blog

Za život podľa svojich predstáv treba bojovať

utorok 21. apríla 2015 15:28
Ut 21.04. 2015 15:28

MiniaturistaVydať sa za významného muža z mesta a život bude krásny a dokonalý. Ale je to naozaj tak? Alebo je dôležité postaviť pred manželstvo obchod a vieru? Miniaturista je príbehom ženy, ktorá sa vďaka svadbe dostáva do Amsterdamu, no nie je všetko tak, ako by si to predstavovala, a Nella sa zrazu stáva väzňom svojho vlastného rozhodnutia.

 

Príbeh začína koncom. Presnejšie pohrebom neznámej dámy, na ktorý sa prišiel pozrieť celý Amsterdam. Autorka neprezrádza žiadne mená a po krátkej scéne pohrebu nás prenáša pár mesiacov späť. Práve táto scéna prináša do deja prvok záhady, po ktorom môžeme počas celého príbehu pátrať. Kto je mŕtva žena? A kto je žena, ktorá sa ako tichý pozorovateľ zúčastňuje tejto zvláštnej udalosti, ktorá nenesie klasické prvky pohrebu?

Na začiatku druhej kapitoly spoznávame Nellu, ktorá sa ocitla na prahu svojho nového domova. Pred pár mesiacmi sa vydala za bohatého obchodníka a dnes spolu začnú konečne bývať a ona sa stane manželkou akou túžila byť. No namiesto toho sa stane väzňom honosného domu. Nella je milá, priam naivná postava, s ktorou sa dá ľahko zžiť.

S ľútosťou sa dá bojovať a zbaviť sa jej, na rozdiel od nenávisti.

Prišla z vidieka a svoje životné sny a ideály prebrala od matky, ktorá celý jej život pripravila dopredu, ako aj svadbu s 39ročným Johannesom. Nella prichádza do Amsterdamu plná očakávaní aké len môže 19ročné dievča mať. Čaká, že sa jej jej manžel hodí okolo krku, no nič také sa nestane. Prvý človek, ktorého stretne je jej nová švagrina Marin. Chladná, bezcitná a tajomná ako dom, v ktorom sa Nella ocitne.

Autorka vďaka týmto postavám vybudovala krásny kontrast. Marin je samostatná a bohabojná. Snaží sa byť rovnocenná svojmu bratovi a preto často zasahuje do jeho obchodov. Zatiaľ čo Nella je submisívna, chce byť dobrá manželka, nič iné ako manžel a budúce deti ju momentálne nezaujímajú. Práve na tomto kontraste autorka vytvára hlavný konflikt deja. Zobrazuje dve odlišné cesty ženských hrdiniek, ktoré hľadajú slobodu každá svojim vlastným spôsobom. Marin cez snahu vyrovnať sa bratovi a mať dosah na obchod a Nella cez vidinu manželstva a bohatstva. Johannes však tieto snahy svojim postojom zavrhne, nakoľko z Marin sa vysmieva a svoju manželku ignoruje.

Môžeš pre lásku získať všetko, je to blažený stav, ale nikdy nie bez štipky strachu.

Autorka na vyrozprávanie príbehu používa zložitejší jazyk a nezvyčajné metafory. Práve opisy sú zložitejšie na čítanie, no napriek tomu stojí za to prečítať si ich niekoľkokrát a byť odmenený krásnou predstavou Amsterdamu alebo mrazivým chladom Johannesovho domu. Motív slobody hrdiniek je zaujimavý hlavne v kontexte doby románu, ktorý sa odohráva v sedemnástom storočí.

Zaujímavou skutočnosťou je aj fakt, že Miniaturista bol inšpirovaný miniatúrou domu od neznámeho umelca vystavenou v Rijksmuseu v Amsterdame, ktorú kedysi vlastnila skutočná Nella Oortmanová. Aj vďaka tomuto prvku ponúka dej mnoho tajomna a napätia.Autorka Jessie Burtonová pracovala ako herečka a asistentka. Popritom napísala svoju prvú knihu Miniaturista. Tá sa stala okamžite hitom a svojej autorke zabezpečila množstvo významných ocenení, medzi inými aj National Book Awards New Writer of the Year 2014.

Miniaturista

 

Vitrína znázorňujúca dom Petronelly Oortmanovej, Rijksmuseum, Amsterdam

Centrálnou dejovou líniou je Nelline dospievanie a jej utrpenie z lásky. Burtonová rozpráva svoj príbeh s dravosťou, no jej schopnosť skúmať veci do hĺbky a hľadať odpovede prináša priam detektívkový nádych. Nesmieme taktiež zabunúť na výborné zvládnutie historického aspektu, nakoľko príbeh pôsobí autenticky a asi len ťažko by sme v ňom hľadali časové nezrovnalosti.

Kniha je ovenčená mnohými cenami a už na prvý pohľad je skvostom. Jej krásna obálka z nej robí priam umelecký artefakt. No ako to už býva zvykom, pri takýchto knihách sú očakávania čitateľa priveľké a akokoľvek dobrá a kvalitná kniha je, nestačí. Preto aj v prípade Miniaturistu platí staré známe, nič neočakávajte a nebudete sklamaní.