti a srdečnosti. Sangu Mandanne sa podarilo ideálne vyvážiť mix mágie, dobrodružstva a romantiky, pohrávala sa aj s témou rodiny, príslušnosti a najmä obetavosti. Pripomína, že niekedy môžeme nájsť blízkosť tam, kde by sme ju najmenej čakali.

  1. S eleganciou ježka

Mám tu aj niečo zložitejšie pre milovníkov nadčasových románov. Písanie Muriel Barbery je plné hlbokých myšlienok, filozofických úvah a poetickej krásy. Autorkina schopnosť pre detail a spôsob, akým sa jej podarilo charakterizovať postavy, nám umožňujú nielen sledovať príbeh, ale aj zažiť ho a prežívať s hrdinami ich vnútorné konflikty a triumfy.

  1. Anglické obludy

Pri zložitejších príbehoch ešte zostaneme. James Scudamore majstrovsky zobrazuje zložitosť chlapčenského kolektívu, kde sa priateľstvo mieša s realitou, kde existujú nevyslovené pravidlá, ktoré ovplyvňujú správanie ostatných. Anglické obludy tiež konfrontujú otázkami spravodlivosti a statusom obete, či je možné dosiahnuť férovosti a najmä za akú cenu. Čítanie, z ktorého mrazí, no ktoré vo vás zostane ešte dlho.

  1. Ja som smrť

Na záver tu mám triler od jedného z mojich najobľúbenejších autorov – Chrisa Cartera. Jeho vyšetrovanie nemá obdobu, každý jeden prípad, ktorý vymyslí, každý zločin, každá situácia, je absolútne unikátna, premyslená do posledného detailu, napínavá a, čo je na tom všetkom najlepšie, úplne uveriteľná.

 

Ide len o vrchol ľadovca fantastického čítania, ktoré nebudete chcieť pustiť z rúk, no za týmito desiatimi príbehmi si skutočne stojím. Verím, že vás niektorá z knižiek zaujala a budem rada, ak sa aj vy v komentároch podelíte o tipy na svojich aktuálnych favoritov.

 

Katka Pecháčková

Katka už niekoľko rokov vystupuje na Instagrame pod menom @laska_ku_kniham. Je veľkou milovníčkou kníh vo všetkých možných formách a toto jej najmilšie hobby postupne prerástlo do aktívneho recenzovania, fotenia a hlavne tešenia sa z každej novinky, ktorá jej pristane na stole.

Články autora