blog

Biografia Steva Jobsa je zaujímavým čítaním nielen pre jeho fanúšikov

streda 23. novembra 2011 10:01
St 23.11. 2011 10:01

V momente ako sa jeden z najznámejších technologických vizionárov modernej doby – Steve Jobs rozhodol, že chce svoju autorizovanú biografiu, bolo jasné, že to bude bestseller. Jeho voľba padla na Waltera Isaacsona, ktorý dostal ponuku, aká sa neodmieta – neobmedzený prístup k Stevovi Jobsovi a možnosť opýtať sa na čokoľvek, čo ho zaujíma. Po sérii rozhovorov tak vznikol hutný životopis, ktorý vykresľuje Jobsa, akého ho poznal málokto – génia a vizionára, ale aj cholerika a fruitariána.

Biografia Steva Jobsa je skutočne hutná, niekedy až príliš

Napísať biografiu tak slávneho človeka ako je Steve Jobs muselo byť ťažké. Veľmi ťažké. Walter Isaacson však potvrdil, že nie nadarmo bol šéfredaktorom časopisu The Time a riaditeľom spravodajskej televízie CNN. Na viac ako päťsto stranách opisuje život Steva Jobsa od jeho narodenia (ba dokonca ešte skôr) až po jeho koniec, využívajúc svoje skúsenosti z  písania predchádzajúcich životopisov.

Od prvého momentu je tak čitateľ zásobovaný kvantom informácií, ktoré sú však podané zaujímavou a ľahko čitateľnou formou. Záleží potom už len od samotného čitateľa, na koľko ho Steve Jobs zaujíma a nakoľko nie. Osobne nie som známy práve ako fanúšik firmy Apple a osobná charizma Steva Jobsa ma tiež necháva chladnou. Jeho biografiu som preto začal čítať ako rozprávanie o živote niekoho, o kom viem, že bol mimoriadne úspešný, ale úplne mi chýba nábeh na Stevovu adoráciu, ktorá je v “geekovských” kruhoch pomerne bežná. Aj vďaka tomu boli pasáže, kedy som si občas povzdychol.

Walter Isaacson nezanedbáva žiadnu časť života Steva Jobsa – rovnako veľa sa dozviete o jeho detstve a začiatkoch, ako o vrcholných momentoch jeho kariéry. A práve to je možno trochu škoda. Určite by som si radšej prečítal viac o Jobsovom pôsobení v Pixare ako o jeho problémoch s adaptáciou na základnej a strednej škole. Začiatok knihy tak môže byť pre menej nadšených obdivovateľov Applu trochu ťažkopádny a občas až únavne podrobný. Samozrejme, stačí sa chronologicky posunúť do neskoršieho obdobia a kniha okamžite upúta.

Steve Jobs nebol milý človek a kniha sa tým netají

Ako spomínal aj samotný autor v našom exkluzívnom rozhovore, Steve Jobs mu do samotného procesu písania nijak nezasahoval a z knihy to je cítiť. Isaacson nám tak predostiera obraz človeka, ktorého očividne obdivuje, čo mu však nebráni v jeho kritike a poukazovaní na jeho zlé stránky. Spoznávame tak Steva Jobsa, ktorý je vyslovene odporný k svojim blízkym  a spolupracovníkom, ktorý má priam cholerické záchvaty a ľudí rozdeľuje na idiotov a géniov (pričom v priebehu jedného dňa sa ľuďom často dostalo oboch označení). Na druhú stranu z knihy sála aj obrovský rešpekt a úcta k úspechom, ktoré dosiahol a spôsobu, akým Steve Jobs rozmýšľal o zákazníkoch a službách, ktoré im chcel ponúkať.

Je asi logické, že pri písaní o tak kontroverznej osobe sa musel autor často zaoberať situáciami, na ktoré sa ich jednotliví účastníci pozerali odlišne a odnášali si z nich protichodné pocity. V takých prípadoch sa Isaacson prejavil ako skúsený žurnalista, ktorý situáciu opísal podľa najpravdepodobnejšieho scenára, ale nezabudol dať priestor na vyjadrenie ani jednotlivým stranám. Preto je kniha pretkaná výrokmi Jobsa, jeho blízkych spolupracovníkov a priateľov, ale aj rodinných príslušníkov. Či už vám však bude Jobsove konanie a tok myšlienok sympatické alebo nie, jedno je isté – váš názor na jeho osobnosť sa s najväčšou pravdepodobnosťou zmení. Pochopíte, čo stojí za úspechom Apple v súčasnosti, prečo ho táto spoločnosť nedosiahla skôr a možno si z jeho životného príbehu odnesiete aj nejaké to ponaučenie.

Verdikt:

Jediná autorizovaná biografia Steva Jobsa vás zavalí obrovským množstvom informácií, pričom nezanedbáva asi žiadny aspekt Jobsovho života. Jej autorovi sa napriek tomu podarilo napísať ju tak, aby bola ľahko čitateľná a zaujímavá. Kniha má síce pomalší rozbeh, ale v prípade biografie je to vlastne prirodzené. Pre fanúšikov Steva Jobsa a Apple je to priam povinnosť, pre nás ostatných veľmi zaujímavý náhľad do života človeka, ktorý významnou mierou zmenil súčasný svet.