blog

Knižné tipy: Neskoro, ale predsa!

pondelok 7. decembra 2009 00:01
Po 7.12. 2009 00:01

Paulo CoelhoHneď na úvod slávnostne prehlasujem, že to slovo na „V“, ktoré na nás útočí zo všetkých strán, ani raz nespomeniem. Nebudem písať o v*****ných darčekoch, o predv*****nom strese, ani raz nespomeniem v*****né koledy a iné odrhovačky, ktoré sa nám snažia rádia znenávidieť. A nebudem písať ani o preplnených obchodných domoch, veď ako všetci prezieraví ľudia, ktorí objavili čaro online nakupovania, ani mňa nezaujímajú a vďaka kuriérom som dokonca ani poštu zvnútra nevidel, už ani nepamätám. Radšej sa sústreďme na to, čo je na tomto období pekné. Napríklad fakt, že neustále vychádzajú samé dobré knihy a to v množstvách, na ktorých zvládnutie by sme potrebovali dovolenku. Hmmm… A čože nás to čaká za dva týždne? Žeby dovolenka? Treba sa na ňu zásobiť, veď výber je tak bohatý…

Nicole Kraussová – Muž vejde do pokoje

Slovenské aj české vydavateľstvá majú jednu zlatú taktiku, ktorá je síce pochopiteľná, ale mierne otravná. Najskôr vydajú ten najväčší bestseller zahraničného autora alebo autorky, a ak sa osvedčí, tak postupne vydajú aj ďalšie jeho diela. Rovnaký osud postihol aj americkú autorku Nicole Kraussovú. Pred tromi rokmi sme mali možnosť prečítať si je výborný román Dějiny lásky, ktorý osobne považujem za Slovákmi neobjavený poklad svetovej literatúry a teraz sa k nám konečne dostala aj jej literárna prvotina Muž vejde do pokoje. Román rozpráva príbeh univerzitného profesora, ktorý v dôsledku operácie tumoru na mozgu príde o všetky svoje spomienky od dvanástich rokov. A tak sa po operácii vracia do domova, ktorý si nepamätá, k manželke, ktorá mu je cudzia. Neistota a snaha nájsť samého seba v tomto novom, cudzom svete ho doženie až k akceptovaniu ponuky neortodoxného vedca zapojiť sa do jeho experimentov s pamäťou.

Paulo Coelho – Brida

Keď povieme, že Brida je jednoducho starý-dobrý Coelho, tak budeme mať pravdu hneď dvakrát. V prenesenom význame je to naozaj ďalšia kniha napísaná štýlom, vďaka ktorému sa Paulo Coelho stal najúspešnejším  brazílskym autorom na svete. A v doslovnom význame bude mať pravdu tiež. Veď román Brida bol prvýkrát publikovaný v roku 1990. Na jeho slovenský preklad sme si síce museli počkať 19 rokov, ale stálo to za to. Rozprávanie o mladej Írke Bride a jej túžbe po poznaní je zároveň príbehom o láske, tajomstve a odvahe. Na svojej ceste stretne Brida múdreho muža a ten ju naučí, ako treba prekonať strach, a ženu, ktorá ju naučí tancovať na skrytú hudbu sveta. V Bride vidia dar, ale ona sama musí prejsť cestou objavenia. Na ceste za osudom sa Brida snaží nájsť rovnováhu medzi svojimi vzťahmi a svojou túžbou zmeniť sa. Ak patríte medzi početných fanúšikov Paula Coelha, tak tento román je pre vás povinným čítaním. A ak by ani to nestačilo, tak si môžete hneď priobjednať aj zbierku jeho najznámejších citátov Láska – citáty. Ideálny darček pre všetky romantické duše.

John Grisham – Spoločník

John Grisham sa už dávno prepracoval do kategórie autorov, u ktorých je jedno, o čom píšu, aj tak je každému jasné, že to bude dobré a prudko čitateľné. Naposledy sme mali možnosť vychutnať si od tohto autora knihu z pre neho netypického prostredia amerického futbalu v Taliansku Hra o pizzu , na ktorú sme dokonca spáchali recenziu. Tentoraz sa John Grisham vrátil k advokátskej téme, ktorá ho tak preslávila. Kyle McAvoy je vynikajúci študent práva. Jeden z najlepších, akí na prestížnej univerzite Yale vôbec študujú. Kyle má však temné tajomstvo z mladosti, ktoré ho starší po celý jeho život. A teraz zistil, že istí ľudia majú video, ktoré toto tajomstvo zachytáva a vydierajú ho, že ak nespraví to, čo chcú, tak video zverejnia a on bude musieť čeliť svojej nočnej more. Ich požiadavka je neočakávaná. Kyle je nútený zamestnať sa v najväčšej právnickej firme na svete a pracovať na pozícii, o ktorej sníva každý mladý advokát.Zároveň je však nútený klamať, kradnúť a zúčastniť sa na operácii, za ktorú mu hrozí väzenie i smrť. A na dôvažok sa oňho začne zaujímať aj FBI, ktorý by chcel odhaliť komplot, ktorého centrom je Kyle. Spoločník je ďalším románom, ktorý potvrdzuje, že John Grisham ešte stále píše napínavé romány z právnického prostredia, od ktorých sa nedá odtrhnúť.

Robert Harris – Duch

Populárny britský autor Robert Harris sa na Slovensku preslávil hlavne vďaka svojmu románu o historickej fikcii Vaterland – víťazná ríša, väčšina z nás určite videla film, natočený na motívy jeho knihy Archangeľsk a mnohí sme sa nechali uniesť dejinami Ríma v Impériu. Teraz sa k nám dostáva román, ktorý vzbudil v Británii mnoho otáznikov. Hrdinom príbehu novej knihy Roberta Harrisa Duch je profesionálny spisovateľ, ktorý raz celkom nečakane dostane ponuku napísať memoáre bývalého britského predsedu vlády Adama Langa. Ten pripomína bývalého britského premiéra Tonyho Blaira tak výrazne, že to nemôže byť náhoda. Príbeh sa skomplikuje, keď médiá zverejnia kompromitujúcu správu o premiérovom nezákonnom zákroku proti štyrom britským občanom podozrievaným z terorizmu. Spočiatku nepodstatná správa sa nakoniec stáva kľúčovou nielen v živote premiéra, ale aj spisovateľa. Robert Harris knihu napísal okamžite po Blairovej demisii. Kvôli jej napísaniu dokonca opustil svoju predchádzajúcu prácu. Príbeh je síce jasne označený ako fikcia, ale ako sa vyjadrili v New York Observer, kniha je tak „hororovo-šokujúcim odhalením“, že to „jednoducho nemôže byť pravda, avšak ak by bola, tak by to vysvetlilo takmer všetko, čo sa  v nedávnej britskej histórii stalo.“ Kniha mala byť sfilmovaná pod taktovkou Romana Polanského, ten však bol neočakávane zatknutý švajčiarskou políciou, takže jeho uvedenie do kín sa odkladá. Hmmmm…

Juraj Červenák – Vládca vlkov

Juraj Červenák je známy slovenský fantasy autor. Že kde je známy? No predsa v Čechách, kde svoju románovú trilógiu Černokňažník vydal už pred pár rokmi (2003). Trilógia sa okamžite stala bestsellerom a dosiahla priam kultový status. A niet divu, veď fantasy román zasadený do reálií Veľkej Moravy tu ešte nebol. Veď ako prehlásil sám autor: „Štve ma, že českí a slovenskí autori sa rýpu len v elfoch, Keltoch a podobnom dovoze. Prečo, doparoma, nikto nenapíše hrdinskú fantasy o Bivojovi, Iľjovi Muromcovi, rujanských pirátoch a luckej vojne? Zasa je to len na mne!“ Ako povedal, tak aj spravil a románová trilógia o Čiernom Roganovi patrí k tomu najlepšiemu, čo sa na českej a slovenskej fantasy scéne urodilo. Román z reálneho historického prostredia – Slovensko, Morava a Čechy začiatkom 9. storočia obsahuje všetko, čo máme na fantasy radi – krvavé boje, mágiu, mystiku, tvrdé zásahy osudu a motívy pomsty a to všetko okorenené reáliami, ktoré sú nám podstatne bližšie ako Kelti, elfovia, Vikingovia a podobne.