blog

Láska ku knihám poličky prenáša

štvrtok 6. augusta 2009 12:24
Št 6.08. 2009 12:24

Láska ku knihám poličky prenášaO tom, ako knihy pozdvihujú ducha, pomáhajú formovať osobnosť, sme sa napočúvali všetci dosť. Ale o odvrátenej stránke sveta kníh – knižnom  fanatizme  Vám už nikto nič nepovie… Ale dosť bolo zatĺkania, je načase povedať pravdu: skutočná láska ku knihám deformuje!

Napríklad  staré známe tvrdenie, že každý má vo svojej knižnici aspoň jednu „požičanú“ knihu je toho celkom jasným dôkazom. Čitateľský fanatizmus, túžba vlastniť svoju milovanú v nádhernej väzbe, s tak jemným papierom (aký má iba ona) a jej vôňa… Táto zaslepenosť vedie z času na čas k porušeniu jedného z prikázaní: nepokradneš.

Pravdepodobne najromantickejšími milovníkmi kníh sú Japonci. Svoje Júlie, Angeliky, Anny Kareninové bez ohľadu na väzbu či rok vydania unášajú japonskí fantómovia ako na bežiacom páse. Tety knihovníčky v obvode Kanawaga sú čoraz zúfalejšie. Neuveriteľných 24 147 kníh zmenilo počas minulého roka svoju poličku a už sa naspäť do knižníc nevrátili. Ročne takto vznikajú miliónové škody a počet zmiznutých kníh neklesá. Ale  na obhajobu japonských čitateľov treba povedať, že ani dramaticky nestúpa. Zhruba 7 rokov sa číslo „dlhodobo vypožičaných“ titulov udržiava na rovnakej úrovni.

Čo je to za mágiu, že za normálnych okolností čestného bezúhonného človeka prinúti odhodiť zábrany a svedomie sa ozve až po rokoch?! Vysvetliť si to pravdepodobne nevie ani istý britský gentleman, ktorému trvalo 32 rokov, kým sa svedomie ozvalo. V roku 1977 sa  aj tento pán zaradil k „únoscom“ kníh. Do oka mu padla kráska s fotografiami železničných staníc. Podľahol, musel ju mať…Po 32 rokoch polovičatého vzťahu, možno uvedomiac si, že tak celkom k sebe nebudú patriť, kým milovník svoj dlh nevyrovná (alebo naozaj len pre dobiedzajúce svedomie),  gentleman svoj dlh, samozrejme anonymne, vyrovnal 23 eurami.

Darmo, zbavujú nás zábran, keď ich milujeme, nie je čo riešiť, kto nezažil, nepochopí. Prosto, láska ku knihám aj poličky prenáša…

Zdroj foto: shropshire.gov.uk