blog

Moje obľúbené knižné útočiská

utorok 12. marca 2024 16:01
Ut 12.03. 2024 16:01

Verím, že nie som jediná, komu tento svet občas príde naozaj náročný, a tak siaha po vymyslených príbehoch, kde do seba všetky nezrovnalosti zapadajú, kde dobro vždy zvíťazí a kde ma čakajú moji knižní priatelia, na ktorých nedám nikdy dopustiť. Chcela by som sa s vami o tieto svoje magické útočiská podeliť dúfajúc, že v nich aj vy nájdete svoj šťastný domov.

Avonlea

Začnem úplnou klasikou, ktorú zrejme každý pozná, no nie každý jej dal šancu. Ja sama som ju objavila len nedávno a odvtedy na ňu nedám opustiť. Anna zo Zeleného domu je presne tá séria, ktorá vám vyčarí úsmev na tvári aj v tých najťažších časoch. Jazero žiarivých vôd, dôverná priateľka Diana a v hlavne neposedná Anna, ktorú nemožno nemilovať. 

 

Fablehaven

Už ako názov napovedá, ocitáme sa v rozprávkovom nebi. Súrodenci Seth a Kendra totiž nájdu u svojich starých rodičov na záhrade Čaroles plný víl, trolov, prízrakov a iných temných či svetlých bytostí. Nuž a je len na vás, aby ste sa z toho chaosu, ktorý tam zavládne, vymotali. Túto sériu som milovala ako dieťa a ani ako dospelák na ňu nedám dopustiť… až som opäť dostala chuť na rereading. 😊

 

Úžiny

Tento svet je zrejme o niečo menej známy ako predošlé dva, no je minimálne rovnako návykový. V sérii Fable spolu s hlavnou hrdinkou bojujete s nebezpečnými pirátmi, zdolávate vysoké vlny na rozbúrenom mori a hľadáte pravdu o svojej minulosti, ktorá mala možno zostať navždy skrytá. Zaručujem vám, že sa nebudete jedinú sekundu nudiť.

 

Magická veľknižnica

Svet Mágie rodu Thornovcov sa do mojich obľúbených útočísk zaradil skutočne len nedávno, no ja už teraz šípim, že sa k nemu budem pravidelne vracať. Knihy, ktoré dokážu ožiť? Áno, prosím! Nebezpečný grimoár? Stokrát áno! Obrovskou výhodou je, že ide o stand-alone knihu, čiže žiadne čakanie na ďalšie časti.

 

Viktoriánsky Oxford

Vďaka Babelu som sa v ňom ocitla aj ja sama. A to nielen prostredníctvom stránok – ja som tým príbehom reálne žila. Prechádzala som sa kamennými uličkami, lúštila všakovaké záhady, učila sa nové jazyky a hľadala si priateľov medzi svojimi. Síce chvíľku trvá, kým sa do príbehu poriadne začítate, výsledok ale stojí za všetok investovaný čas, to mi môžete veriť.

 

Scholomance

Stredná škola, kde na vás číha toľko rôznych druhov nebezpečenstva, kde aj cesta z jedálne do izby môže byť krvilačným dobrodružstvom, a kde nie je isté, či sa ráno ešte zobudíte. Príbeh sa vyvíja rýchlosťou svetla, pričom každá kapitola je ešte napínavejšia a akčnejšia ako tá predošlá. Autorke sa podarilo nájsť zlatú strednú cestu medzi romantikou a mystikou, čo som skutočne ocenila – nikdy som totiž nevedela, čo mám čakať.

 

Anarchorance

Planéta, o ktorej existencii som najprv vôbec netušila. Akonáhle som sa o nej dozvedela, zatúžila som sa tam presťahovať. Výnimočný svet, kde nič nie je tak, ako sa na prvý pohľad zdá, a kde vám nedajú vydýchnuť ani v tých najdaždivejších dňoch. Musím vás ale varovať, táto séria je prudko návyková!

 

Tak, kamoši, to sú miesta, kam sa ja chodievam ukryť pred realitou a kde sa moje myšlienky môžu beztrestne túlať medzi stránkami. Môžem sa stať kýmkoľvek, môžem zažiť čokoľvek a najmä môžem spoznať kohokoľvek, na koho tak ľahko nezabudnem. A ktoré sú tie vaše?

Katka Pecháčková

Katka už niekoľko rokov vystupuje na Instagrame pod menom @laska_ku_kniham. Je veľkou milovníčkou kníh vo všetkých možných formách a toto jej najmilšie hobby postupne prerástlo do aktívneho recenzovania, fotenia a hlavne tešenia sa z každej novinky, ktorá jej pristane na stole.

Články autora