blog

Knižné tipy: O gayoch, starnutí, umieraní, ale hlavne o láske…

pondelok 18. januára 2010 00:01
Po 18.01. 2010 00:01

Prvý slovenský román otvorene hovoriaci o sexuálnej menšineTak sme sa dočkali a naši drahí potomkovia opäť zavítali do školských lavíc. Doma zavládol aspoň aký-taký pokoj, lebo raz darmo – škola ich predsa len vyčerpá trochu viac ako nekonečné hodiny strávené za počítačom. Vonku je však stále zima a neprívetivo. Správy zo sveta aj z domova sú dobré tak maximálne na liečenie chorobného optimizmu, a tak sa naše možnosti trávenia (ešte stále) dlhých zimných večerov nebezpečne scvrkávajú. Ešteže sa vydavateľstvá rozbehli na plné obrátky a neustále na nás valia stále viac a viac knižných noviniek.

Tamara Tainová – Je to inak, mami…

Vydavateľstvo Evitapress sa tento rok rozhodlo, že si zaslúži bobríka usilovnosti. Veď január ešte ani neskončil a už nás čaká v poradí druhá novinka tohto vydavateľstva (prvou je román Zneuctená). A ako sme si už zvykli, opäť sa jedná o román, ktorý ocenia hlavne ženy, aj keď tentoraz bude hlavným hrdinom muž. Ak ste si už zvykli na klasickú schému „evitoviek“ typu hlavná hrdinka, ktorá bojuje proti celému svet plnému nástrah, tak na ňu rýchlo zabudnite. Román Tamary Tainovej Je to inak, mami… je celý o mužovi. Boris však nie je obyčajný muž. Boris je gay, ktorý sa rozhodne priznať k svojej sexuálnej orientácii, vďaka čomu má problémy trochu iného charakteru ako ostatní. Jeho príbeh je drsný, trpký, ale hlavne kruto úprimný až na kosť. Je to príbeh mladého človeka, ktorý sa zúfalo snaží vyrovnať so svojou orientáciou vo svete, kde na to ešte všetci nie sú tak úplne pripravení. Ak sa vám páčili predchádzajúce knihy vydavateľstva Evitapress tak by ste si tento prvý slovenský román otvorene hovoriaci o sexuálnej menšine, ktorú stále nezmyselne odmietajú (odmietame), odsudzujú (odsudzujeme) a démonizujú (démonizujeme) nemali nechať ujsť.

Hanif Kureishi – Láska ve smutné době

Nedajte sa spliesť arabským menom autora. V zbierke poviedok Láska ve smutné době nás nečaká žiadna cesta do exotických diaľav Blízkeho východu. Veď Hanif Kureishi patri medzi najnadanejších britských autorov súčasnosti. Zdá sa, že slovenské vydavateľstvá na tohto bývalého autora scenárov k pornofilmom trochu pozabudli (posledný jeho román v slovenčine je Polnoc celý deň z roku 2002). Našťastie, v Čechách sa asi predáva lepšie, preto máme opäť možnosť siahnuť po jeho staršom diele. Láska ve smutné době je zbierkou desiatich poviedok, ktorých hlavný hrdinovia majú spoločné hlavne to, že mladosť už majú za sebou, a tak sa snažia nájsť potechu a zmysel života v drogách, sexe alebo náboženstve. Aj v tejto zbierke Hanif Kureishi dokazuje, že je výborný pozorovateľ, ktorý podáva presvedčivý opis dnešnej multikulturálnej spoločnosti, v ktorej láska občas nadobúda veľmi prapodivnú podobu, napriek tomu však stále existuje.

Michael Frayn – Po hlavě

A pri kvalitnej britskej literatúre ešte chvíľu ostaneme, aj keď trochu odľahčíme tón. Popredný britský prozaik a dramatik Michael Frayn nám vo svojom románe Po hlavě ponúka komediálny príbeh, ktorý občas hraničí až s fraškou. Príbeh sa točí okolo mladého anglického filozofa Martina Claya a jeho manželky, ktorých pozvú na návštevu ich vidiecki susedia, aby im ohodnotili niekoľko starých obrazov, ktoré chcú predať. Martin však zistí, že jedným zo zaprášených starých obrazov je pravdepodobne chýbajúce plátno z Bruegelovho cyklu „Ročné doby“, ktorého obaj by mu zabezpečil finančný zisk, o akom sa mu doteraz ani nesnívalo. Martin rozohráva hru o zisk tohto plátna, v ktorej sa však stávky nebezpečne zvyšujú. Román bol v roku 1999 jedným z kandidátov na zisk Booker Prize, čo už samé o sebe naznačuje, že sa jedná o knihu, ktorú si budete pamätať ešte veľmi dlho po jej dočítaní.

Elisabeth Nobleová – Čo by mali vedieť moje dcéry

Život sa neskladá len z veselých príbehov. Niekedy máme dokonca dojem, že tie smutné prevládajú. Jedným z nich je aj najnovší román u nás prakticky neznámej britskej autorky žijúcej v Amerike Elisabeth Nobleovej. Sama autorka označuje román Čo by mali vedieť moje dcéry za najlepší, aký sa jej podarilo napísať, pričom z množstva bestsellerov, ktoré napísala sa jej vyberalo asi len veľmi ťažko.  Román sa začína tým, že sa Barbara dozvie, že je nevyliečiteľné chorá a onedlho zomrie. Rozhodne sa preto napísať listy svojim štyrom dcéram. Po matkinej smrti ich dostanú spolu s jej denníkom: hovorí v nich nielen o svojej láske k dcéram, ale jednej z nich prezradí aj svoje tajomstvo.  V románe sa preplietajú zápisky z denníka s opisom udalostí, ktoré nasledovali po Barborinej smrti, a z ktorých sa dozvedáme o živote jej dcér. Barbara chce, aby ju dcéry spoznali aj s jej chybami. Z jej priznania sa poučia, že každý človek robí chyby, a mal by sa ich naučiť ospravedlniť sebe aj svojim blízkym. Jej zápisky sú oslavou lásky, priateľstva, života.

Chaim Potok – Polnoc starých mužov

Dalo by sa to nazvať krutou iróniou života, keď sa posledný román autora volá Polnoc starých mužov. Ale niet sa asi čomu diviť. Veď aj najvýznamnejší americký židovský autor Chaim Potok určite pociťoval na sklonku svojho života potrebu určitej rekapitulácie svojho života. To zároveň dodáva tomuto výnimočnému románu zvláštnu príchuť  nostalgie a vyrovnávania sa s tým, čo už bolo, ktoré ho robia o to pôsobivejším. Samotný román je vlastne trilógiou noviel, ktorá opisuje životy troch židovských mužov. Tých spája letmé stretnutie s rovnakou ženou: s Ilanou Davitou Dinn. Je to práve Davita, ktorá im pomôže rozmotať klbko spomienok na prežité svetové aj osobné vojny a zranenia z nich, aby mohli na pozadí veľkého príbehu 20. storočia vyrozprávať v knihe svoje vlastné príbehy.

Dan Brown (kolekcia titulov s novými obálkami) & L.J. Smithová – Upírske denníky (kolekcia 4 dielov)

A na záver som si nechal tipy, o ktorých ste už určite počuli. Najúspešnejší mužský autor na svete Dan Brown momentálne ovláda slovenskú literárnu scénu. Veď slovenského prekladu jeho najnovšieho románu Stratený symbol sa nevedia dočkať tisíce fanúšikov. Ak vás nejakým zvláštnym spôsobom minul predchádzajúci ošiaľ okolo jeho (pred)posledného románu Da Vinciho kód, tak máte jedinečnú možnosť to napraviť. Ponúkame vám kolekciu všetkých jeho románov a to s novými obálkami, ktoré sa zhodujú s anglickým originálom. Pozor 20% zľava platí len do zajtra, tak neváhajte! A máte radšej upírov, než historické záhady ľudstva, tak si nenechajte ujsť kolekciu ságy Upírske denníky. Všetky štyri doteraz vydané diely s 19% zľavou. Ale opäť len do zajtra!

Foto: farm3.static.flickr.com / Flickr.com