blog

Bol Shakespeare alebo nebol Shakespeare?

streda 25. novembra 2009 00:01
St 25.11. 2009 00:01

Kurt Kreiler - Muž, ktorý vymyslel Shakespeara„Byť či nebyť?“ Asi najznámejšia rečnícka otázka, aká sa kedy objavila vo svetovej literatúre, dostáva v 21. storočí úplne nový podtext. Veď momentálne sa zdá, že túto otázku si musel zodpovedať nielen Hamlet, ale mal sa nad ňou vážne zamyslieť aj samotný William Shakespeare. Istý nemecký vedec totižto tvrdí, že William Shakespeare v skutočnosti nikdy neexistoval.

Kurt Kreiler, známy a rešpektovaný nemecký literárny historik, špecializujúci sa práve na dielo Williama Shakespeara, vydal knihu pod názvom Der Mann, der Shakespeare erfand: Edward de Vere, Earl of Oxford (Muž, ktorý vymyslel Shakespeara: : Edward de Vere, gróf z Oxfordu). Obsiahla štúdia, rozprestierajúca sa na 595 stránkach, prináša množstvo historicky podložených faktov, ktorých cieľom je dokázať, že William Shakespeare nikdy neexistoval a v skutočnosti to bolo len umelecké meno grófa  Edwarda de Vere.

Kniha je rozdelená na 22 kapitol, v ktorých autor postupne predstavuje Shakespearovu prácu v širšom kontexte, porovnáva Shakesperov a de Vereho štýl písania, ktoré sa až prekvapivo podobajú a poukazuje na grófovu prezývku na šľachtickom dvore „Spear-shaker“ („Ten, čo máva kopijou“ Ehm… Hrozný preklad…).

Dôkazov je samozrejme oveľa viac ako len roztomilá prezývka, odvodená nielen od grófových vychýrených schopností na rytierskych turnajoch, ale aj od jeho erbu, ktorý znázorňoval leva mávajúceho kopijou. Gróf Edward de Vere vyštudoval univerzitu v Cambridge vo veku 14 rokov, jeho odborom bolo právo a taliančina. Ako príslušník šľachtického dvora mal oveľa širšie vedomosti o zákulisí a fungovaní vyššej triedy spoločnosti než William Shakespear, ktorý sa narodil omnoho nižšie na spoločenskom William Shakespeare rebríčku. Ako poukazuje sám autor štúdie, gróf mal oveľa lepšie postavenie a možnosti na napísanie takých diel, ako je Kupec benátsky, Rómeo a Júlia, alebo Július Caesar.

Kurt Kreiler je rovnako presvedčený, že Hamlet je prakticky autobiografickou hrou, ktorá len kopíruje grófov život. Autor verí, že de Vereov svokor, William Cecil, prvý lord z Burghley, vystupuje v Hamletovi v sparodovanej podobe ako Polonius.

To však nie je všetko. Autor vo svojej knihe ďalej podrobne skúma niektoré strofy Shakespearových veršov a nachádza v nich až zarážajúcu podobu s de Vereovými veršami. Vzhľadom na fakt, že obaja žili v tej istej oblasti, a že podobný štýl písania nie je možné nájsť u žiadneho ďalšieho umelca z tohto obdobia, dospel Kreiler k názoru, že obidve diela napísal ten istý autor.

Vzápätí po vydaní knihy sa samozrejme zdvihla vlna ohlasov, či už pozitívnych alebo negatívnych. Odporcovia teórie „vymysleného“ Shakespeara poukazujú na to, že de Vere zomrel v roku 1604, čo znamená, že nemohol vedieť o Sprisahaní strelného prachu (pokus o vyhodenie anglického parlamentu do vzduchu), ktoré sa odohralo v roku 1605, rovnako ako nemohol vedieť o stroskotaní lode Sea Ventura na Bermudách v roku 1609. Literárni vedci sú presvedčení, že tieto udalosti sú nepriamo spomenuté v Macbethovi a v Búrke.

Rovnako nezodpovedanou ostáva aj otázka, prečo by de Vere nemal problém podpisovať sa pod diela výrazne nižšej kvality vlastným menom a jedny z najlepších hier, aké uzreli svetlo sveta, by podpisoval pseudonymom. Aj keď práve toto je otázka, ktorú by možno vedeli zodpovedať slovenskí autori. Verím, že oficiálne policajné správy Dominika Dána sú oveľa nudnejšie ako romány, ktoré vydáva pod svojím pseudonymom. 🙂

Či už má pravdu Kurt Kreiler, alebo jeho odporcovia, jedno je isté. Takmer 400 rokov po smrti Williama Shakespeara sa asi len ťažko dozvieme, ako to v skutočnosti bolo. Ignorovať však rozsiahlu a podrobnú štúdiu založenú na historickom výskume renomovaného vedca by bolo určite chybou, ktorú by si literárni vedci nemali dovoliť. My, bežní smrteľníci, môžeme len sledovať výsledky vedeckej diskusie, ktorá bezpochyby bude nasledovať, a medzitým si aj naďalej užívať dramatické príbehy o láske, zrade a ľudských vášňach. Či už ich napísal William Shakespeare alebo Edward de Vere.

Zdroj: shakespearebyanothername.blogspot.com
Foto: en.wikipedia.org / amazon.de