blog

Martinusáci odporúčajú

nedeľa 19. novembra 2023 08:00
Ne 19.11. 2023 08:00

Dnes oslavujeme Medzinárodný deň mužov a spýtali sme sa našich Martinusákov, čo by vám pri tejto príležitosti odporučili si prečítať. A teda, dostali sme niekoľko skvelých knižných tipov! Veď posúďte sami.

Potulky s Charleym

“Z východu na západ a späť. Skrz lesy a prérie, po nekonečných diaľniciach, aj zabudnutých bočných cestách. Steinbeck zbalil kufre a svojho pudlíka Charleyho a vydal sa na trip po Amerike. Stretáva zaujímavých ľudí s ešte zaujímavejšími osudmi, spoznáva nepoznané a svojou otvorenosťou a vyzretosťou zanecháva po sebe mnoho pamätných myšlienok. Toto je kniha pre všetkých milovníkov bezcieľneho túlania sa a cestovania.”

Juraj Petruš, kníhkupec

 

V Taliansku sú iba praví chlapi

“Tento komiks od Luca De Santisa zachytáva snahu dvoch priateľov natočiť dokument o udalostiach z konca 30. a začiatku 40. rokov minulého storočia v Taliansku, kedy fašistický vládca Mussolini posielal stovky mužov do vyhnanstva. Označoval ich za nepriateľov štátu, hoci sám nepokladal zavádzanie opatrení voči gejom za potrebné. V Taliansku žijú predsa iba praví chlapi. No opak bol pravdou. Kniha získala v roku 2009 cenu za najlepší komiks a bezpochyby ponúkne niečo zaujímavé a iné aj vám.”

Miro Bellay, DTP špecialista 

 

Vzťahy a mýty

“Muži sú v spoločnosti chápaní ako nezlomné bytosti, ktoré neplačú a len svojej polovičke prejavia emócie. To však nie je pravda. Aj muži plačú. Aj muži milujú a dokážu byť zraniteľní. Táto kniha pojednáva o partnerstve, je to taká knižná terapia, ktorá otvorí dvere do mužského (ale aj ženského) chápania vzťahov. Prečítajte si ju a nebojte sa hovoriť o svojich pocitoch a problémoch.”

Tomáš Novák, knižný radca

 

Ľudskosť

“V živote sú obdobia naplnené pochybnosťami. Aký zmysel má existencia jednotlivca, štátu či celého ľudstva, ak sme len zvieratká, ktoré svoje pudy navliekli do handier z výpredaja? V jednej z takých trudnomyseľných chvíľ si ma našla knižka Ľudskosť, ktorá postupne a čítavo vysvetľuje, že ľudia sú vo svojej podstate dobrí a náchylní si veriť a spolupracovať. Aj jednoduchá myšlienka „možno postačí, ak nerezignujem“ mi pomohla vidieť svet vo svetlejších farbách. Hádam daruje rovnaký pocit aj tebe, neznámy čitateľ na opačnom konci obrazovky! :)”

Michal Brat, brand manažér

 

4000 týždňov

“Život je niekedy ako horská dráha a často sa v ňom striedajú fázy totálnej produktivity a abnormálnej apatie. Stane sa mi teda, že si ulietavam na knižkách s tematikou prepaľovania motorov. Táto ma milo prekvapila, bola iná. Nastolila problém dĺžky života, čo je v priemere “iba” 4000 týždňov. Viac nedostaneme. Kniha nehovorí, aby sme za ten čas stihli čo najviac. Naopak, je o tom, že je dôležité spomaliť, zvoľniť, vydýchnuť si a, samozrejme, využiť svoj čas na pekné, dôležité a potrebné veci. Ale nebrať to pritom až tak vážne, život je aj tak príliš krátky, aby sme si robili veľké starosti.”

Matúš Kukučka, kníhkupec

 

Vrahovia mesiaca kvetov

“Príbeh o krvilačnosti, nenásytnosti a zrade. Tieto slová vám napadnú pri čítaní tejto knihy, v ktorej sa dozviete, čo je človek schopný urobiť kvôli peniazom. Autor skvele spája svoj reportážny novinársky štýl s prvkami detektívky či trileru, pričom sa nám snaží objasniť a odhaliť pravdu o vraždách Osagov. Čím viac sa dostávate do deja, tým viac chcete vedieť, čo sa stalo a kto je vrahom, čo vás núti čítať až pokiaľ nezistíte, že ste na konci knihy.”

Richard Lagín, kníhkupec

 

Ešte si to premysli

“Akým faktom môžem podložiť môj názor, ktorý som práve vyslovil? Ako silný je môj argument, ktorým ho podkladám? A čo vôbec kvalifikovať ako pravdivý argument? No priznajme si, koľkokrát sme sa samých seba opýtali tieto otázky pred tým, než sme sa pustili vysvetľovať “svoju” pravdu? Adam Grant nás v knižke Ešte si to premysli pozýva na nekončiacu cestu učenia sa, ako sa zorientovať v neustále meniacom sa svete informácii. Prostredníctvom konkrétnych techník a návykov, ktoré ma nevtieravo “donútil” robiť už počas čítania tejto knižky, nám pomáha porozumieť, prečo prehodnocovať a meniť svoje názory nie je slabosť, ale cnosť a nevyhnutnosť.”

Filip Tarič, HR špecialista

 

Vzpomínka na zemi

“Žiadna kniha ma nikdy nezobrala na tak divokú jazdu plnú fantázie, vedy, poznania aj nepoznania. Dielo je nápadité a je plné filozofických špekulácií, myšlienkových experimentov a kozmológie. Ak by si mal človek počas svojho života prečítať iba jedno jediné sci-fi dielo, určite by to malo byť práve toto. A vôbec sa netreba trápiť tým, že na sci-fi žáner pozerajú ostatné žánre cez prsty, nevedia o čo prichádzajú.”

Mário Kubáň, head barista 

 

Sága z Keflavíku

“Stefánnson je pán spisovateľ. Jeho štýl písania je nezameniteľný, magický, úprimný. Ide až pod kožu, tak ako islandský mráz. Jeho filozofia, vnímanie najmenších detailov a poetika skrytá medzi riadkami tvoria majstrovský kúsok na poli modernej beletrie. Postavy sa potýkajú s osobitými krízami, ktoré hýbu celým ich svetom a prirastú vám k srdcu. Skrátka ,,…podaktoré knihy akoby život rozširovali, obsahovali vety, ktoré sa menili na galaxie.”

Andrej Daubner, kníhkupec

 

Rybář

“V tlačivých hlbinách s̶r̶d̶c̶a̶ rieky pláva návnada, neviditeľným nylonom spojená s vašou hlavou udicou. Katalyzátor myšlienky. Čím silnejšie švihnete, tým hlbšie siahnete na svoje dno. Tam, kde ležia rozkladajúce sa zbytky vášho šťastného života, vašej mŕtvej ženy, vašich odvrhnutých priateľov; ztrhávané dravým prúdom. V rybárskej stoličke povedľa sedí depresia a bezútešnosť. Si však muž, treba sa schopiť. Čo ak ale návnada vyletí z hlbín, namiesto nylonu surové lano, namiesto háčika nahé ostrie. Kým sa vzmužíte, do očí vám hľadí primordiálne kozmické božstvo a zrazu ste si istý, že všetko bude v poriadku.”

Martin Katreniak, kníhkupec

 

Alex Krchnavá

Alex je social media špecialistka, ktorá sa v Martinuse stará o naše sociálne siete. Rada sa stratí v dobrom príbehu a okrem toho, že zvyčajne číta súčasnú beletriu, má slabosť aj pre fantasy príbehy a komiksy.

Články autora