blog

Knižné tipy: Nielen o mafii a zločine…

pondelok 21. septembra 2009 00:01
Po 21.09. 2009 00:01

Budúcnosť?Minulý týždeň sme uverejnili článok o budúcnosti knižníc, ktorý hlavne na Facebooku vzbudil divokú búrku ohlasov. Ľudia sa takmer jednotne vyjadrovali, že budúcnosť, v ktorej elektronické knihy prevládnu nad tými papierovými, by bola hrozná budúcnosť. Neostáva mi nič iné, len im dať za pravdu. Veď ako sa vyjadrila jedna z mnohých milovníčiek kníh „…ich vôňa, držať knihy v rukách, počuť šuchot prevracajúcich sa strán? nič to nenahradí…“ A preto buďme radi, že knihy sú tu stále s nami, a že máme možnosť neustále si rozširovať ich zbierku. A práve preto vám opäť prinášame ďalšie tipy na knihy, ktoré by nemali vo vašej knižnici chýbať…


Gustáv Murín – Mafia na Slovensku (Osudy bossov Černákovej éry)

S nástupom kapitalizmu prišli na Slovensko nielen ideály demokracie, voľného trhu a slobody slova, ale aj špecifický spôsob „podnikania“, ktorému sa tu začalo okamžite dariť. Jeho charakteristickým znakom sa stali osoby, ktorým síce príroda nenadelila krk, ani to neprehnala v oblasti inteligencie, ale za to im to vynahradila veľmi citlivým spúšťačom agresivity, extrémne benevolentným prístupom k zákonom a hlavne zakoreneným presvedčením, že ľudia by im mali dávať peniaze za nič. V prvej knihe Gustáva Murína Mafia v Bratislave sme sa dozvedeli, ako sa darilo týmto podnikavým chlapíkom v našom hlavnom meste. A teraz nám ponúka možnosť presvedčiť sa, že minimálne v oblasti zločinu nie je Bratislava centrom Slovenska. Príbehy známych mafiánskych bossov Júliusa Tótha,  Petra Muszka, Róberta Holuba, Oša Kucmerku, Borženského, Kolárika, Alojza Kromka, Jozefa Roháča,ale aj nájomného vraha Adamča a samozrejme aj najznámejšie ikony – Mikuláša Černáka. Doba sa zmenila a moderní mafiáni už nepôsobia tak okato, ale príbehy „starej gardy“ sú veľmi poučné a za prečítanie určite stoja.

Michael Ondaatje – Divisadero

Hovorí vám niečo meno Michael Ondaatje? Že nie? A čo tak film alebo kniha Anglický pacient? Lepšie? Oscarový film, natočený na motívy rovnomennej knihy, sa zapísal do srdca mnohých čitateliek a mnoho z nich ocenilo aj literárnu predlohu. Citlivý príbeh, ktorý nám priniesol úplne iný pohľad na vojnu než je zvykom.  To bolo pred šiestimi rokmi a Ondaatje medzitým dokázal, že to nebola náhoda. A teraz to dokazuje opäť. Román Divisadero je o rodine, v ktorej žijú dve nevlastné sestry s otcom a rodinným pomocníkom. Na pozadí ich osudov autor rozohráva príbeh o vášni, stratách, láske, rodine a spomienkach, ale aj o tom, že minulosť stále nosíme v sebe, nemožno na ňu zabudnúť. Tvorba Michael Ondaatje sa dá rozdeliť na dve obdobia, to skoršie charakterizované dielami ako Zobrané spisy Billyho Kida, a potom je tu to neskoršie, pre ktoré je charakteristický práve dobre známy Anglický pacient. Toto dielo jednoznačne zapadá do koľají jeho neskoršieho obdobia, preto ho vrele odporúčam všetkým, ktorým sa páčil Anglický pacient.

Robert van Gulik- Prípad čínskeho zvona

Všetkým milovníkom kvalitných detektívok je meno Robert van Gulik dobre známe. Tento Holanďan, ktorý prakticky celý svoj život prežil v Ázii, sa preslávil hlavne vďaka príbehom o čínskom sudcovi Ti, ktorý síce nemá k dispozícii modernú technológiu (predsa len sa všetky príbehy odohrávajú na prelome 7. a 8. storočia nášho letopočtu), ale bohato to vynahrádza dôvtipom a inteligenciou, vďaka ktorým vypátra aj toho najdôvtipnejšieho zločinca. Fascinujúce prostredie stredovekej Číny, ktorá svojou obradnosťou ďaleko prekonáva aj viktoriánske Anglicko, je tým pravým prostredím, ktoré stále znova upúta čitateľov po celom svete.  Autor zomrel na rakovinu už v roku 1967, ale príležitosť prečítať si v slovenčine ďalší z jeho príbehov, by sme si nemali nechať ujsť. Preto je len dobre, že v nakladateľstve Slovenský spisovateľ vyšiel ďalší z prípadov sudca Ti pod názvom Prípad čínskeho zvona. Sudca Ti bude riešiť znásilnenie a vraždu, ale aj prípad tajomnej kostry a záhadu budhistického Chrámu nekonečného milosrdenstva. Máme sa na čo tešiť…

Karen McCreadie – Sun-c´ a jeho Umenie vojny

A v Číne ešte chvíľu ostaneme. Určite ste si to už všimli, a ak nie, tak to spravte – každý druhý filmový zloduch, takmer každý dravý kapitalista a väčšina úspešných ľudí skôr či neskôr spomenie monumentálne vojnové dielo s prozaickým názvom Umenie vojny, ktoré ma na svedomí  legendárny čínsky vojvodca Sun-c’. Jeho legendárnosť spočíva hlavne v nadčasovosti jeho taktík, ktoré sú dokonca použiteľné aj na bojovom poli voľného trhu.  Toto dielo je samozrejme tak trochu ťažko čitateľné (bolo napísané 500 rokov pred naším letopočtom), a preto určite viac ako oceníte snahu Karen McCreadie, ktorá vysvetľuje jednotlivé Sun’c-eho taktiky v kontexte súčasného biznisu. Takže ak chcete svojich obchodných rivalov poraziť aj za pomoci taktík starovekého čínskeho vojvodcu, nemáte jediný dôvod váhať!

Hugh Johnson, Jancis Robinsonová- Svetový atlas vína

Myslím, že niet lepšej doby na uvedenie výbornej knihy o víne než je čas vinobraní a burčiaku. To je presne ten čas, kedy je jasne vidieť, že víno na Slovensku je stále obľúbenejšiu a vďaka tomu stúpa aj počet milovníkov tohto lahodného moku, ktorým už nestačí litrovka za dve eurá zo supermarketu, ale ktorých zaujíma, čo všetko im môže ponúknuť bohatý a pestrý svet vína. A práve pre nich je určená publikácia Svetový atlas vína. Originálne vydanie tohto atlasu vyšlo prvý raz v roku 1971. Od tých čias bola táto encyklopédia o víne preložená do 14 jazykov a predalo sa z nej 4 milióny výtlačkov. Svet vína sa dynamicky mení každým rokom a v súčasnosti vyzerá úplne inak ako v minulom storočí. Do popredia sa dostávajú regióny, z ktorých sa svetoví vinári ešte pred pár rokmi smiali a pomaly sa objavujú aj tak exotické regióny ako Ázia. Pre toto a pre mnoho ďalších dôvod je nový, aktualizovaný Svetový atlas vína publikáciou, ktorá by nemala chýbať v poličke žiadneho milovníka vína.

Leif Davidsen – The Woman from Bratislava

A na záver som si nechal perličku v angličtine. Nie je to tak dávno, čo sme si spomínali detektívky amerického autora Michaela Genelina a už tu máme ďalšiu zahraničnú detektívku, ktorá sa zameriava (aj) na naše milované hlavné mesto. Leif Davidsen je dánsky autor, ktorý sa zameriava na príbehy, ktoré vždy balansujú na hranici medzi detektívkou a thrillerom a nie inak je tomu aj v tomto prípade. Hlavným hrdinom je dánsky profesor Teddy Pedersen, ktorého v Bratislave navštívi žena, z ktorej sa vykľuje jeho nevlastná sestra. Ich spoločným otcom bol dánsky dôstojník SS, ktorý bol oficiálne vyhlásený za mŕtveho, ale ešte dlhé roky žil v Juhoslávii. Medzitým jeho vlastnú sestru v Dánsku zatknú pre podozrenie zo spolupráce so Stasi a pre podozrenie z vraždy. Teddy nemá inú šancu, len začať s vyšetrovaním, ktoré ho núti bližšie preskúmať vzťah medzi jeho vlastnou a nevlastnou sestrou. Ak viete po anglicky a radi si prečítate o našom hlavnom meste z pohľadu cudzina, tak román The Woman from Bratislava je tu pre vás.