blog

Knižné tipy: Maxim E. Matkin a Dominik Dán sú späť!

pondelok 11. októbra 2010 00:01
Po 11.10. 2010 00:01
Minulý týždeň som sebaisto tvrdil, že knižné Vianoce sú v skutočnosti v októbri, lebo vtedy sa koná najväčšia knižná udalosť na svete – knižný veľtrh vo Frankfurte. Neskôr vysvitlo, že našich čitateľov zdvihnú zo stoličiek úplne iné udalosti. Totálnu búrku spôsobila správa, že po dlhých troch rokov vydáva svoj ďalší román tajomný Maxim E. Matkin. A na dôvažok prichádza aj ďalší román Dominika Dána! To sú tie podstatné správy pre slovenského čitateľa! Stačilo pár hodín a obidva tituly priam vystrelili na čelo rebríčka bestsellerov v našom kníhkupectve. A to majú vyjsť až v decembri! Našťastie, čakanie nám spríjemní množstvo iných, nemenej dobrých, titulov. Napríklad tieto. 🙂

Na začiatok si dajme “povinnú jazdu.” Veď ako by sa dal nespomenúť nový román legendárneho Maxim E. Matkina, na ktorý tisícky jeho fanúšikov čakali dlhé tri roky. Keď začal v roku 2001 vychádzať na stránkach internetového magazínu Inzine denník kohosi, kto si hovoril Maxim E. Matkin, spôsobilo to búrku, akú dovtedy slovenská internetová populácia nezažila. Polnočný denník sa samozrejme dočkal aj svojho knižného vydania a potom nasledovali ďalšie a ďalšie bestsellery z pera neznámeho autora (autorky?) až… až sa zrazu odmlčal a trvalo tri roky, kým sa opäť ozval. Román sa bude volať Aj ja teba, téma je typicky matkinovská – láska, vzťahy, životné šťastie. A bude to ideálny vianočný darček – kniha totižto vyjde až v polovici decembra. Už teraz sa však môžeme tešiť na ďalšie priehrštie výrokov ako: “Skutočnosť je taká, že sa obyčajne dajú dokopy ľudia, ktorých by nikto príčetný len tak beztrestne neskombinoval ani na to, aby šli spolu vo výťahu. A potom sú tie vzťahy striedavo nešťastné a šťastné a niekedy tí najnešťastnejší spolu zostávajú celé roky, aby sa mohli rafinovane týrať a tí pomerne šťastní sa rozchádzajú, lebo potrebujú byť ešte šťastnejší alebo sami alebo chcú byť hoci nešťastnejší, ale s niekým iným. “ (Maxim E. Matkin, Polnočný denník) (viac info)

A pokračujeme v povinnej jazde. Zdá sa, že slovenskí čitatelia majú slabosť pre anonymných autorov. Presne tak, ako všetci dobre vieme, ani Dominik Dán sa v skutočnosti nevolá Dominik Dán, ale nejak úplne inak. A ešte sa o ňom vie, že je (asi) detektívom (asi) v Bratislave a čo vieme na sto percent – je autorom mimoriadne úspešných detektívok, ktorých hlavnými hrdinami sú detektív Richard Krauz a Jozef Fischer zvaný Chosé. Príbehy sa odohrávajú v Bratislave a blízkom okolí a autor si svojich fanúšikov získal nielen napínavými príbehmi, ale aj svojským humorom. Inak tomu určite nebude ani v najnovšom románe so sľubným názvom – Studňa. Tešíme sa už teraz!  🙂 (viac info)

O chlapoch sa hovorí, že sú to bezcitné beštie, ktoré sa vyžívajú v násilí a smrti, krutou pravdou však ostáva, že len máloktorý by zvládol dopozerať alebo dočítať typický príbeh určený pre ženy. Prečo? Lebo je v nich príliš veľa nešťastia, utrpenia a depresie. Kým v správnom príbehu pre mužov sa umiera rýchlosťou, akú by v skutočnosti zvládla možno len ebola, v tých ženských umiera hlavná hrdinka, alebo niekto blízky, celú knihu a svoju dávku nešťastia si skutočne “vyžerie” až do dna. Inak tomu nie je ani v najnovšej evitovke s lakonickým názvom Ema. Stačí povedať dve slová: detská onkológia. Presne tak, prichystajte si obrovskú kopu vreckoviek – príbeh je o dievčatku menom Ema a jej boji o holý život so zákernou chorobou. Po takýchto príbehoch si rýchlo uvedomíme, aké sú naše každodenné problémy malicherné… (viac info)

Richard Müller sa po celom Slovensku preslávil ako vynikajúci spevák, ktorý si prežil ťažké obdobie, kedy sa zviezol na typickej horskej dráhe úspešného umelca. Zo slastného vrcholu strmým pádom až na drogové dno a odtiaľ pekne pomaličky späť na vrchol. Už menej je o ňom ale známe, že pred trinástimi rokmi vydal zbierku fotografií Amerika, ktorá sa stretla s výnimočným úspechom (ocenila ju dokonca aj svetoznáma americká fotografka Annie Lebowitz). Richarda jeho nadšenie pre fotografovanie očividne neopustilo a tak tu máme po dlhej dobe ďalšiu fotografickú zbierku. Nie je už striktne monotematická ako jeho prvá, ale napriek tomu tvoria fotky z New Yorku jej prevažnú časť. K tejto publikácii sa ešte určite vrátime. 🙂 (viac info)

Vydavateľstvo Ikar vydáva množstvo výborných kníh, ale aj medzi nimi vyčnieva ich rada obrazových encyklopédií. Všetky sú nádherné, výpravné, pôsobivé, plné dokonalých obrázkov, presných a zaujímavých informácií, proste úplná radosť nimi listovať a vzdelávať sa. Či už to bola encyklopédia Zem, Vesmír, Človek alebo (donedávna) posledná História, vždy to bolo nádherné dielo, nabité vedomosťami. Iná nie je ani Predhistória, ktorá sa sústreďuje na Zem v časoch, kedy sme ešte rozmýšľali, či sa nám oplatí zliezť zo stromov, alebo si radšej necháme chvost a chápavé dolné končatiny, ktorými sa dá tak pohodlne nakŕmiť a poškriabať. Táto encyklopédia je úžasným príbehom evolúcie života vo všetkých jeho formách, zahŕňajúci históriu Zeme od úsvitu času po objavenie sa človeka. Približuje stovky druhov od drobnej baktérie po desivého tyranosaura a oživuje ich detailnými ilustráciami. (viac info)

Už sme zistili, ktorých 1001 filmov si musíme pozrieť predtým, ako zomrieme. Vieme, čo všetko treba napočúvať, predtým než zomrieme. A ak si trúfate ešte potom požiť pár rokov, tak sa oplatí myslieť aj na žalúdok a spoznať “1001 chutí, které musíte poznat, než umřete.” Čo dodať, populárna séria príručiek má ďalší diel, tentoraz zameraný na najchutnejšie jedlá, aké na svete existujú. Som zvedavý, či tam budú aj bryndzové halušky a dokonalé zemiakové placky mojej mamičky. 🙂 (viac info)