blog

Martinus vydáva leporelo, pri ktorom je všetko inak

streda 24. júna 2020 15:39
St 24.06. 2020 15:39

S radosťou vám predstavujeme detskú knižku, ktorá v sebe skrýva ďaleko viac, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Jej text aj obrázky sú výsledkom dlhého uvažovania, jeden kúpený výtlačok vlastne znamená dva, a priamo z príbehu do nášho sveta dokonca vyskočila knižná postava!

V Martinuse si už dlhšie uvedomujeme, že hoci knižočiek pre deti od 1 roka nie je v ponuke málo, nám medzi nimi chýba viac takých, ktoré by sme rodičom vedeli odporučiť bez zaváhania. Leporelo, ktoré odborníčky a odborníci napíšu priamo pre slovenské deti. Preto sme sa rozhodli netradične vo vlastnej réžii pripraviť a vydať knižku Nina ide spinkať. Ak vás zaujíma, čím všetkým je ešte výnimočná, čítajte ďalej 🙂

Záleží vôbec na texte v leporele?

V detských knižkách nebýva textu veľa, o to je však dôležitejší! Okrem príbehu by totiž mal prinášať aj ďalšie kľúčové prvky pre malého čitateľa. V prípade nášho leporela sa o text postarala logopedička Svetlana Kapalková, ktorá celý svoj život zasvätila deťom a rozvoju reči.

Nina ide spinkať samozrejme má svoj malý príbeh, ten je ale rozpovedaný tak, aby ponúkal deťom dôležité podnety. Celá knižočka sa krúti okolo slova „dať“, ktoré je prvým slovesom, aké bežné slovenské dieťa začne používať. Najčastejšie sa toto slovíčko objaví u dieťaťa v čase, keď si začína uvedomovať, že existuje nezávisle od iných bytostí vo svojom okolí. Deti, ktoré ešte sloveso „dať“ neobjavili, knižka povzbudí, aby ho začali používať. Mnohé deti sa v knižke prvýkrát stretnú s abstraktnejšími spojeniami „dať plienku“, „dať ponožky“ alebo „dávať pozor“, čo je najväčší významový posun od pôvodného „dať niekomu niečo“.

Aké obrázky oslovia najmenších čitateľov

Postavy, ktoré vystupujú v Nininom príbehu, sú hrdinami bežných dní: mamička, obľúbená hračka, pes či mačka. Slovenské deti ich dobre poznajú, a tak sa s nimi jednoducho stotožnia. O ich zobrazenie sa postaral šikovný český ilustrátor Martin Krkošek, ktorý stránkam knižky dodal osobité čaro. Ilustrácie sú jednoduché a jasné, zamerané na detail, lebo dieťa vo veku 0 – 1,5 roka nevníma celý obrázok. Jednoduchá kompozícia, kresba aj farebnosť, to všetko treba zobrať do úvahy, aby sme sa zrozumiteľne prihovorili deťom, ktoré začínajú objavovať knižné dobrodružstvá.

Jedna kúpená = druhá darovaná

Všemožné výskumy z celého sveta dokazujú, aké je čítanie dôležité, ako rozvíja náš jazyk, kritické myslenie a pamäť. A u detí to platí hádam tisícnásobne. Považovali by sme teda za nevyužitú príležitosť, keby sme nedoručili leporelo Nina ide spinkať aj tam, kde knižky nebývajú samozrejmosťou.

V spolupráci s Nadáciou O2 sa nám podarilo zabezpečiť, že každý predaný kus leporela na našom webe či v kníhkupectvách zároveň znamená jedno darované leporelo. Doručíme ich deťom, ktoré možno nemajú to šťastie, aby im rodičia kúpili ich vlastnú knižku.

Vďaka vám sa tak príbeh o Nine dostane do rodín, s ktorými pracujú partneri ako centrá včasnej intervencie, Človek v ohrození, Návrat, OZ Cesta von či OZ Vyrovnávanie šancí. Ďalšie výtlačky tiež poputujú do vybraných pestúnskych rodín, detských domov, krajských knižníc a materských škôlok. Týmto spôsobom chceme spolu s vami darovať 2 500 knižočiek. V Martinuse sa všemožne snažíme spájať ľudí s knihami, aby v sebe rozvíjali to dobré. Ďakujeme, že nám pomáhate uskutočňovať tento cieľ. Leporelo Nina ide spinkať nájdete v našich kamenných kníhkupectvách aj na stránke www.martinus.sk.

Vaši knihomoli z Martinusu

P.S. Zoznámte sa so Zajkom Čítajkom!

Spolu s knižkami sú pre napredovanie detí dôležité aj hrkálky, kolotoče nad postieľkou, kocky či hračkárski kamaráti. Jedného takého priateľa má v leporele aj naša hlavná hrdinka Nina. Volá sa Zajko Čítajko a je to parťák do pohody i nepohody. Páči sa nám tak veľmi, že sa s ním môžete stretnúť nielen v knihe, ale v celej svojej látkovej kráse čaká aj na policiach Martinusu.

Zajko Čítajko je mojkáč vyrobený na Slovensku, má antialergickú výplň a telíčko, spoločne s motýlikom, sú vyrobené zo 100% bavlny. Komu darujete kopu ušatej radosti priamo z knižného príbehu? 🙂