blog

Martinus spustil pilotnú verziu programu Knihovrátok pre vydavateľov

utorok 5. marca 2024 11:31
Ut 5.03. 2024 11:31

V rámci neho môže vydavateľ získať podiel na príjmoch z predaja svojich čítaných kníh na eshope martinus.sk. V pilotnej fáze sa do projektu zapojilo tucet vydavateľstiev.

Záujem o čítané knihy rastie 

Knihovrátok od Martinusu sa od svojho vzniku v roku 2021 radí medzi najobľúbenejšie služby výkupu a predaja čítaných kníh. Čitatelia môžu prostredníctvom tejto služby rýchlo a jednoducho vymeniť svoje čítané knihy za nové príbehy.

Výkup a predaj čítaných kníh je služba, ktorú čitatelia jednoznačne chcú a teší sa stále väčšej obľube nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Potvrdzujú to aj výsledky reprezentatívneho prieskumu o čítaní v roku 2023, ktorý pre Martinus pripravila spoločnosť 2Muse. Podľa nich by 76 % opýtaných napríklad nemalo problém kúpiť čítanú knihu ako darček. Knihovrátok ľuďom pomáha vytvoriť priestor na nové knihy, získať na ne peniaze, umožňuje dostať sa k vypredaným titulom a dáva už vytlačeným knihám ďalší život. Za vykúpené knihy Knihovrátok ponúka poukážku, ktorú môžu zákazníci hneď využiť na nákup nových kníh. 

Cieľom tohto rozhodnutia je neustála podpora čítania – ľudia si uvoľnia priestor v knižnici a vďaka poukážke môžu obratom siahnuť po nových príbehoch. Knihovrátok takisto neustále vedie dialóg s vydavateľmi o možných dopadoch záujmu o čítané knihy a hľadá spôsoby fungovania relatívne v novom prostredí.

Knihovrátok pre vydavateľov

Jedným z nových prístupov k čítaným knihám je spustenie pilotnej verziu programu Knihovrátok pre vydavateľov. V rámci neho ponúka Knihovrátok od Martinusu vydavateľom vôbec ako prvý na trhu podiel na príjmoch z predaja čítaných nevypredaných kníh na e-shope martinus.sk.

„Vážime si spoluprácu s každým vydavateľstvom,“ hovorí CEO Martinusu, Michal Meško. „Kľúčovým pilierom týchto spoluprác, rovnako ako celého knižného sveta, boli a vždy budú nové knihy, ktoré pomáhajú prinášať nové príbehy, myšlienky, rozvíjať súčasných i budúcich čitateľov. Knihy v slovenčine, ktoré sú pre to nevyhnutné, sú zároveň zraniteľnejšie z hľadiska veľkosti trhu, na ktorom majú šancu uspieť. Práve tu vznikla myšlienka spustenia Knihovrátku pre vydavateľov. Veríme, že z projektu tak niečo získajú aj vydavatelia a zároveň budú čítané knihy naďalej prinášať pridanú hodnotu aj čitateľom, pretože tí dávajú na konci dňa zmysel práci nás všetkých.“

Stále v začiatkoch

„Nové knihy sú pre zdravý knižný svet kľúčové, rovnako ako ich autori, vydavatelia, prekladatelia a všetci tí, ktorí sa na ich vzniku podieľajú,“ pokračuje Michal Meško a dodáva, že bez nových kníh nebudú ani žiadne čítané. Program Knihovrátok pre vydavateľov je ďalším krokom, akým sa Martinus od začiatku snaží hľadať citlivý balans medzi rozvojom segmentu čítaných kníh a ich spolužitím s novými knihami.

Knihovrátok pre vydavateľov je stále vo svojej pilotnej verzii, ktorú si chce Martinus s vydavateľmi otestovať. „Zatiaľ ju neponúkame automaticky všetkým vydavateľom. Parametre či konkrétny spôsob fungovania celého systému sa môžu meniť nielen po úvodných skúsenostiach, ale aj na základe spätnej väzby od vydavateľstiev. Sami dnes presne nevieme odhadnúť, ako to pôjde a čo všetko nás ešte čaká, sme však pripravení učiť sa a byť stále lepší,“ uzatvára Michal Meško.



Alex Krchnavá

Alex je social media špecialistka, ktorá sa v Martinuse stará o naše sociálne siete. Rada sa stratí v dobrom príbehu a okrem toho, že zvyčajne číta súčasnú beletriu, má slabosť aj pre fantasy príbehy a komiksy.

Články autora